Muzikál NE/NORMALNÍ: Když nic není takové, jak by se mohlo zdát




Muzikál Ne/normální, v originále Next to Normal, je populární muzikál s úžasnou hudbou Toma Kitta. Spojení rockových prvků s popem zajistí nezapomenutelnou slast pro vaše uši, stejně tak krásný český překlad. Také příběh je dechberoucí, ani vteřinu si nebudete všímat čehokoliv jiného než dění na jevišti.

Jedná se o moderní dílo, jehož premiéra proběhla v roce 2009 na světoznámé Broadwayi. Získalo řadu ocenění, mimo jiné Pulitzerovu cenu za drama a tři ceny Tony. Je tedy zjevné, že muzikál obstál i v očích přísných kritiků.

Od 29. listopadu můžeme tento skvost spatřit na prknech Divadla Na Prádle, menší scéně, z čehož vyplývá, že scéna nebude kdovíjak bohatá, nicméně o vaše prožitky se postará úplně stejně, ba i lépe, než velké divadlo.

Jak jsem již naznačila, scénu netvoří obrovitánské kulisy, nýbrž jen pár rekvizit, zde to byl však tah na branku. Právě díky skromnosti se více dokážete vžít do toho, co se odehrává před vašima očima. Kostýmy jsou také přirozené a dodávají pocit, že se nalézáte přímo v centru reálného dění, nikoliv jen v hledišti divadla.

Zápletku vám samozřejmě nevyzradíme, protože byste přišli o napětí, které k tomu patří, ale pouze lehce nastíníme, o co vlastně jde. Napínavý, psychologický a dramatický příběh jedné americké rodiny, u něhož pochopíte, že není vše takové, jak se na první pohled zdá - tedy že to, co zdánlivě vypadá jako dokonalé a běžné, může být vlastně zcela jinak.


Hlavní postava, maminka Diana, totiž trpí bipolární poruchou. Měla pro ni genetické předpoklady, nemoc se však projevila až po tragické události v rodině. Její manžel Dan je hlavou rodiny a má velice přetěžkou úlohu, tedy starat se o nemocnou ženu, udržet chod domácnosti a krotit pubertu u ratolestí.

Nyní se můžeme přesunout k samotnému hodnocení jednotlivých výkonů. Dianu v českém uvedení ztvárňuje Daniela Šinkorová, na ní tak celé představení stojí a s ní také padá. Jedná se o náročnou roli, které se Daniela zhostila se ctí, a i když nebyla vždy perfektní a chvílemi se mi nelíbila, odvedla skvělý výkon. Pochopila psychologii této postavy a divák jí prostě věřil.

Role starostlivého otce a milujícího manžela se ujal Zbyněk Fric, který, jak známo, je v muzikálech zběhlý, a ani tady mu nebylo co vytknout. Jeho pojetí Dana si zamilujete už od první chvíle.

Dceru Natalii hraje Kateřina Herčíková a dle mého názoru právě ona odvedla nejlepší výkon. Cynickou puberťačku, která je tak trochu praštěná, zároveň ale velmi nadaná a skrývající v sobě smutek, zahrála natolik přesně, že snad ani nic nepředstírala.

Velmi rozporuplná postava Gabea, v českém uvedení ztvárněna Štěpánem Komárkem, rozčeří vody napětí a situaci v rodině zásadně ovlivní. Štěpán zcela splnil má očekávání.

Další Štěpán, tentokrát Klouček, si střihl roli Henryho, kamaráda Natalie. Jeho obsazení byla správná volba, a i přesto, že nemá tolik prostoru, ukázal, že na jeviště patří.

Ve dvojroli psychiatrů můžeme vidět Tomáše Vaňka, který ani komentář nepotřebuje, skvěle odlehčit drama umí málokdo.

A celkový dojem z muzikálu? Ne/normální je velice silné dílo, o emoce není nouze. Pro mě byla nejzajímavější zápletka a napětí, jak to vlastně skončí. Můžeme doufat v dobrý konec? Skončí to katastrofou? Kdo ví? Tento muzikál tedy řadím do kategorie Musí se vidět, ale zároveň mě neláká další návštěva, protože už nebudu tak napjatá jako poprvé.





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Muzikál Divotvorný hrnec: Kouzlo kdesi za duhou