Muzikál NE/NORMALNÍ: Nenormální... či velmi normální?




Nenormální, nebo naopak velmi normální … neboli ze života jedné normální rodiny, která se snaží vyrovnat s životní situací, v níž se ocitla.

Smekám klobouk před Tomášem Vaňkem, který dokázal pro tenhle „nenormální“ muzikálový počin nadchnout partu lidí, což je na celém představení sakra vidět. A to už od prvních tónů. Skvělá kapela, která do toho šlape a jí to šlape jedna báseň, pod vedením skvělé Kristiny Brachtlové. Celý tým, muzikanti i zpěváci, si představení naplno užívají a diváka k sobě na jeviště vtáhnou už první písničkou Jen další den, kde se nám postupně představuje celá rodina Goodmanových, v čele s Dianou v podání Daniely Šinkorové.



Daniela Šinkorová je vynikající herečka a jako Diana na jevišti herecky odevzdává úplně vše. V každém jejím gestu můžeme vidět silnou ženu, která se se svým nelehkým osudem pere, seč jí síly stačí. Na jejím příběhu autoři ukazují, jak nenormálním se může stát normální život, pokud vás jím provází psychické onemocnění - bipolární porucha, doprovázena ještě dalšími psychickými problémy. Danielin herecký výkon byl tak strhující, že jsem se chvílemi přistihla, že mám zaťaté pěsti a držím jí palce, ať všechno zvládne - ať již elektroléčbu, z níž má strach, nebo komplikovaný vztah s dospívající dcerou, či udržení mimořádného vztahu, který má s manželem Danem. Stejně jako je její role náročná herecky, tak je náročná i pěvecky. Daniela se s ní poprala se ctí, ale musím konstatovat, že v několika pasážích jí bohužel nebylo moc rozumět, což ale přikládám tomu, že pěvecké party úplně nevyhovovaly její poloze hlasu a mohlo jí uškodit i nazvučení. Každopádně Danielin výkon ve vás dlouho zanechá hlubokou stopu.

Zbyněk Fric jako Dan Goodman, byl pro mě prototypem charismatického milujícího manžela, který své ženě snese modré z nebe a snaží se být oporou všem a za každých okolností. Úplně bez okolků musím říct, že Zbyněk Fric je nejen úžasný herec ale také zpěvák. Pokaždé, když vstoupil na jeviště, naskočila mi husí kůže a přála jsem si, aby jeho výstup nikdy neskončil 😊. Jeho postava se zdá být jasně daná a její úkol ve hře také…o to překvapivější je vyvrcholení téhle dějové linky. Výkon Zbyňka Frice byl pro mě top.

Kateřina Herčíková jako Natalie Goodmanová byla pro mě největší novinkou. Do té doby jsem neměla štěstí ji vidět v žádném představení a musím říct, že pro mě byla velmi příjemným překvapením. Má krásnou barvu hlasu, velký rozsah a holčinu v problematickém věku dospívání zahrála výborně. Natalie je citlivá dívka, která má pocit, že není dost dobrá pro nikoho, hlavně ne pro svoji mámu, kterou přes všechny jejich vztahové obtíže miluje. Osudové je pro ni setkání s Henrym.

Henry v podání Štěpána Kloučka nejprve působí jako hejsek, který má všechno takzvaně na háku, ale pokud se zaposloucháte do písní, které mu byly přisouzeny, a do textu, který byl pro tuhle postavu napsaný, zjistíte, že má tenhle Henry obrovské citlivé srdce a v hlavě všechno pěkně srovnané v hlavě. Štěpán Klouček je mladý muž s obrovským talentem a věřím a doufám, že o něm ještě hodně uslyšíme.

Dr. Madden/Dr. Fine…Tomáš Vaněk - tito dva páni doktoři mi velmi často připomínali Dr. Jekylla a Dr. Hydea. Ne snad příběhem, ale naprostou rozdílností povah a chováním, a tím i přístupem k Dianině léčbě. Když se se jeden nebo druhý objeví na scéně (a je jedno který), jsou zdrojem až komických situací a divákovi se na tváři objeví široký úsměv. Tomáš Vaněk má talent na vážné role, ale svůj komediální talent jen těžko utají a náležitě si roli trochu potrhlého doktora Maddena užívá, ovšem zrovna tak i o trochu serióznější roli doktora Finea. Obě dvě polohy mu sedí a o pěveckém výkonu se nemusíme ani zmiňovat. Tomáš s věkem zraje i pěvecky a nalézám v něm čím dál tím větší zalíbení.

Gabe - Štěpán Komárek - syn Diany a Dana Goodmanových. Záměrně jsem si tyhle dva kluky - Gabea a Štěpána - nechala na konec. Na charakteristiku téhle postavy se jen těžce hledají slova, abych neprozradila nic z děje a hlavní zápletky. Co napsat… Štěpán je další, jenž byl obdařen nesporným hereckým a pěveckým talentem. V příběhu vystupuje jakoby na pozadí, ale hraje klíčovou roli. Svým výkonem mě stoprocentně přesvědčil. Při některých jeho výstupech mi mrazilo v zádech. Chvílemi trochu hrůzou a chvílemi dojetím. Tahle postava ve mně vyvolala velmi mnoho emocí, a když jsem z divadla odcházela, nebyla jsem rozhodnutá, jestli je Gabe kladná, nebo záporná postava. To už si budete muset posoudit sami. Já už mám jasno.

Tenhle muzikál je jeden z nejkvalitnějších počinů, které můžete v současné době na pražské divadelní scéně vidět. Nadprůměrné výkony, téma, které jé nosné a v dnešní době více než aktuální, navíc v sobě zahrnuje i osvětu… Asi si moc neodpočinete, ale budete naplněni emocemi a snad vás to donutí se i zamyslet nad běžným životem.

Já jsem z představení odcházela nabitá všemi možnými emocemi a nadšená, že si tenhle muzikál snad získá diváky a pomůže trochu rozkrýt tabuizované téma psychických poruch. Pokud chcete vidět sice trochu tematicky náročnější, ale zato kvalitní představení, vyrazte do Divadla Na Prádle a rozhodně nebudete zklamáni. Slovy jedné z písní… Bude to fajn.





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Muzikál Divotvorný hrnec: Kouzlo kdesi za duhou