Muzikál Tarzan: Výlet do džungle


Možná to bude znít neuvěřitelně, ale Disneyovky mě celkově nějak minuly a animovanou verzi Tarzana jsem vůbec neznala. Samozřejmě jsem o Tarznanovi slyšela, možná ho zahlédla v nějakých jiných filmech, takže nějaké minimální povědomí jsem měla, ale nikdy jsem mu nevěnovala příliš velkou pozornost.

Když jsem se dozvěděla, že muzikálový Tarzan dorazil až k nám, nevěděla jsem, co si o tom myslet. Lákala mě hudba Phila Collinse, ale nedovedla jsem si příliš představit, jak dopadnou některé alternace a do divadla šla spíš, abych „netrhala partu“. Podle dostupných článků jsem očekávala na české poměry velkou výpravnost a efektní čísla plná akrobatických výkonů.

Scéna se mi líbila moc. Byla nápaditá, dekorace působily opravdu přírodně a projekce, které se v představení použily, nebyly zbytečné, ale prospívaly. Umístění lan/liján těsně na okraji jeviště slibovalo, že je dost možné, že se nám některý z představitelů občas proletí nad hlavami, což se také skutečně párkrát stalo. V některých momentech se skutečně dalo uvěřit tomu, že jsme v džungli. Velmi nápadité bylo provedení úvodní scény, v níž se dozvídáme, jak se Tarzan do džungle vlastně dostal.

Co se mi již líbilo méně, byly některé kostýmy, zejména pak ty gorilí. Přestože jsem se hodně snažila, dělalo mi trochu problém najít v kostýmu něco, co by mi gorilu nějak připomínalo a herci to proto podle mě měli o to náročnější, protože kostým jim ubíral na přesvědčivosti. Lidské kostýmy mi naopak připadaly pěkné, ať už Tarzanův minimalistický nebo pak kostýmy ostatních v momentě, kdy do džungle dorazí výprava s Jane.

Co se týče děje, z první půlky jsem byla trochu rozpačitá, připadalo mi, že nemá moc velký spád, ale s příchodem Jane se příběh teprve začíná více rozjíždět, je napínavější a do poslední chvíle je těžké odhadnout, jak to nakonec celé skončí. Celkové rozuzlení je pro mě dost překvapující, ale nakonec, proč ne?

Co se týče obsazení, viděla jsem v hlavních rolích Petera Pechu a Ivanu Korolovou. Peter Pecha se mi na Tarzana typově velmi hodí. Vypadá výborně a navíc mu celkem sluší i paruka s dredy, která, myslím si, nemusí svědčit každému. Všechno jsem mu věřila a nebylo těžké mu fandit. Nedovedu přesně říct proč, ale pěvecky mě v několika písních oslovil méně, celkový dojem to ale nijak nezkazilo. Je obdivuhodné, co všechno musí představitel této role zvládnout a je mi jasné, že kombinace zpěvu a akrobatických výkonů musí být skutečně výzva.

Ivana Korolová jako Jane mě neskutečně bavila a od té doby, co se poprvé na jevišti ukázala, strhla na sebe veškerou pozornost, a těšila jsem se, až se tam objeví příště. Její zmatenost a roztržitost nebyla přehnaná, ale roztomilá. Působila strašně sympaticky a mile.

Zmínit si určitě zaslouží také Tarzanovi „adoptivní rodiče“, Kala a Kerchak. Dita Hořínková v roli Kaly mě několikrát dojala až k slzám, zejména v jednom z úvodních čísel „Jsi navždy v srdci mém“, kdy se rozhodla přijmout Tarzana za svého. Její obětavost se ale projeví i později ve chvíli, kdy musí volit mezi Kerchakem a Tarzanem. Trochu rozporuplné dojmy jsem měla naopak z Mariána Vojtka v roli Kerchaka. Myslím, že Kerchak je celkově dost rozporuplný. Na první pohled může působit až záporně, přestože jeho jednání je v dobrém úmyslu s cílem chránit svůj kmen. Marián Vojtko na mě ve všech Kerchakových polohách působil ale trochu jednotvárně a poněkud strojeně. Zajímal by mě proto alternující Josef Vojtek pro porovnání.

Ostatní postavy již měly prostoru o něco méně, nicméně všichni jej využili na maximum. V našem případě hráli Martin Šemík (Terk), Tomáš Trapl (Porter), Ernesto Čekan (Clayton) a Viktor Antonio (malý Tarzan). Vyzdvihnout ale musím také početnou nejen taneční, ale i akrobatickou company, díky které byly občas momenty, kdy bylo těžké si vybrat, na co vlastně koukat.

Mám-li to celé shrnout, jsem ráda, že jsem Tarzana viděla. Oproti jiným představením má nápadité choreografie s velmi početnou company. Hudba se velmi dobře poslouchá a některé melodie jsou zapamatovatelné, což mám u muzikálů ráda. Není to ale představení, které bych musela vidět opakovaně.




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Muzikál Divotvorný hrnec: Kouzlo kdesi za duhou