Muzikál Tarzan: Dobrodružství v samém srdci džungle


Muzikál Tarzan je symbolem překonání hranic mezi lidmi a zvířecí říší. Troufám si tvrdit, že příběh chlapce vychovaného opicemi zlidověl natolik, že většina z vás bude alespoň trochu něco tušit. S muzikálovou podobou přišli poprvé na Broadwayi, ale my nejsme "sto let za opicemi", že. Hudební skvost Phila Collinse můžeme navštívit v Divadle Hybernia.

Scéna je skutečně velkolepá, připadáte si opravdu jako v džungli. Nechybí ani liány, na nichž se naši odvážní herci, zpěváci a tanečníci bez problémů houpají, nu jako opice. Nedá mi to a musím upozornit na to, že právě z tohoto důvodu je muzikál fyzicky dost náročný, na což by měl každý brát ohled, až bude hodnotit.


No, nebudu vás déle napínat a přejdu k hodnocení výkonů:

Titulní roli Tarzana právě kvůli fyzické náročnosti ztvárňují čtyři představitelé - David Gránský, Peter Pecha, Vojtěch Drahokoupil a Robert Urban. Já měla možnost zhlédnout Petera Pechu, který bez jediného zaváhání ovládl jeviště. Navíc tu mám takový komentář směřovaný spíše dámám - Tarzan je po většinu představení do půl těla nahý, proto se na něj krásně kouká.

Malého Tarzánka nám božsky zahrál Viktor Antonio, u nějž se velmi těším, až bude trochu starší. Jsem si jistá, že nám ještě všem ukáže, co všechno v něm dřímá.

Opičí maminka Kala, starostlivá samice, která se pro mládě klidně vzdá partnera, je velmi populární a oblíbenou postavou. V našem provedení ji hrála Dita Hořínková, u které skvěle fungovala chemie se synem a v roli zůstala až do děkovačky. Alternací je Michaela Gemrotová, na níž bych se ráda zašla podívat.

Hlava tlupy, opičák Kerchak, by se mohl zdát jako záporná postava, on je však pouze opatrný a chrání nejen svou rodinu.
Hrají ho Marián Vojtko, Josef Vojtek a Ernesto Čekan. Mě Marián Vojtko poněkud zklamal, protože mi připadalo, že vůbec nehrál důvěryhodně a i v dojemných a smutných momentech působil spíše komicky. I když jsem viděla muzikál pouze jednou, spíše bych doporučila alternaci.

Další opičák je Terk, kamarád Tarzana, skvělý parťák, umí se ale svým přátelům postavit, pokud je v právu. Zde si dovolím trochu odvážné tvrzení, ale dle mého názoru se nemusíte stresovat s obsazením. Jak Martin Šemík, tak Ladislav Korbel, jsou profesionálové a odvádí perfektní výkony, což je také jedno z lákadel k častějším návštěvám.

Následující postavou, tentokrát z říše lidí, kterou vám představím, je mladá vědkyně a bioložka Jane, jejímž cílem je alespoň jednou spatřit živé gorily. A i když vám mnohé prozradit nechci, zde trochu naznačím, že se její sen splní a dokonce vznikne silné pouto mezi ní a Tarzanem. Ztvárnění se ujaly dámy Petra Vojtková (za svobodna Vraspírová) a Ivana Korolová, která byla naprosto dokonalá. Pokud ale máte zájem ji v roli Jane vidět, budete muset chvíli počkat, Ivanku totiž čeká krásné období mateřství. Na sociálních sítích ale naznačila, že by se do projektu Tarzan měla po porodu vrátit. (V průběhu roku 2020 stihla již porodit nejen Ivanka, ale i druhá 'Jane' Petra Vojtková 😊 - pozn. 7 statečných)

Porter, otec Jane, také vědec a biolog, přijel na výzkum goril. Je velmi laskavý, má svou dceru rád, nebrání jí ve štěstí, zkrátka dokonalý otec. Jen je maličko důvěřivý, což se ukáže být zrádným. Tomáše Trapla asi není nutné nijak zvlášť hodnotit, je to ostřílený muzikálový bard, profesionál, takže jeho volba je rozhodně správný krok. Jeho alternací je Jaromír Dulava.

Záporák Clayton je jakýmsi ztělesněním lidské chamtivosti, hamižnosti a pokrytectví, ale ruku na srdce - bez záporných postav by to nebylo ono. Navíc Ernesto Čekan je v této roli skvělý a odvádí brilantní výkon.

Závěrem - Tarzan je skvělý rodinný muzikál, proto neváhejte vyrazit do divadla i s dětmi. Hodnotím ho spíše kladně.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Muzikál Divotvorný hrnec: Kouzlo kdesi za duhou