Muzikál Thrill Me (Vzruš mě!): Se zatajeným dechem


Muzikál Thrill Me rozhodně nepatří mezi ta představení, na která lze snadno zapomenout. Je velmi specifický a vyvolává silné emoce. Já měla možnost vidět ho ve Studiu Ypsilon v rámci divadelního festivalu Ostrava v Praze. Během festivalu proběhla celkem dvě představení. Já Thrill Me viděla v obsazení dvou mimořádně talentovaných herců, jež jsem si v této roli přála, Richarda Pekárka a Lukáše Adama.

Thrill Me je silný příběh, vycházející ze skutečné události, kdy dva inteligentní studenti VŠ z lepších rodin zavraždí, v podstatě pouze pro zábavu, malého chlapce. Jsme svědky jejich motivu, dopadení i odsouzení. Příběh je totiž vyprávěn jedním z nich po letech - konkrétně ve chvíli, kdy se jedná o jeho podmínečném propuštění.

Rozkrývá se nám tak příběh dvou velmi mladých studentů, zasazený do Chicaga roku 1924, kdy poznáváme poněkud plachého a snadno manipulovatelného Nathana, který je značně ovlivněn svým spolužákem Richardem, jehož nejen obdivuje, následuje, ale i miluje. Ten, vědom své převahy, Nathana zneužívá a postupně ho vmanipuluje do celé řady nezákonných jednání, která začínají zdánlivě „nevinnými“ požáry, ale vyvrcholí brutální vraždou. Tato vražda je následně pro nepozornost Nathana odhalena a oba jsou odsouzeni k velmi dlouhým trestům.


Scéna je skutečně minimalistická a je vidět, že je představení uzpůsobené pro malé divadlo. Vystačíme si jen s pár rekvizitami, postelí a dveřmi. Po většinu představení se prakticky pohybujeme pouze v pokojích obou hrdinů. Scénu dále doplňují projekce, které jsou z části hrané a posouvají celý děj - tedy celá pasáž řízení o Nathanově předběžném propuštění, jíž představení začíná a končí, je promítaná. Představení jako takové je vlastně pouze Nathanova vzpomínka.

Hlavní dominantou tohoto představení jsou ale herecké výkony. V našem případě jsme měli možnost vidět Lukáše Adama v roli Nathana a Richarda Pekárka jako Richarda. Lukášův Nathan se velmi dlouho prezentuje jako velmi snadno ovlivnitelný mladík, který je tak oslněn Richardovou osobností, že zcela zapomíná na vlastní zásady, základní etiku a je ochoten pro Richarda učinit skutečně cokoliv. K tomu se také zaváže prostřednictvím písemné smlouvy, kterou s Richardem uzavře. Oproti tomu se Richard, hraný Richadem Pekárkem, jeví mimořádně arogantně, Nathana zcela přehlíží, užívá si jeho zájem a pozornost a vysloveně ho těší, když ho může „odměnit“ svojí ignorací a přezíravostí. Těší ho Nathana do určité míry trápit a ovládat a vychutnává si jeho zoufalství. Může Nathanem manipulovat a za trochu zájmu a pozornosti je ho schopen přimět prakticky ke všemu. Richard Pekárek vás zkrátka v této roli nemůže nechat chladnými. V průběhu děje dojde k několika překvapivým zvratům, kdy najednou začnete mít pocit, že se přikláníte na stranu nesprávné osoby, ale za pár minut zase nevíte, co si myslet. Tím je toto představení mimořádně živé a ani na chvíli vás nenechá v klidu. Nebudu proto říkat, jak to celé dopadne. Prozradím pouze tolik, že zdání může klamat, a tak první dojem nejspíš nebude ten správný. Vše je ale skvěle vypointované a vyvolá to v člověku hodně otázek a úvah.

Představení je bez přestávky a příběh je hraný tak, aby nebyl prostor ani na potlesk po hudebních číslech, ale skutečně až na závěr. Prakticky jsem měla pocit, že ho sleduji se zatajeným dechem, trochu konsternovaná a nedokážu se ani pohnout. Hudební složka se výborně hodí do daných, většinou vypjatých, situací. Nejedná se však o zapamatovatelné melodie a už vůbec ne hity. Pěvecké výkony obou interpretů byly nicméně velmi dobré a líbily se mi.

Thrill me je tedy mimořádně silné představení plné dějových zvratů a překvapivých zápletek. Jsem velmi ráda, že zavítalo z Ostravy k nám do Prahy a že jsem měla příležitost ho vidět. A navíc v obsazení, které jsem si přála.
 

 


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Muzikál Divotvorný hrnec: Kouzlo kdesi za duhou