Muzikál Fantom opery: Zůstává dál v srdci mém


Pro každého z muzikálových fanoušků patří The Phantom of the Opera neboli Fantom opery k základním kořenům a nezbytné součásti jejich života. Když se někoho zeptáte na muzikál a zahraničí, většinou ihned uslyšíte odpověď Fantom opery. Já se mohu taky pochlubit, že patřím mezi mnoho šťastlivců, co představení viděli. Však se taky jedná o muzikál, který se stále drží spolu s Les Misérables na celosvětové příčce, jak v počtu návštěvnosti, tak i délce uvedení. Zde není vůbec pochyb, že vše šlape už řadu let, jak má. A myslím, že bude i nadále.


Můj osobní vztah s Fantomem nebyl zdaleka tak snadný a jasný, jako u všech ostatních. Asi je to tím, že jsem musel dozrát a počkat na správný čas. Možná je to i věkem, dobou, nevím? Teď už ale vím. Objevil jsem kouzla tajemného Fantoma, překrásné Christine a odvážného Raoula. Obrovskou zásluhu na tom má i moje parta 7 statečných a jejich společné sledování, rozebírání, hodnocení... a vlastně každý den nějaká zmínka. To by bylo, abych si to nezamiloval, že? 😊

Samozřejmě jsem viděl Fantoma opery i u nás a viděl jsem téměř všechny alternace. Myslím, že se to i povedlo, ale pořád jsem neodcházel z divadla s pocitem: 'Wauu, to bylo božííííí dílo'. Bohužel, ač jsem si to strašně přál. Možná mi bylo i trochu trapně. Vše se změnilo až návštěvou v Her Majesty's Theatre v Londýně.

Už samotné divadlo si zaslouží obrovskou pozornost. Když vstoupíte dovnitř, připadáte si jako na zámku. Krásná výzdoba, lesk a noblesa. Obrovská pocta tomu, co bude přicházet. Zároveň se musíte připravit na velké pokušení v podobě suvenýrů. V tu chvíli si připadáte jak shopaholic a říkáte si: 'To musím mít, tohle chci, tohle potřebuji, jo a tohle je taky krásný.' Ještě že mám u sebe takovou krásnou kartičku, která všechno vyřeší. Pak se sice divím, kdo mě okrádá, ale to je v pohodě. Usmívající se To není nic nového.

Když chodím do divadla, tak pokud to je možné, rád sedím v přízemí. Toto divadlo je opravdu malinké, ale ve skutečnosti vám to jen tak připadá. I tak je zde mnoho míst k sezení pro nadšené diváky. Naprosto skvělý orchestr už je připraven a vy čekáte, až to vypukne. Pamatuji si, jak jsem měl sucho v krku, sledoval lustr a jeviště zahalené látkou, která během chvíle zmizela a já seděl jak přikovaný k sedačce. V tu chvíli jsem si uvědomil, proč mě to u nás tolik nebavilo. Tato malá scéna, kam se vejde opravdu vše, oproti megaobrovské v divadle Goja, kde se to lehce ztrácí. Tady má člověk vše před očima, a to je obrovská výhoda. Však samotná scéna s lustrem, který se řítí dolů, je luxusní. Fakt si říkáte: 'Pozor, pane dirigente, ať vám to neusekne hlavu.' Haha. Vše je vychytané a perfektní. Krásné kostýmy, sborová čísla, prostě radost. Jediná chybička je v podobě rušících turistů. To máte chuť jim narvat ten kelímek zmrzliny až do krku, aby byl klid. Haha.

Mám mnoho oblíbených častí i písniček z muzikálu. Určitě musím zmínit ústřední a světoznámý duet: "The Phantom of the Opera". Pokaždé s údivem sleduji scénu, kdy plují na loďce v podzemí a všude hoří svíce. Dále musím zmínit maškarní ples. Scéna na schodech je skvělá. Tolik lidí pohromadě, nevíte kam dřív koukat, krásné kostýmy a v Londýně jsou dokonce použité figuríny, aby bylo na oko více lidí. Poté, když přijde na scénu Fantom a když pak zmizí, jste úplně v šoku - kde je? Nejlepší by bylo, mít ovladač a určitě scény přetáčet, protože se prostě nedá všechno stihnout najednou. Dále miluji scény, kde je operní diva. Tu prostě žeru. Jojo, úplně to vidím, jako kdyby to bylo včera. Proto pokud váháte, nebo budete mít možnost, určitě stojí za zvážení koupit si lístek a užít si bezva večer v přítomnosti Fantoma alias The Phantom of the Opera.

V den mé návštěvy jsem viděl toto obsazení - Phantom: David Thaxton, Christine: Kelly Mathieson, Raoul: Danny Whitehead, Carlotta: Kimberly Blake, Firmin: Ross Dawes, André: Mark Oxtoby, Madame Giry: Jacinta Mulcahy, Piangi: Paul Ettore Tabone, Meg Giry: Georgia Ware.

V Londýně bývá pravidlem, že kdykoliv jdete do divadla a neznáte obsazení, tak je to vlastně jedno. Každý odvádí maximální výkon, někdy to je až neuvěřitelné při tom množství představení, co odehrají. Opravdu to je zážitek a jsem rád, že jsem měl tu čest být přítomen na tomto krásném představení...




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Divadelní představení Líbánky na Jadranu: Typická česká dovolená