Muzikál Elisabeth: V náruči smrti


Vyprávění o překrásné císařovně zvané Sissi známe jistě každý ze školy, z hodin dějepisu, ale také díky prohlídkám mnoha zámků, jak u nás, tak v Rakousku. Osobně jsem slyšel mnoho příběhů a pokaždé je s nadšením poslouchám. Z počátku krásná pohádka s romantickým nádechem, co se promění v dramatický konec. To a mnohem více z císařského dvora, uvidíte v DJKT Plzeň.

Muzikálové nastudování znám již delší dobu. Za Elisabeth, spolu s Rebeccou či Tanz der Vampire, můžeme poděkovat autorovi libreta, tím je Michael Kunze. Všechna jeho díla se stala dosti oblíbenými a kritiky byla vřele přijata. Není se čemu divit. Zárukou Elisabeth jsou i krásná hudba, jejímž autorem je Sylvester Levay, silný příběh a skvělé obsazení plzeňského souboru.


Mé obrovské díky patří plzeňskému divadlu. Jsem velice potěšen jeho dosavadním výběrem muzikálových titulů. Nacházíme zde naprosté lahůdky. Tato scéna se může právem pyšnit, že patří aktuálně mezi nejoblíbenější divadla u nás v České republice.

Elisabeth jsem slyšel několikrát ze záznamu a některé části jsem viděl i na YouTube, s účastí Marka Seiberta, který patří mezi moje favority, jak už jistě víte z předešlých recenzí. Tudíž jsem věděl, co od tohoto díla mohu očekávat. Velké plus představuje také živý orchestr a po vizuální stránce celá scéna. Ta sice působí trochu jednoduše, protože každý z nás by zde očekával obrovské kulisy zámku, velké hostiny a mnoho dalšího. Vše nahrazuje jakési lešení s několika závěsy a sochami. Jelikož se ale jedná o silný příběh, není zde potřeba nic složitého. Vše si divák představí ve své hlavě.

Dopomoci nám mohou překrásné kostýmy z dílny Romana Šolce. Dále musím rozhodně zmínit samotné jeviště. V závěru představení s ním v DJKT provádí neskutečné kousky, a tak se zataženým dechem sledujete něco, o němž ani nemáte tušení, jak lze provést. Opravdu pecka! To se povedlo bravurně. O čem to tu mluvím? To musíte sami spatřit na vlastní oči.

Hodnocení obsazení:

Elisabeth: Michaelu Gemrotovou jsem měl možnost vidět v několika pražských muzikálech. Ovšem ani zde v Plzni nezklamala. S radostí jsem sledoval její proměnu v průřezu životem Sissi - od šťastné ženy, milující matky až po smutný konec. Jedná se o značně těžkou úlohu, jak po pěvecké, tak i herecké stránce. Sám jsem zvědavý na její alternaci, ale nyní mohu říci, že Michaela byla pro mě královnou Sissi.

Luigi Lucheni: Lukáš Ondruš je průvodcem celého děje a zároveň samotný vrah císařovny. Svoji část zvládl s přehledem.

Smrt: Tato role je skvěle napsaná a má obrovský potenciál. Místy může i zastínit samotnou hlavní postavu. Pavel Režný se skvěle chopil příležitosti a vytěžil z této postavy maximum. Postava představující Smrt jistě zaujme každého, ať už ho bude nenávidět, nebo chápat. Každá scéna, kde vystupuje "Smrt" je skvěle napsaná a přesně zapadá do děje. Pavel byl opravdu bravurní a už teď mě hodně zajímá, jak tuto postavu zvládne alternace v podání Jana Kříže. Tuším, že stejně dobře.

Sofie, tchyně Elisabeth: Renáta Podlipská byla absolutní sázka na jistotu. Po herecké i pěvecké stránce působila naprosto jistě. Rozená generálka, co chce mít vše pod kontrolou. Ovšem za jakou cenu?

Arcivévoda Rudolf: Pavel Klimenda. Nevinný syn s těžkým osudem, o něhož se pokouší i samotná "Smrt". Sice skončí v její náruči, ovšem předtím stihne zaujmout celé publikum.

Vévoda Max Bavorský: Jan Ježek; Vévodkyně: Stanislava Topinková Fořtová. Ani jeden zde sice nemá mnoho prostoru, ovšem oba dokážou zaujmout. Zároveň vidět opět pana Jana Ježka, který kdysi hrával v Les Misérables, byla příjemná připomínka.

Za zmínku rozhodně stojí i celá company, která zde má obrovské zastoupení a každý má během představení i vlastní prostor.

Na závěr mohu jedině doporučit, jelikož se jedná o další skvělé představení, které na nás čeká na Nové scéně DJKT v Plzni.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Muzikál Divotvorný hrnec: Kouzlo kdesi za duhou