Muzikál Lví král: Příběh statečného Simby


Hakuna Matata, jen ta dvě slovíčka zněj.... Překrásný příběh malého Simby a jeho kamarádů zná jistě každý. Ač už patřím mezi dospělé, miluji pohádky a Lví král patří mezi mé top. Jak původní animovaná verze, tak nová digitální (obě od společnosti Disney). V příběhu se setkáváme s láskou, zradou, smutkem, odvahou a přátelstvím. Proto si troufám říci, že Lví král dokáže zaujmout každou věkovou skupinu. Ne nadarmo je skoro každý den v týdnu, a někdy i dvakrát za den, narvaný sál v Lyceum Theatre v Londýně.

Já sám se osobně připojuji k té velké řadě návštěvníků a vlastně můžu říci, že jsem si svůj sen splnil již dvakrát. Jakmile uvidíte Lvího krále, musíte jít totiž znovu. Nebo tak to platilo alespoň u mě. Vlastně jsem si připadal jako malé děcko, co křičí: "Já chci, já chci". No, a když něco opravdu chcete, tak se to podaří. Proto jsem mohl již dvakrát sedět v přízemí, dokonce v první a druhé řadě. Tudíž jsem si opravdu mohl prohlédnout každý detail se zatajeným dechem.


Samotné divadlo je opravdu obrovské. Vše je dobře značené a obchod se suvenýry je prostě boží. Tohle Angláni opravdu umějí. Lákadla na vaši peněženku. Sám jsem opět přispěl a koupil si několik suvenýrů. Čas rychle běží, a proto rychle usednout a užít si naplno představení The Lion King.

Už samotná úvodní scéna je dechberoucí. Circle of Life je nejznámější scénou z celého představení. Jedná se o narození malého Simby a přivítání všech zvířat. Nemohu si pomoct, ale je to opravdu skvělá scéna. Měl jsem slzy v očích, když kolem kráčeli slon, nosorožec a řada dalších "zvířat" v naprosto vychytaných kostýmech. Zkrátka nevíte, co dřív sledovat, jestli dokonalý make-up, kostýmy, nebo jejich mimiku v obličeji. Z interpretů se totiž nestávají umělci, ale opravdová zvířata. Každý člen company hraje nějaké to zvířátko a že jich je k vidění opravdu celá řada! Musím také zmínit, že jeviště je zcela přizpůsobené tomuto muzikálu, tudíž vše šlape, jak má, a rázem se ocitáme někde jinde. Pro mě dalším velkým zážitkem je útěk malého Simby před pakoni. Máte totiž pocit, že opravdu běží na vás a chcete utíkat také. Nebo už jen scéna samotné savany, v podání company a jejich skvělého sboru, je dalším zážitkem. Na toto téma bych mohl psát mnoho a mnoho dalších superlativů.

Company jsem zmínil už několikrát, nyní je čas přejít na hlavní aktéry představení a jejich neuvěřitelné výkony. Nedílnou součástí Lvího krále je pavián (někdy uváděn též mandril) Rafiki alias herečka a zpěvačka Gugwana Dlamini. Její Circle of Life je pro mnohé z nás největším lákadlem, ovšem i po zbytek představení jí náleží noblesa a podává skvělý výkon. Je opravdu skvěle nalíčená a je radost sledovat každý její pohyb.

Příběh začíná od narození malého Simby. Tudíž v podstatě první půlku sledujeme lvíčata Simbu a Nalu. Tyto dětské role jsou průvodci dějem první části příběhu. Vše hrají perfektně, blbnou, skáčou a snaží se pochopit svět zvířat, kam patří. Pokud to jen jde, snaží se na ně dohlížet rádce i učitel v jednom, pták Zazu. Toho se zhostil skvělý Gary Jordan. Jeho obličej je celý pomalovaný a na ruce má loutku ptáka, kterou perfektně ovládá, a tak máte pocit, že skutečně žije. Rodiče malého Simby jsou matka Sarabi, Sadia McEwen, a otec Mufasa, Shaun Escoffery. Oproti Sarabi má Mufasa daleko větší prostor. Jeho chůze a pohyb jsou opravdové pohyby statečného dospělého lva. Má úžasnou masku a moc krásnou písničku They Live in You. Navíc má skvělý hlas i v mluvené části a je to opravdu hrdý lev.

Jeho bratr, tedy strýc Simby, jménem Scar je opravdový padouch, ale také osoba, z níž jde respekt a strach. George Asprey tuto roli hraje už opravdu dlouho a stále to nevypadá, že by ho ta role snad nebavila. Opravdu parádní výkon a vždy se těším, až přijde na jeviště. Scar ovšem není jediný padouch. Ve své tlupě má několik pomocníků v podobě hyen. Ovšem tři z jeho nejvěrnějších, chodí po jeho boku - zde se představili Meloné M'Kenzy jako Shenzi, David Blake alias Banzai a Barnaby Thompson v roli Eda. Tito tři představitelé hyen jsou opravdu raritou. Opravdu smekám. Nejenom chůze po čtyřech, zpěv, pohyb, hlas. Ale jsou to ztřeštěné hyeny, které jsou další lahůdkou představení.

Ovšem nebylo by to fér, kdyby Simba neměl také někoho po ruce - dostal tedy skvělou dvojku a nejvtipnější parťáky, které si mohl přát. Prasátko jménem Pumbaa ztvárnil Mark Roper a surikatku Timona zase Jamie McGregor. Jejich společné duety Hakuna Matata a The Lion Sleeps Tonight patří mezi další oblíbené hity. Jejich komický výkon během pojídání červů i zpěvu jsou důležitou součástí celého díla.

Nala v podání Janique Charles je Simbova kamarádka od dětství a zároveň jeho láska. Přiznám se, že mám pro Nalu opravdu slabost. Je krásná, elegantní a skvělá lvice. Její písnička Shadowland je pro mě osobně tou nejlepší písní z celého představení.

Na závěr jsem si nechal schválně Simbu, neboli Lvího krále, kterého ztvárnil Nick Afoa. Ten patří k celému jevištnímu týmu a je tahounem celého příběhu i všech na jevišti. Mnoho se od něj očekává a dobře představuje Simbovo odhodlání a přeměnu v dospělého lva. To vše zvládá naprosto perfektně a je opravdovým zážitkem sledovat celý jeho příběh, který je proto nezpochybnitelně jedním z nejnavštěvovanějších představení na londýnském West Endu.

The Lion King oslavil již 20. výročí a přeji mu ještě mnoho dalších let Circle of Life.....



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Muzikál Divotvorný hrnec: Kouzlo kdesi za duhou