Muzikál Lví král: Výlet do pohádkového světa


Pohádkové příběhy nás nikdy neomrzí, ať jsme mladí, staří, děti nebo dospělí. Bez pohádek si nedovedeme představit Vánoce, pohádky čteme svým dětem a vzpomínáme, jak nám je četli naši rodiče. Dnes pohádky vyprávějí hlavně média - televize a rozhlas a také film a divadlo. Kreslených pohádek jsou mraky, ale The Lion King - Lví král je (aspoň podle mě) opravdovým králem mezi animovanými pohádkami. Proč?

Protože zkrátka nabízí vše, co já osobně od pohádek očekávám - radost i smutek, štěstí i dojetí, dobro vítězící nad zlem a též zvířata, která miluji. Znám obě animované verze - každá má něco do sebe, jsou krásné, jsou své a jedinečné a oběma prospívá český dabing a nazpívání písní. Lví král má totiž navíc jako bonus i úžasnou hudbu - podle mě ze všech animovaných pohádek tu nejkrásnější. Nechci nijak znevažovat úžasné zhudebnění Ledového království nebo Krásky a zvířete, ale u mě Lví král prostě vede.

Pro mě byl Lví král po Aidě a Billym Elliotovi třetím muzikálem z pera Eltona Johna, který jsem viděla i slyšela, a stejně jako v prvních dvou případech jsem se nezklamala. Být v Londýně a nepokusit se dostat do Lyceum Theatre na Lvího krále, který bývá obyčejně beznadějně vyprodán, by byl hřích. A tak jsme se o to pokusili (v den představení), a i když jsme sehnali pouze lístky na stání, stálo to za to! Ani po pěti letech nemohu zapomenout na tento fantastický zážitek.


Příběh Lvího krále se odehrává v Africe a Elton John k této skutečnosti jasně přihlížel i při psaní hudby pro původně animovanou pohádku a posléze přizpůsobil hudební čísla i jevištnímu provedení. Celý čas tak slyšíme africké rytmy i africké nástroje (zejména bonga a jiné perkuse) a množství překrásných vokálů, opět v afrických rytmech. Téměř všichni aktéři na jevišti včetně company jsou Afroangličani anebo Afroameričani, čili lidé, kteří mají hudbu tohoto typu v krvi. Sólové černošské hlasy jsou převážně v altových a basových nebo barytonových tóninách, mají hloubku a znějí velice zvučně, hrdelně až syrově, což působí nejen efektně, ale až mrazivě. Pěvecká vybavenost aktérů Lvího krále je opravdu jedinečná a po všech stránkách výjimečná. Aspoň pro mě byla. V kombinaci s překrásnými melodiemi a nevšedností hudebních nástrojů je už jen samotná muzika stoprocentním zážitkem.

A co teprve, když u poslechu sledujete to, co se odehrává na jevišti… Na jevišti totiž nevidíte lidi, ale zvířata, rostliny, tančící džungli a africké obrazy. Mluvím teď nejen o skvělých nápadech v provedení masek, ale také ztotožnění se herců se zvířaty, která ztvárňují. Mají nacvičené jejich skutečné pohyby, chování a ke všemu i zvuky, které umějí přenést do mluvy či zpěvu. Vidíte tak skotačivé antilopy, těžkopádného slona, elegantní žirafy, ladné pohyby důstojných lvic, zákeřné pohledy prolhaných hyen či hejna letících ptáků na hlavě tanečníka v africkém oděvu. Afrikou je přesycené celé divadlo, zvířata jsou v uličkách mezi diváky i na balkónech či létají v prostoru. Masky jsou opravdu dokonalé - přistihla jsem se dokonce při tom, že jsem některé herce podezírala, zda nemají náhodou tři nohy a čtyři ruce. A tak zkrátka prožíváte příběh malého lvíčete Simby od jeho narození, kdy celá Afrika oslavuje jeho příchod na svět, přes zlobu nepřátel, přátelství nejbližších kamarádů až po vítězství a zrození nového krále.

Co je velice zvláštní - na jevišti se nachází jen minimum dekorací. Veškeré iluze prostředí z většiny obstarají herci. Na druhou stranu je jeviště zajímavé v tom, že využívá daleko víc možností točen, propadel a zdviží. K tomu si přidejte úžasnou hru světel a stínů a ani na chvíli nepřestanete pochybovat o tom, že se nacházíte v Africe.

Co dodat? Nechci příliš zacházet do detailů, abyste nepřišli o momenty překvapení, pokud se na Lvího krále do Londýna chystáte. Vstupenky nejsou zrovna nejlevnější (což ostatně v Londýně nejsou u žádného představení, u Lvího krále jsou však jedny z nejdražších), zážitek ale rozhodně stojí za to. Znáte-li kreslenou pohádku, v divadle uvidíte v podstatě to samé, jen v oživlé verzi, s překrásnou hudbou a zpěvy, živým orchestrem a neskutečnými kostýmy a maskami, nad nimiž budete údivem otvírat pusu.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Muzikál Divotvorný hrnec: Kouzlo kdesi za duhou