Muzikál Noc na Karlštejně: Poprvé mimo Karlštejn


Jednoho  dne si takhle jedu autem, když vtom mi do oka padnou zdi karlštejnské. Tak to také mohlo být, ale byly to ve skutečnosti zdi zámku Hrádek u Nechanic. Ano, právě zde byla jedna z mnoha zastávek muzikálu Noc na Karlštejně na letošním turné po České republice.

Známý muzikál z pera autorské dvojice Karel Svoboda a Jiří Štaidl, původně napsaný pro filmovou verzi a až později přesunut na prkna, co znamenají svět. Každý rok pravidelně sledujeme v televizi překrásnou Elišku v podání Jany Brejchové a moudrého krále Vlastimila Brodského v příběhu, který obsahuje řadu hitů, z nichž nejznámější je Lásko má já stůňu v podání Heleny Vondračkové (ve filmu propůjčila svůj hlas v pěveckých partech právě Brejchové).

Noc na Karlštejně je příběh o dvou ženách, které tak moc milují své muže, že se rozhodnou strávit »noc na Karlštejně«, kam mají ale z nařízení císaře Karla IV. povolený vstup pouze muži. A jak to celé dopadne? To jistě všichni víte. Kdo ne, tak má alespoň důvod k návštěvě tohoto muzikálu. Ostatně se pravidelně hraje v letních měsících přímo na hradě Karlštejn, ovšem ten letos prochází rekonstrukcí, tudíž je muzikál díky vítanému nápadu producenta Janise Sidovského na turné po českých hradech a zámcích.

Já osobně jsem tento muzikál viděl několikrát v Hudebním divadle Karlín, kde jsem měl štěstí zhlédnout všechny alternace. Mimo jiné jsem byl maximálně spokojen a měl jsem tento muzikál opravdu rád. Jak to dopadlo nyní, to se již brzo dozvíte…

Byl krásný letní den, k návštěvě naprosto ideální. Večerní západ slunce nad Hrádkem u Nechanic byl jen překrásný doplněk celé scény, kterou mimo jiné tvořila tři menší pódia, doplněna o pár lavic, stolů, trůnu pro krále a závěs (kterým přecházel většinou také král). Ač scéna působila jednoduše, absolutně ničemu to nevadilo a divák nepřišel vskutku o nic. Pozadí celého zámku svůj účel splnilo. Co se týče kostýmů z dílny Adély Oliva, každý splnil svoji úlohu – tedy od krásného kostýmu císaře Karla, přes pážata či krále cyperského až po samotnou Elišku.

Podle mě bylo trochu na škodu, že zde nebyl živý orchestr, ale pouze halfplayback, což hudbě trochu ubralo na kráse, ale chápu, že by to bylo značně náročné. I tak bylo představení pěkné, i když myslím, že hudba Karla Svobody má v živé formě jistý drive…

Co ale musím zmínit jako zásadní a negativní věc, která mě lehce zklamala, bylo neuvedení konkrétního obsazení – tedy kdo daný den hraje. Nevím, jak to má většina lidí, ale mě osobně zajímá, kdo bude hrát, obzvlášť pokud mají některé role alternaci. Je to chyba, když sledujete představení a ostatní diváci kolem vás se dohadují, kdo je na jevišti, přičemž to navíc říkají špatně. Tudíž si celý večer myslí, že jim ve finále hrál úplně někdo jiný. Bohužel zde nebylo možné koupit ani divadelní program, což je smutné. Ovšem chápu, že toto představení bylo jedno z mála muzikálových, co bylo uvedeno v době po koronaviru. To je skoro zázrak a velice za to děkuji celému kolektivu lidí, kteří se podíleli na přípravě.

Hodnocení obsazení:

Karel IV., Daniel Bambas: Daniel použil svoje charisma a vnukl Karlovi nový mladistvý nádech. V jeho hlase a projevech byla znát láska k vlasti, ale ještě větší láska k jeho ženě. Tato role není zpívaná, jak jistě víte, o to více u ní proto záleží na mluveném slově a herectví. To se Danovi skvěle povedlo a byla radost ho sledovat.

Královna Eliška, Marie Křížová: Kde se objeví Maruška, je mi hned jasné, že vše bude skvělé. Mám radost, že naši muzikálovou scénu právem obohacuje tento obrovský talent. Maruška je skvělá zpěvačka a po herecké stránce značně sekunduje svým kolegům na jevišti.

Petr, král cyperský - Pavel Vítek; Štěpán, vévoda bavorský - Honza Kříž: Oba pánové se rolí vzácných hostů na hradě Karlštejn zhostili skvěle. Především musím zmínit Honzu, na němž bylo vidět, jak si tuto roli užívá. Ač nemá pěvecky moc prostoru, tak po herecké stránce se dosti vyřádil.

Paní Ofka, Regina Rázlová: Zde se omlouvám, ale bohužel mě tato dáma absolutně nezaujala. Tato role má určitou podobu, kdežto zde bylo předvedeno značné minimum.

Alena a Pešek, Sabina Rojková a Tomáš Smička: Ideální pár dvou střeleně zamilovaných. Super dvojka. Po pěvecké stránce spolu krásně ladili.

Purkrabí - Miloslav Mejzlík; arcibiskup Arnošt - Václav Knop: Oba pánové zde předvedli své herecké zkušenosti. Byla radost je sledovat.

Company: Velitel stráže - Martin Hubeňák; Zbrojnoši: Lukáš Kunst, Richard Pekárek, Karel Šteker, Petr Šudoma, Martin Pelán, Lukáš Tůma: Také jim patří slova chvály. Byli perfektně sehraní, zkrátka Hoja hoj!

Závěrem mohu toto představení určitě doporučit každému. Tento legendární příběh plný nesmrtelných hitů si zaslouží být uváděn ještě mnoho let…

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Muzikál Divotvorný hrnec: Kouzlo kdesi za duhou