Činohra Duety: Příběhy ze života


Dnes vás pozvu trochu jinam než na muzikál. Nahlédneme malinko do jiného soudku a odbočíme trochu od muzikálu, ale nebojte - i zde totiž narazíte na své oblíbené tváře z divadel. Na začátek musím říci, že popravdě nemiluju »jenom« muzikály, ale když je čas a příležitost, rád utíkám i za činohrou. Je to takové zpestření a relax. Navíc, když je hra napsaná opravdu dobře, tak není co dodat a nezbývá než se jen usadit a bavit. Právě jednu takovou hru jsem měl možnost navštívit. Nejprve ale musím zmínit, že Studio DVA produkuje velmi kvalitní kousky a jsem vždy nesmírně rád, když tam mohu něco vidět - ať už se jedná o muzikál, nebo činohru. Výborně zvládají také zájezdová představení, jelikož ať se odehrávají kdekoliv, máte pocit, že jste stále ve Studiu DVA.

Mou dnešní návštěvou je skvělá hra Duety v podání Moniky Absolonové a Filipa Blažka. Do divadla jsem šel prakticky nepřipraven, většinou se sice zajímám předem, o čempak to představení bude nebo na co se mám zaměřit, ale zde jsem si řekl, že se nechám překvapit. Udělal jsem jedině dobře, protože jsem si to moc užil. Věděl jsem pouze, že v Duetech bude hned několik příběhů. 

O český překlad díla se postaral Pavel Dominik. Režii perfektně zvládl Jakub Nvota a scénu, která se několikrát mění, vymyslel skvěle Karel Czech. Autorem Duetů je Peter Quilter, jenž už spolupracoval se Studiem DVA na hře „Na konci duhy“, která byla mimo jiné adaptována pro oscarový film „Judy“. Jeho díla se úspěšně hrají po celém světě. Duety se staly jakýmsi experimentem, jelikož se skládají z několika her, kde všechny role hraje vždy stejná dvojice herců - u nás tedy Monika s Filipem. Když jsem viděl první část, myslel jsem si, že bude děj následně pokračovat v rozestupu několika let. Překvapením ale bylo, že další příběh byl úplně jiný. Je to vynikající nápad, jelikož každý si tak může domyslet, jak který příběh vlastně skončí. Zápletky jednotlivých částí vám nechci moc rozepisovat, ať jste překvapeni stejně jako já. Můžu jen zmínit, že Duety se skládají ze čtyř různých příběhů o lásce. První rande, neopětovaná láska, rozvod a sourozenecký vztah.

Já osobně jsem se nejen skvěle bavil, ale také jsem prožil spolu s herci několik příběhů o smyslech života. Během hry ostatně dojde na radost, štěstí, zábavu, smutek, ale i ponaučení. Mnoho lidí se v Duetech určitě také pozná a uvidí část svého života, respektive situace, co se mu doma odehrávají prakticky každý den. To bylo poznat i z některých reakcí publika - díky kývaní hlav ve smyslu, že souhlasí.

Když si v obsazení všimnete jména Moniky Absolonové, možná si většina z vás řekne: ‚Vždyť je zpěvačka, ale tohle je činohra, co tam dělá?' Jenže omyl, Monika je totiž i výborná herečka. Byla proto radost ji sledovat a musím říci, že všechny čtyři role zvládla úplně s přehledem. V jednu chvíli se skvěle baví a během minuty se dokáže »přepnout« na smutek. Zvládla zde perfektně předvést svůj herecký talent. Ovšem pokud je vám snad smutno, že od Moniky neuslyšíte žádnou písničku, budete jen mile překvapeni. Každá část příběhu je zde totiž proložena písničkou, která doplňuje danou situaci a skvěle zapadá do hry. Jak sama Monika zmiňuje v programu: „Nikdy jsem nehrála činohru jen ve dvou..... Víc textu, víc zodpovědnosti, ale vlastně i víc svobody.“ A tak musím jen a jen chválit. Navíc se skvěle doplňuje se svým hereckým partnerem Filipem Blažkem. Je vidět, že k sobě skvěle sedli a hrají tak pomalu jako jedno tělo a jedna duše. 

Co se týče Filipa Blažka - nemám slov. Viděl jsem ho již několikrát v různých činohrách a vždy jede na maximum. Je perfektní herec a také skvělý zpěvák - ano, také zde předvede svůj talent. Nedělá mu problém vžít se do jakékoliv role a svým herectvím nás během večera dokonce několikrát dohnal i k slzám smíchu... To zkrátka musíte vidět!

Závěrem musím poděkovat celému divadlu a všem lidem, kteří se podílí na tomto projektu. Moc jsem si tento večer užil a opět dobil své baterky v těle. Je to výborná činohra a v dnešní době tak trochu i lék na duši. Už teď se těším na další nové projekty divadla Studio DVA... 


 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Muzikál Divotvorný hrnec: Kouzlo kdesi za duhou