Muzikál Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť: Příběh statečného Josefa

Jsem nesmírně rád, že má první návštěva po otevření divadel směřovala právě do Plzně. Konečně totiž polevilo opatření, po tom šíleným »neřádoj«, co trápí celý svět. No... a já mohl konečně zasednout opět do divadelní sedačky a sledovat další skvělý muzikál. O jakém to mluvím? No přeci „Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť“.

Tento muzikál patří k dílům, která jsem doposud neviděl. Jsem moc rád, že jsem měl tu možnost právě zde, protože v DJKT v Plzni, jak už tomu bývá zvykem, bylo opět vše skvěle zpracované a plné energie. Ač zde každý muzikál bývá ztvárněn téměř výhradně stálým souborem, tak to podle mě není vůbec znát. Připadá mi, jako kdyby se každá postava přímo narodila do dané postavy, čehož si moc vážím.

„Josef“ pochází z pera známé dvojice, kterou tvoří Andrew Lloyd Webber a Tim Rice. K tomuto dílu se též váže velmi zajímavý příběh o jeho vzniku – původní verze totiž vznikla pro účely školního představení a byla dlouhá pouze dvacet minut. Během let byl muzikál dokonce několikrát přepsán a (nejen) díky slávě slavnějšího »bratra« Jesus Christ Superstar i hvězdnému obsazení se nakonec dočkal prodloužení na dnes již dobře známý celek. Za českým textem a jeho lehkostí a vtipem stojí velký odborník Michael Prostějovský, jenž toto dílo zvedá snad ještě o další »level« výš.

Celým dějem nás provází Vypravěčka, která skvěle vypráví celý příběh a zároveň je i jeho součástí. Představí nám i hlavního aktéra jménem Josef, jednoho z dvanácti synů Jákoba a otcova favorita. Mimo jiné od něj díky tomu obdrží i právě zmíněný pestrobarevný plášť. To se ale samozřejmě nelíbí jeho bratrům - a je zle! Chystají se Josefa sprovodit ze světa, hodí ho do studny a posléze prodají do otroctví, přičemž otci namluví, že ho zabilo divoké kůzle. Ale jak se říká, všechno špatné je pro něco dobré - Josef se tak dostává do Egypta a navíc přímo před samotného Faraona. Tomu vyloží význam jeho snů o osudu Egypta, načež ho Faraon jmenuje svým vrchním rádcem. Po nějakém čase se bratři, kteří trpí hladem, setkávají tváří tvář s bratrem Josefem. Ten se smiluje a nabídne jim dostatek jídla, ovšem přidá k tomu i malou lest. A jak to celé dopadne? Pokud vás zajímá konec příběhu, není nic lepšího, než navštívit tento muzikál.

Ač jsou na jevišti v muzikálu vidět jednoduché prvky scény, tak je vše perfektně sladěno a nic neruší, divák si tedy určitě přijde na své. Především působivý je samý závěr, kdy samotný Josef ukáže svůj úžasný pestrobarevný plášť v celé své kráse - to je vyloženě pastva pro oči. Musím říci, že Lucie Loosová opravdu skvěle vyjádřila jeho charakteristiku. To samé platí i o scénách, kde se nám představí sám Faraon alias Elvis (haha 😀). Také musím zmínit, že úspěch Josefa by byl poloviční, kdyby neměl kolem sebe svůj sbor dětí, ten totiž velice pěkně dokresluje příběh. Děti, které jsou součástí školní třídy, navíc velice pěkně zpívají spolu s ostatními herci. To celé doplňuje Vypravěčka, která vlastně téměř nesleze z jeviště...

Co se týče hodnocení obsazení, rozhodně musím zmínit hlavního aktéra celého příběhu a tím je samotný Josef alias Pavel Klimenda. Je to opravdu super týpek, Josefa ztvárnil skvěle jak pěvecky, tak herecky. Vše zvládl s lehkostí a klidem.

V roli Vypravěčky se nám představila Míša Nosková, jejíž úsměv ovládl celé divadlo od samého začátku až do konce představení, jehož byla mimo jiné i tahounem. Vše zvládla s přehledem.

Jako speciální host působí Faraon, jehož se zhostil populární zpěvák Jan Kopečný. Nevím zda byl faraon Elvisem či Elvis faraonem, ale prostě to byla pecka. Jsem rád, že jsem Honzu Kopečného mohl vidět i zde, protože opět předvedl svůj talent. 

Dále musím pochválit každého, kdo stál na jevišti. Všichni odvedli své výkony opravdu skvěle, ovšem jedno jméno musím přece jen ještě vyzdvihnout - tím je Lukáš Ondruš. Ten mě zaujal nejvíc po pěvecké stránce a jeho „zhulená část“ neměla chybu. Takového bratra mít, tak je všechno totálně v pohodě. 😊😉

Josef je převážně považován za dětské představení, ovšem není jen tím. Myslím si, že je stejně tak důležitý i pro nás dospělé. Je v něm totiž ponaučení a také pokora, která je v dnešním světě vzácná, avšak důležitá.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Muzikál Divotvorný hrnec: Kouzlo kdesi za duhou