Muzikál Sestra v akci: Báječná show plná jeptišek


Znáte někdo příběh o úžasné zpěvačce, která má talent? Ne? Tak já vám jeden povím. Jmenuje se Deloris Van Cartier (jako ta slavná značka 😉). Jejím jediným snem je bavit publikum a zpívat každý den. Bohužel ale žije s místním mafiánem Curtisem. Ten zabije jednoho »nepohodlného« chlápka zrovna ve chvíli, kdy se na místě mihne Deloris. Ta vezme nohy na ramena a uteče na policejní stanici, kde se potkává se školní láskou. „Edík potík“, jak mu bohužel říká, se jí snaží pomoct, a proto se rozhodne Deloris ukrýt na místo, kde by ji Curtis nikdy nehledal. Existuje vůbec takové místo? Jedno by se našlo... kostel. Kostel? Deloris a církev, tak tohle opravdu nejde dohromady. Deloris je obrovský živel. Na starost ji dostane matka představená, která z toho není zrovna dvakrát nadšená. Má totiž ráda řád a disciplínu. Ovšem po příchodu Deloris se vše změní. Deloris se dostává do místního sboru jeptišek a má jim pomoci se zpěvem, což je pro ni v této chvíli jediné štěstí. Rozhodne se převzít otěže a vytvoří úžasný sbor, který do kostela přivede i samotného papeže. Bohužel, on není jediný, kdo se o ní dozví. Ano, na scénu se totiž vrací i Curtis... Jak to celé dopadne, se dozvíte v Hudebním divadle Karlín.
Já sám jsem viděl toto představení již třikrát a pokaždé se dobře bavím. Když se řekne Sestra v akci, tak si asi každý z nás ihned vybaví film a jeho slavné písničky. Ovšem zde je nehledejte. Příběh ale zůstává stejný, až na menší drobnosti. Po hudební stránce je to ovšem jiné, a to kompletně. O hudbu se postaral dobře známý Alan Menken a za českým překladem stojí Adam Novák. Režie se chopil Antonín Procházka. 

Hudební divadlo Karlín se může pochlubit skvělým živým orchestrem, co pokaždé dodá představení tu správnou šťávu. Jeho krásné prostory pak zase vytvoří velkolepou scénu - tudíž se během chvíle ocitáme v baru, na jevišti, na policejní stanici, ale především v kostele. Vše je skvěle vytvořené a přesně zapadá do sebe. No, a když se objeví »tučňáci« - tedy vlastně jeptišky, začíná pravá Sestra v akci, které drží palce celý sál.

Hlavní postavou příběhu je Deloris, které propůjčila svou podobu Lucie Bílá. Ona sama se stala oficiální tváří celého muzikálu. Je sice skvělou volbou - má skvělý hlas a tato role je jí navíc šitá přímo na tělo. Ovšem nastává zde menší oříšek - jak jistě víte, Lucie Bílá je zkrátka Lucie Bílá. Jak je již zvykem, často na sebe poutá velikou pozornost, a tak menší role zůstávají někde »za rohem«, což je velká škoda. Běžný divák sice nic nepozná, ale kdo chodí pravidelně, jistě si toho všimne.

Měl jsem velkou radost, že se stal pomalu zázrak a pár představení si mohla zahrát i Markéta Procházková. Markéta je obrovský talent a nadějná zpěvačka, o níž ještě hodně uslyšíme. Její provedení »Sestry« bylo neuvěřitelné a ač není od přírody takový živel jako Lucie, měl jsem pocit, že vidím úplně jiné představení. Nejenže jsem konečně porozuměl každému slovu a textům písní, ale také po pěvecké stránce to byl také jiný a skvělý zážitek - Bravo, Bravo! Jsem rád, že jsem mohl vidět toto zcela výjimečné představení a rovněž, že jsem nebyl sám, ale zhlédlo ho poměrně hojné publikum. Musím také přiznat, že mnoho mých přátel, co toto představení vidělo právě s Markétou, sdílí stejný názor. 

Matku představenou zde alternují dvě smělé ženy - Světlana Nálepková a Iva Pazderková. Mám je obě strašně moc rád a myslím, že zde je úplně jedno, kdo daný den hraje. Každá z nich podá svoji postavu lehce jinak, ale obě skvěle. Matka představená je skutečně pravou oporou hlavní postavy a má tedy obrovský podíl na celém představení.

V úloze padoucha Curtise se střídají pánové Tomáš Trapl a Václav Noid Bárta. Zde to mám opět stejně - oba jsou zkrátka profíci a je radost je vidět v jakémkoliv představení. Ač je hlasově každý jiný, tak je to v tomto případě úplně jedno. Zaleží na vás, komu dáte přednost.

Eddie je postava policejního důstojníka, kterého skvěle hrají Roman Tomeš a Martin Písařík. Oba zde předvádí nejen své komické nadání, ale i odhodlaní a odvahu, a tak jsou věrnou oporou pro Deloris.

Monsignora O'Haru ztvárňují Jaromír Dulava a Václav Vydra. Jejich hlášky a vtipy mám rád. Navíc oba pánové umí skvěle zpívat a ač zde mají malý prostor, dokáží si zajistit pozornost. 

TJ, Joey a Pablo jsou gauneři a poskoci Curtise. Zde se v trojici rolí střídají pánové: Denny Ratajský, Martin Sobotka, Ivo Hrbáč, Jan Urban, Lukáš Kellner a Petr Ryšavý. Všichni zde jmenovaní jsou skvělou volbou - každá postava má totiž jistou charakteristiku, do níž všichni skvěle zapadají - jak po pěvecké, tak herecké stránce.

Na závěr si nechávám hodnocení všech sester, protože bez nich by to nebyla Sestra v akci. Tancují, zpívají a hrají na tisíc procent, a tak mám jejich výstupy strašně rád. Nejvíce prostoru zde dostává sestra Mary Roberta - v podání Veroniky Vyoralové a Venduly Příhodové. Jejich výkony, především v druhé půlce, jsou opravdovou lahůdkou. Dál můžeme mezi sestrami vidět například Pavlu Břínkovou, Barboru Šampalíkovou, Helenu Dytrtovou a Hanu Seidlovou a za běžných okolností právě i Markétu Procházkovou. Jsou dalšími báječnými volbami a nedílnou součástí celého muzikálu.

No, pokud jste fanouškem filmu a chcete ho vidět v divadelní podobě, je právě Sestra v akci v Hudebním divadle Karlín pro vás tou pravou volbou. 😊


 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Divadelní představení Líbánky na Jadranu: Typická česká dovolená