Muzikál Krysař: Jak osud zamíchá životem Krysaře

 

Než se nám opět zavřely brány divadel, měl jsem to štěstí na podzim vidět již po několikáté tento krásný muzikál, který se mnou tak trochu roste. „Ano, i Krysař mu říkají.“ Je to opravdu osudový muzikál, jak se mu říká. Pochází z pera nám dobře známého zpěváka a skladatele Daniela Landy. Dan se zde představil nejen jako autor hudby, libreta, ale i krásných, smysluplných textů, které budou stále pravdivé. Troufám si říci, že něco podobného mám u Draculy s texty pana Borovce. 

Krysař zaznamenal opravdu veliký úspěch, nejen u nás, ale i v zahraničí. Odehrálo se několik stovek představení a stále pokračuje v plné síle dále. Po režijní stránce má nad vším dohled Mirjam Landa. Já sám jsem toto dílo viděl v Divadle Kalich již mnohokrát a rád poslouchám všechna CD, ať již s původním obsazením, nebo ta, co vyšla aktuálně k novému nastudování.

Tento slavný příběh o tajemném muži v kápi, s píšťalou v ruce, která v sobě nese moc zabíjet (a nejen krysy), známe určitě všichni. A kdo náhodou ne, tak šup, šup do Divadla Kalich. Čekají tu na vás dva dobrozláci, dále krásná Agnes, tajemný Krysař, chamtivý hospodský, prolhaný starosta a další Ostrované, ale i rybář Štěpán se svou ženou. To vše v rukou Osudu. No a jak to bývá, když osud rozdá karty na stůl? Zvítězí dobro, nebo zlo? Tento muzikál je skvěle přizpůsoben jakékoliv době a vždy záleží jen na lidech, kam je jejich osud zavede. Osud totiž není dobrý, ale ani zlý...

Co se týče scény divadla, která je naprosto skvěle přizpůsobena menšímu jevišti Divadla Kalich, je zde vyplněn každičký prostor a naznačena celá vesnička a její zákoutí. Na jevišti můžeme také vidět krásné kostýmy z dílny Romana Šolce, a to vše spolu zapadá do rozehrané hry, kterou napjatě sledujeme.

Nyní přejdu k hodnocení interpretů. Divadlo Kalich má jednu obrovskou výhodu, a to je nejen to, že nás skvěle baví, ale má i obrovský »čich« na nové talenty a své stálé tváře, které nás činí šťastnými, kdykoliv navštívíme toto divadlo.

V roli Krysaře jsem měl možnost vidět Přemysla Pálka a Oldřicha Smysla. Každý z těchto jmenovaných pojal roli po svém. Jsem rád, že jsem mohl vidět i Oldu, který zde hraje jako understudy. Každý z nich odvedl velice zdařilý výkon. Myslím, že role Krysaře je nejen náročná po pěvecké stránce, ale převážně i po herecké stránce. Je zde důležitý jistý odstup od všech, tajemná tvář, ale zároveň velké srdce, a tohle vše oba zvládli.

Osud v podání Davida Suchařípy byl pro mě trochu oříškem. Davida mám moc rád, bohužel není tak zdařilý zpěvák, tudíž jsou zde jisté rezervy v pěveckém projevu.

V krásnou, ale tajemnou Agnes se proměnila Kateřina Bohatová, která byla skvělou volbou. Po jevišti se prohání takový čertíček v podání Kateřiny 😊, která pojala Agnes opravdu po svém. Dobře ví, co chce, nenechá se odradit, má krásný tajemný hlas a spolu s Krysařem tvoří ideální pár.

Role Štěpána se zhostili Milan Peroutka a Roman Tomeš. Tuto postavu mám asi nejradši z celého představení. Je zde totiž vidět určitá proměna. Každá z těchto alternací byla skvělá. V čele odboje byla znát jistá síla a odhodlání, zároveň ale nechyběly ani smutek a nejistota.

Štěpánovka v podaní Barbary Chybové a Elis Ochmanové - odvážná žena, plná síly a odhodlání zůstat stát po boku svého manžela. Na tuto roli se také vždy těším, ovšem letos ji narychlo nazkoušela právě i Elis, které zde musím složit svou poklonu. Role jí totiž padla přímo na tělo - a to jak po herecké, tak pěvecké stránce. Ovšem i ostatní alternace jsou skvělou volbou.

Starosta je pro mě dobře vymyšlená postava, navíc v podání těchto dvou pánů - Martin Zounar a Jan Apolenář, kteří jsou mistři ve svém oboru. Vždycky se těším, navíc je jedno, kdo zrovna bude hrát, protože oba dva jsou v dobré kondici.

Henrich Šiška alias Heňo je stálicí Divadla Kalich a coby lehce mazaný hostinský i tohoto představení (i v předešlém uvedení). Do své role se perfektně hodí a zde není opravdu co vytknout. Hraje s lehkostí a klidem.

Jakub je kladná postava, kamarád Štěpána. V této úloze můžeme vidět Felixe Slováčka jr. a Jakuba Šlégra. Ač mají malý prostor, jejich část příběhu si určitě každý zapamatuje.

Rózi je sestra Agnes, která je jejím pravým opakem. Viděl jsem ji v podání Anny Slováčkové a Nadi Melkové. Je to křehoučká bytost, ovšem když dojde na tvrdý osud, tak si dokáže i dupnout, a to se zde  opravdu povedlo.

Vrah, Sluha, Opilec, zkrátka více menších rolí - těch se ujali pánové Jan Vlas, Daniel Sobotka, Martin Sobotka a Pavel Dytrt. Jsou ideální kombinací zábavy, zpěvu a humoru. Jsou spolu skvěle sehraní, mají talent a po pěvecké stránce jsou bezchybní.

Zlodobráci, Helena Nováčková a Jiří Minařík, jsou taneční sólisté, co zde mají velký prostor a jsou vlastně takovou pravou a levou rukou Osudu. Téměř po celou dobu jsou součástí děje a své náročné taneční party zvládají s lehkostí a přehledem.

Co se týče celé company, je důležité ji úplně nevynechat. Jsou součástí příběhu každého z hlavních hrdinů. Zde mají opravdu veliký prostor. Jak po taneční stránce, tak právě i pěvecké. Je krásné, když nikdo nestojí jen jako křoví, ale má také svoji příležitost vyniknout.

V Divadle Kalich jsem ovšem v roce 2020 Krysaře neviděl poprvé. Viděl jsem i předešlé obsazení, kde musím vzpomenout na výborného Ladislava Spilku jako Krysaře, profesionální výkon Tomáše Trapla coby Osudu, křehkou Lucii Šoralovou jako Agnes, neohroženého Filipa Blažka jako Štěpána a Štěpánovku v podání Renáty Podlipské a Jany Feriové...

Proto, kdo máte rádi styl hudby Daniela Landy a zajímá vás osud Krysaře a jak celý příběh dopadne, je právě Krysař tou správnou volbou při návštěvě Divadla Kalich...😊

 




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Muzikál Divotvorný hrnec: Kouzlo kdesi za duhou