Zvídavé otázky 7 statečných: Markéta Schimmerová Procházková

(Foto: archiv Markéty Procházkové)

Opět nás jednou přepadla zvědavost a rozhodli jsme se pro vás vyzpovídat skutečně talentovanou osobnost a známou tvář (s neméně známým hlasem 😉) – Markétu Schimmerovou Procházkovou. Něžná Constance ze Tří mušketýrů, drsná Rizzo z Pomády i vášnivá Esmeralda z Quasimoda nám prozradila leccos o svých pěveckých začátcích a dokonce se nám na závěr svěřila s jedním velkým snem, jehož splnění bychom si přáli i my. Rozhovor s ní byl velmi příjemný, a tak doufáme, že vám její upřímné a milé odpovědi zlepší náladu stejně jako nám, když jsme je četli poprvé 😊.

Annie: Asi vůbec nejvíc jste mě zaujala jako Rizzo z Pomády nebo Deloris ze Sestry v akci. Obě tyto dámy jsou ve srovnání s jinými vašimi rolemi velmi živé a temperamentní. Hraje se vám lépe právě tento typ postav? Jsou vám něčím povahově blízké, nebo je to pro vás naopak výzva a protiúkol?

Milá Annie, myslím, že temperament je přesně to, co mě definuje a vnímáte to správně. Obě tyto role jsou mi blízké. A rozhodně většina mých rolí byla spíše divočejší, nicméně mám ráda rozmanitost. A stejně jako temperament, mě definuje i romantická, klidná povaha. Myslím, že mám ráda, když mi role sedí, ale zároveň je dobré sem tam okusit i protiúkoly, aby tím člověk rostl.

George: Pokaždé když vás vidím v obsazení, mám obrovskou radost. Letos byla ještě větší za Sestru v akci.👏Já ale rád vzpomínám na muzikál Quasimodo, kde jste ztvárnila postavu Esmeraldy. Tento muzikál byl opravdu jedinečný a v mnohém originální. Jak vzpomínáte na toto krásné dílo vy?

Milý Georgi, to mám opravdu radost. Děkuji.

Jinak já na Quasimoda též ráda vzpomínám. Byla to hned od konkurzu úplně jiná práce, než jsme byli do té doby zvyklí. Zkoušení vycházelo z improvizace, tedy vlastně z nás, ale zároveň jsme ctili známý a neměnný příběh. Každé představení jsem hrála s neskutečným zápalem. Miluji, když na jevišti mohu zpívat, tančit, hrát, emočně se vybít… a to vše právě v Quasimodovi bylo. 

Little Lotte: V českém uvedení muzikálu RENT jste se představila v roli Mimi Marquez. Jak na tuto zkušenost vzpomínáte a jste fanynkou tvorby Jonathana Larsona?

Hrála jsem Rent v anglickém znění, a tak bylo štěstí, že zrovna Mimi Marquez. Má totiž jiný přízvuk než ostatní, což se mi povedlo, aniž bych se o to snažila 😊. Nicméně bylo to velice silné období a všichni, naprosto všichni, kteří jsme v Rentu byli od začátku (hráli jsme nejdříve v Divadle Na Prádle a pak pár představení také v Divadle Kalich), jsme to milovali. Udělalo to z nás dočasně rodinu a pro mě osobně to byla jedna z nejlepších rolí. Mám pocit, že jsem tenkrát byla v širší nominaci na cenu Thálie právě za tuto roli, což ale nakonec není tak důležité jako to, že jsme všichni jako celek skvěle fungovali a tu práci milovali.

A děkuji za tyto otázky. Mám pocit, že mi je pokládá někdo, kdo mě zná a ví, že si zrovna na to ráda zavzpomínám. 

Nikča: Kromě svého působení v muzikálech hudbu také vyučujete. Co vás k roli pedagožky přivedlo?

Milá Nikčo, pedagogika asi v člověku musí trochu být, pokud ji chce dělat, což je asi tak trochu můj případ. Miluju hudbu a talent a miluji posílat dál to, co sama vím.  Miluji pozorovat a přicházet věcem na kloub, stejně tak se s láskou sama učím novým věcem. Myslím, že pedagogika je něco jako: ‚pošli to dál‘, nebo ‚podpoř a pomoz poupátku rozkvést‘. Rozvíjení je krásná věc. Živá a nesmrtelná. A pokud jen jedné duši řeknu něco, co ji obohatí, už tehdy je to úspěch.

Nicméně učila jsem hudební výchovu, vedla muzikálový kroužek na Gymnáziu Christiana Dopplera a nakonec jsem učila zpěv i na Konzervatoři Jaroslava Ježka, kde jsem sama studovala. Pak jsem otěhotněla.💗a teď se naplno věnuji rodině a sem tam si odskočím do divadla, tudíž nyní neučím. Ale určitě zas někdy přijde ten čas, kdy se budu moct podělit o to, co jsem se naučila.

Coffeerun: Z vašeho životopisu vyplývá, že na konzervatoř jste se vydala studovat až po vašem vítězném tažení v pěveckých soutěžích (Jihlavský slavík a Rozjezdy pro hvězdy). Ovlivnilo by podle vás nějak vaši profesní dráhu, kdybyste je nevyhrála a umístila se třeba jen těsně pod stupni vítězů? Vydala byste se i tak na pěveckou dráhu, nebo byste přemýšlela o jiné životní cestě?

Je to těžké takto říci. Nevím, říká se, že je osud nějak daný… a pokud to tak je, jakákoliv má odpověď je vlastně podřadná.  Ale pokud bych měla říct, jak bych to vnímala bez ohledu na vyšší moci...tak ano, vítězství ovlivnilo můj směr. Potřebovala jsem vědět, že to má smysl. A tenkrát jsem to potřebovala vědět z vnějších reakcí, tudíž umístění mě neskutečně podpořilo a nakoplo. Potřebovala jsem cítit, že to není jen můj bláhový sen…

Velké díky všem těmto soutěžím na mém začátku. Vítězství mi ostatně pomohlo i v tom, že mě po něm rodiče podpořili v mém dalším životním kroku, a tím bylo právě jít na konzervatoř. 

Eric: Na vašich profilech na sociálních sítích často zásobujete své fanoušky různými citáty od slavných osobností. Kde je čerpáte? Jsou osobnosti, s nimiž souzníte na jedné vlně víc než s jinými a citujete je nejraději? Které to jsou?

Já miluji citáty, aforismy, krátké výstižné věty, moudra i poselství… Mám pár oblíbenců (například Dalajláma, Sókratés, Antoine de Saint-Exupéry, Don Miguel Ruiz a další), také pár knih a samozřejmě také internet, kde je vše 😊. A sdílím vždy to, co se mnou též rezonuje. Třeba mám nějaký nápad, napíšu ho a pak googlím a zjistím, že už to někdo řekl - vlastně stejně, jen v bleděmodrém. Tak pak tedy sdílím to, co už existuje.

Džejňulka: Před časem jste zazářila i na televizních obrazovkách díky pestrým proměnám v pořadu Tvoje tvář má známý hlas. Šla byste do něčeho podobného znovu? A jak byste zareagovala, kdyby přišla nabídka například z České televize na účinkování ve StarDance?

Džejňulko, Tvář byla velmi báječná zkušenost, plná emocí a byla to pro mě v mnohém i škola. Jsem za ni ráda a neměla bych problém zase něco podobného dělat. A co se týká StarDance? To ani nevyslovujte! To je můj sen už snad od prvního vysílání.💗😊



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Muzikál Divotvorný hrnec: Kouzlo kdesi za duhou