Zvídavé otázky 7 statečných: Pavel Režný

 

(Foto: DJKT)

K našemu, již tradičnímu rozhovoru, patří položení 7 otázek od nás - 7 statečných. Minule jsme zpovídali Honzu Kříže, tentokrát je naším hostem jeho alternace v roli Smrti z muzikálu Elisabeth – Pavel Režný. Mladý, muzikálový talent, kterého můžeme pravidelně vídat v divadle DJKT Plzeň. Nejen, že umí skvěle zpívat a hrát, ale tento talent dokonce dokázal proměnit také v prestižní cenu Thálie (právě za roli Smrti).

Jaké má Pavel Režný z této ceny pocity? Čemu se věnuje v období nouzového stavu a co je jeho snem? Na toto a mnoho dalšího se ptáme za vás. 😊

Little Lotte: V první řadě moc gratuluji k ceně Thálie za vaše ztvárnění Smrti v muzikálu Elisabeth. Ač jsem měla toto dílo možnost vidět zatím jen jednou, měla jsem štěstí právě na vás a opravdu jste mě dostal. Moc mě též oslovila hudba a zajímalo by mě – zda máte mezi písněmi z muzikálu nějakou vaši srdcovku? Jestli ano, která to je a proč?

Moc děkuji za všechny gratulace! Moc si jich vážím! Vybrat mezi písněmi z muzikálu Elisabeth jen jednu srdcovku by asi nešlo 😊. Musím se přiznat, že celý tento muzikál je mou velkou srdcovkou, a vždy, když ho hrajeme, tak se na něj moc těším a každé představení si užívám. Z reakcí diváků mi ale vychází jako velmi populární duet ‚Stíny jsou dnes delší‘, který by na nějakém pomyslném žebříčku byl asi hodně vysoko.

George: Čerstvý držitel ceny Thálie za muzikál Elisabeth. Moc, moc gratuluji. Viděl jsem také toto představení a právem si ji zasloužíte. Jak vnímáte toto ocenění a jaká byla vaše cesta k této roli?

Cenu Thálie vnímám jako obrovské ocenění nejen role Smrti, ale celé mé dosavadní kariéry muzikálového herce. Muzikál Elisabeth jsem před naším uvedením neznal. Hned jak jsem se ale dozvěděl, že jej budeme dělat, poslechl jsem si nějaké nahrávky a celý muzikál jsem si okamžitě zamiloval. Tento druh hudby a potažmo ‚styl zpěvu‘ je mi totiž velmi blízký. Obsazení muzikálu Elisabeth si hlídají přímo autoři a majitelé licence ve Vídni, takže všechny role musely projít konkurzem, kdy jsme nazpívali nějakou ústřední píseň dané postavy a potom se audiovizuální záznam posílal ke schválení.

Nakonec během generálkového týdne přijel i supervizor z Vídně, který dohlížel na kvalitu našeho nastudování. Němci, potažmo Rakušáci, zkrátka nenechávají nic náhodě 😊. Zároveň samotný proces nastudování této inscenace byl nesmírně obohacující. Jsem moc vděčný za možnost alternovat se s Honzou Křížem, který patří k naší muzikálové špičce (což bylo zároveň ohromně motivující). Bylo skvělé, jak jsme společně na roli intenzivně pracovali.

Coffeerun: Na divadle jste ztvárnil většinou klaďasy a hezounky (v dobrém samozřejmě😊). Již zmíněná role Smrti také není vyloženě záporná, spíš provokující. Existuje nějaká hodně záporná muzikálová role, která by vás dokázala oslovit?

Ono záleží na tom, co kdo vnímá jako zápornou roli. Z určitého pohledu může být záporný např. i Ježíš v Jesus Christ Superstar 😊. Ale momentálně se moc těším na roli Joea Gillise v muzikálu Sunset Boulevard, který bychom měli uvést letos na podzim. Tato postava má podle mne do typického klaďase už docela daleko. A pak samozřejmě třeba Jidáš. I když je mi stejně bližší spíš postava Ježíše 😊

Annie: Na cenu Thálie jste byl již dříve nominovaný za roli Tonyho ve West Side Story, což je dílo, které mám osobně velmi ráda. Písně z něj považuji za jedny z nejlepších muzikálových vůbec. Zajímalo by mě, zda i vy mezi nimi máte nějakou svou oblíbenou?

Měl jsem moc rád píseň z konce první půlky, kde se postupně přidávají všechny postavy do mohutného finále. A pak samozřejmě nesmrtelnou ‚balkonovou scénu‘. West Side Story byla velká zkušenost, první práce s naším šéfem Lumírem Olšovským a zároveň první oficiální ohodnocení mé práce.

Nikča: V divadle jste ztvárnil spoustu rolí v muzikálech, které nejsou původně české. Jezdíte se někdy podívat na své kolegy do zahraničí?

Velice rád a doufám, že hned jak to bude možné, zase někam vyrazím. Setkání se zahraniční produkcí muzikálu byl vlastně důvod, proč jsem se začal zajímat o muzikálové herectví a šel ho studovat na JAMU. Newyorskou Broadway jsem bohužel ještě nezvládl, ale londýnský West End a vídeňské produkce si určitě nenechám ujít!

Eric: Ve svém mladém věku máte na kontě docela slušnou sbírku rolí, a to hlavně ve stálém angažmá v DJKT v Plzni. Máte však i zajímavý pěvecký projev, který by vás (podle mě) předurčoval i pro sólovou dráhu. Neuvažujete o tom?

Nikdy jsem o tom vlastně neuvažoval. Myslím si, že pro sólovou dráhu nestačí mít pouze zajímavý hlas, ale musíte mít i skvělého textaře, skladatele, producenta atd. Obdivuju všechny, kteří mají tu odvahu se o něco takového pokusit. Já mám teď spíš nutkání k dirigování než k sólové dráze zpěváka. Moc se těším na nadcházející projekty, kde budu moct tuto svou touhu uskutečnit - díky Lumírovi a pod lektorskou taktovkou dirigenta Dalibora Bárty.

Džejňulka: Na sociálních sítích poslední dobou propagujete zdravý životní styl – dopřáváte si pohyb a cvičení, řešíte kvalitu spánku, věnujete se otužování a hlavně přemýšlíte o jídle. To obdivuji a fandím vám, ale zajímalo by mě, jak to vidíte do budoucna? Myslíte, že až se divadla (jednou snad konečně 😊) otevřou, budete schopný tento režim udržet? Přece jen příprava zdravého jídla vyžaduje čas a energii, stejně tak není snadné udržet estetickou stránku v rámci prezentace na Instagramu.

O zdravý životní styl a cvičení se zajímám už pár let. Dovedl mne k tomu vlastně Lumír během příprav muzikálu West Side Story. Cesta do bodu, kde jsem teď, byla poměrně složitá, ale jsem za ni rád. Holistický přístup k životu (strava, spánek, světlo, mindset neboli přístup či myšlení atd.) mi v podstatě změnil život a pomohl mi ho komplexně zlepšit (hlavně z hlediska celkového zdraví a energie) a věřím, že to má a bude mít vliv i na mou práci muzikálového herce, potažmo dirigenta. Hodně se v tomto směru snažím vzdělávat a mám i ambice pomáhat ostatním. Chtěl bych jim ukázat, jak by mohli oni sami žít lepší životy a že zdravý životní styl opravdu není jen o salátech, celerových dietách a nekonečném běhání na páse nebo šlapání na rotopedu 😊 Zároveň věřím, že se mi i v tom našem běžném zápřahu podaří tento režim udržet a třeba i vylepšit. Do budoucna mám i v tomhle směru nějaké plány a moc se těším, až je začnu realizovat.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Muzikál Divotvorný hrnec: Kouzlo kdesi za duhou