Muzikál Aida: Osud princezny z Núbie

Dnes vás zavedu do dávné minulosti a povím vám příběh o núbijské princezně jménem Aida

Aida je krásný příběh, který nás zanese do časů dávno minulých a ukáže nám sílu lásky, za kterou se vyplatí bojovat, i když to nemusí dopadnout tak, jak by si každý přál.

Na začátku představení se ocitáme v muzeu, kde se k životu probouzí dávná minulost kdysi silného Egypta. Socha krásné princezny Amneris ožije, sestoupí k nám a začíná vyprávět příběh o sobě, statečném Radamesovi a odvážné Aidě. 

Mladého Radamese nacházíme na výpravě po světě, při níž se dostává do Núbie a vezme zde do otroctví skupinu Núbijců, mezi nimiž se mimo jiné nachází i samotná Aida. Nejen že je princeznou Núbie, ale je také statečná, postaví se vojákům a zapůsobí tím na Radamese. Ti dva o sebe projeví jistý zájem. Radames je velice polichocen, on sám ale ještě neví kudy kam. Sice je již roky zasnouben s princeznou Amneris, k čemuž ho dostrčil jeho otec Zoser, ovšem Radames je bojovník a obrovský živel. Jeho osudem je dobývání a poznávání nového. Teď ovšem do jeho srdce vstoupila Aida. 

Ta se stává suvenýrem z výpravy a je předána do královského paláce, kde má sloužit samotné princezně. Zde se potkává i s dalšími otroky z Núbie. Všichni ji ihned poznají, ovšem nikdo nesmí říct, kým doopravdy je. Aida se stane velice oblíbenou a v očích princezny Amneris věrnou přítelkyní. Najednou se tak ocitáme v milostném trojúhelníku. Kdo si zaslouží uznání a pravou lásku? Bude to budoucí panovnice Egypta, krásná Amneris? Nebo zvítězí opravdová láska Radamese a Aidy?

Já osobně mám tento příběh rád. Vychází z něj poučení, pochopení a opravdová síla lásky. Vždyť je ostatně také výtvorem silného týmu. Krásnou hudbu, s mnoha prvky hudebního zaměření, složil Elton John. Zkušený autor, co má na svém kontě muzikály jako Lví král, Billy Elliot či novinku Ďábel nosí Pradu. Duši muzikálu neboli texty stvořil Tim Rice a pod scénář se podepsali Linda Woolverton, Robert Falls a David Henry Hwang. Českého přebásnění se pak chopil nám známý Adam Novák a režie Gabriel Barre.

Aida je pro mě světýlkem v srdci. 💖Je to nejen krásný příběh, ale především velice zdařilé dílo s luxusní hudbou Eltona Johna, a proto bylo pro mě uvedení v Hudebním divadle Karlín něco jako další splněný sen. Přenést do české podoby takto silné a dobře známé téma bývá někdy oříškem a určitě se najdou klady i zápory. V zahraničí je třeba do role Aidy obsazena vždy herečka tmavé pleti, což tady nebylo. Obrovská výhoda je pak ovšem v živém orchestru, který dodá ten nejlepší pocit z tohoto díla.

Scéna zde není vyloženě přeplněná různými věcmi. Díky pohyblivým pyramidám, které se různě točí a představují určitá prostředí, ovšem poznáváme palác a útočiště a domov otroků. Spolu s osvětlením (Jozef Celder) vše vytváří úplný celek. Co ovšem stojí za zmínku, je velice povedená choreografie od Ivany Hannichové. Ta nám zde předvedla núbijské tance i sílu davu. Jako doplněk celého muzikálu jsou kostýmy od Michaely Horáčkové Hořejší. Vidíme zde prosté kostýmy otroků a dokonce módní přehlídku princezny Amneris, spolu s nejkrásnějším kostýmem - jedná se o krásné zlaté šaty s korunou samotného faraona.

Nedá mi to, abych nezmínil propagaci... Pokud budete hledat nějaké informace ohledně českého uvedení Aidy, všude na vás 'vyletí' obrázky Lucie Bílé coby Amneris. Je trochu smutné, že v představení, které se jmenuje Aida, je hlavní představitelka vlastně až druhořadá. Chápu, že pro české publikum je důležitá reklama, ovšem pokud chceme zhlédnout nějaký titul, nejdeme přece jen na slavné jméno v obsazení, ale na kvalitní dílo. Ne nadarmo získal tento muzikál čtyři ceny Tony.

Titulní role Aidy se zhostily dvě populární zpěvačky, a to Dasha a Kamila Nývltová. Aida je poměrně náročná role, jak po pěvecké stránce, tak i herecké, je to v podstatě tahoun celého představení. Myslím si, že zde bylo obsazení skvěle vybráno. Jak Dashe, tak Kamile, se zde podařilo naplnit osud Aidy. Často jsem o pauze v divadle mezi lidmi slyšel poznámky o tom, jak může takhle křehká postava ze sebe vydat tolik energie. Správně, Aida je plná energie, je to obrovský živel - jsem rád, že se nám to podařilo. Bravo.

Do role Amneris byla obsazena již dříve zmiňovaná Lucie Bílá. U Lucie je také známo, že je živel a často si bere část pozornosti během představení pro sebe, což někomu může vadit. Ovšem právě zde se pro ni tento prostor hodil. Lucie je fakt střela, takové třeštiprdlo. Amneris ovšem není jenom vtipná, ale také v ději prochází velikou proměnou - od veselé až po hodně smutnou. Myslím, že zde ukázala Lucie svůj talent. Tato role jí sedla a jsem rád, že ztvárnila právě Amneris.

V roli Radamese se střídali dva pánové, a to Václav Noid Bárta a Marian Vojtko. Myslím, že i zde se jednalo o dobré volby. Radames má krásné písničky a je také živel, což asi v podání Noida a Mariana netřeba zdůrazňovat.

Role Radamesova otce Zosera, který je tak trochu 'zmetek', dopadla v podání Jiřího Korna a Lukáše Kumprichta skvěle. Oba pánové jsou po hlasové stránce skvělí a navíc se do role zloducha parádně hodili.

Mereba, neboli otroka a přítele Aidy hráli Peter Strenáčik a Jan Urban. Oba pánové jsou taktéž skvělí, ovšem musím vyzdvihnout právě Petera, který této roli a vlastně celému představení dodával jistou šťávu. Pro mě je obrovský talent a jsem rád, že byl i v tomto představení.

Role Faraona byla čistě činoherní a zhostil se jí Oldřich Král. Po herecké stránce zde přesvědčivě ztvárnil otce a především starého panovníka. Amonasro je zase otec Aidy. Jsem rád, že zde po dlouhé době dostal prostor Tomáš Bartůněk. Ač se jednalo o malou roli, tak zde dokázal zaujmout a předvést svůj hlasový projev.

Koho také nesmím zapomenout zmínit, je postava Nehebky v podání Veroniky Vyoralové a Kateřiny Katchaby Novákové. Obě dvě zde předvedly skvělé výkony a dokázaly vždy zaujmout publikum, které je za to vždy po právu odměnilo potleskem.

Svůj obrovský podíl na představení si zaslouží i celá company. Po taneční stránce zde všichni odvedli dechberoucí výkony, za něž je potřeba poděkovat.

Jsem nesmírně rád, že právě Aida spatřila naše česká světla ramp a publikum mohlo toto dílo vidět i u nás. Své právo na jevišti si Aida zasloužila a doufám, že se někdy podaří i její návrat. Mým snem je toto představení vidět i v originále v zahraničí. Doufám, že to brzy vyjde. Pro toho, kdo nezná toto dílo, doporučuji si pustit velice zdařilý záznam na CD. 😊

Já vím, že Bohové milují mou Núbii....

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Muzikál Divotvorný hrnec: Kouzlo kdesi za duhou