Muzikál Zorro: Statečný hrdina v masce a plášti

 

„Viva el Zorro, viva el Zorro!“ Už jste někdy slyšeli tento příběh? Že né? Dobrá tedy. Vezmu vás spolu s bájným Zorrem do vesničky jménem Los Ancheles v Kalifornii, kde tento příběh začíná. V této krajině vládne starý, ale spravedlivý Don Alejadro, který vychovává své dva syny. Staršího syna Ramóna, který se ničeho nebojí a dokáže použít svou sílu, a druhého, mladšího syna, jménem Diego. Diego je pravým opakem Ramóna, je šikovný, hbitý a především má velké srdce. Svůj čas tráví spolu s kamarádkou Luisou. Don Alejadro ovšem posílá svého mladšího syna Diega do Španělska.

Po několika letech vyrůstá z Diega zdatný a silný muž. Přidává se k partě cikánů, kde potkává krásnou cikánskou dívku jménem Inez. Spolu s nimi vystupuje po ulicích, ale jednoho dne se objeví dospělá Luisa. Je celá šťastná, že našla Diega, ovšem nevěří, v jaké společnosti... Vrhne se na Diega a prosí ho o pomoc. Vypráví mu, co všechno se stalo - starý Don Alejadro spadl z koně do rozbouřené řeky a starostou se nechal jmenovat Diegův bratr Ramón. Právě on je problém, ničí totiž vše, co jeho otec vybudoval. Diego neváhá ani chvíli a vydává se s celou partou cikánů do slunné Kalifornie. Právě zde následně začíná náš příběh. 

Seržant García na rozkaz Ramóna cvičí vojáky na popravčí četu. V ten okamžik se zde objevují Luisa spolu s cikány, ovšem bez Diega. García je okouzlen krásou Inez a ihned se do ní zamiluje. V tento den nechává zlý Ramón popravit nebohé rolníky. Luisa se snaží přemluvit Ramóna, aby je nechal žít, ale marně. Ve chvíli, kdy se kat chystá vykonat popravu, se ovšem na scéně objevuje tajemný muž s maskou na obličeji, celý zahalen do černého pláště. Rychlostí blesku tasí svůj meč a osvobodí nebohé muže. Jak se rychle objevil, tak také zmizel... Hned poté přiběhne na náměstí Diego a dělá zvědavého: Kdo že byl ten muž? Byl rychlý, bystrý, mazaný jako liška. El Zorro, volá dav po několika pokusech o jméno tajemného muže. Vojáci se ihned snaží Zorra dopadnout, ovšem marně, ten zmizí v ulicích a vleze balkonem do koupelny, kde se právě nachází Luisa. On jí ale nemůže odhalit svou pravou tvář.

Navečer téhož dne se cikáni chtějí zabavit. Milují tanec, hudbu a alkohol. Rozhodnou se proto postavit si svoji vlastní tavernu. Na vše dohlíží García, z něhož se Inez pokouší pomocí své krásy dostat nějakou informaci o otci Diega. V tom přichází Ramón, kterému se nelíbí, že je zde s nimi i Luisa. Rozhodne se proto jednat. Ovšem v tu chvíli se tu opět objeví i Zorro. Tasí svůj meč a navždy vryje do Ramónovy hrudi písmeno Z.

Ze Zorra se pro celou vesnici včetně Luisy stává hrdina. Luisa se uchýlí do jeskyně, kde se rozhodne skrýt před zlým Ramónem. Toho začíná trápit svědomí a rozhodne se vydat do kostela, kde hodlá očistit svoji duši od hříchu, který provedl. Ramón ovšem prokoukne, že kněz není kněz, nýbrž Zorro. Prozradí mu tedy, že Don Alejadro stále žije a i to, kde se nachází. Na Zorra tím v nedalekém dole uprostřed pouště nastraží past, o níž Zorro neví. Tomu se podaří uniknout, ovšem dál netuší, kde se otec nachází... Pravda je taková, že je ukryt v tajném tunelu pod vězením, přičemž jeho syn Ramón ho často navštěvuje a snaží se ho přesvědčit, že to všechno dělá jen pro něj.

Luisa se přidává k cikánům a v přestrojení se vydává zpět do města. Ramónovi se ovšem podaří Luisu lapit a nastraží tak další lest na Zorra. Uspořádá popravu Luisy a doufá, že se tam opět objeví. V tom se nemýlí, jenže před ním nestane jen jeden Zorro, ale rovnou sedm. Jeden z nich zachrání Luisu, a když si myslí, že je vše zachráněno, vytáhne Ramón zbraň a vystřelí. Kulka míří přímo na Zorra, jenže osud zasáhne jinak a do cesty mu vkročí statečná Inez. Zdrcený Zorro je ihned zajat vojáky. Ovšem Ramón si chce vychutnat svůj triumf. Rozhodne se proto odhalit pravou tvář Zorra na své svatbě s nevinnou Luisou. Jak toto celé nakonec dopadne? Podaří se Zorrovi zvítězit nad zlem a zvítězí opět láska a štěstí? To se dozvíte na konci tohoto muzikálového příběhu.

Já patřím mezi ty šťastné, co ví, jak to dopadne. 😊 Měl jsem štěstí vidět toto představení hned několikrát. Samotná česká premiéra se konala v Městském divadle Brno, ovšem já jsem se vydal na návštěvu do pražského Divadla Hybernia. 

Muzikál Zorro, vznikl podle románu Zorro: legenda začíná od spisovatelky Isabel Allendeové. Vynikající hudbu plnou života a energie složil John Cameron, spolu se skupinou Gipsy Kings. Představení mělo obrovský úspěch a dočkalo se mnoha repríz i dalších verzí. K nám se toto představení dostalo roku 2013. O krásné texty se postaral Stephen Clark a o český překlad pak Petr Gazdík a Jan Šotkovský.

Jak již jsem zmínil několikrát, Zorro je plný energie. Miluji toto představení, písně i příběh. Často si v divadle připadám jako statečný Zorro, jsem očarovaný kouzelnou Inez a naštvaný na Ramóna. Já osobně mám strašně rád historické muzikály, navíc tento příběh miluji i z filmového plátna. Proto právě Zorro tvoří jednu z mých vzpomínek na muzikály, které jsem viděl. Bohužel, mohu mluvit jenom o pražské inscenaci, v Brně jsem neměl možnost muzikál navštívit. Divadlo Hybernia se může pyšnit velikým jevištěm, tudíž co se týče scény, ta zde měla veliký prostor. 

Nejenže sám Zorro se svým mečem potřebuje kolem sebe hodně prostoru, ale mluvíme zde i o cikánech, kteří jsou proslulí svou energií a tancem, takže v podstatě jde o obrovskou show, která na nás v rámci představení přímo vyskakuje z každé písně. Živý orchestr sice v divadle nebyl, ovšem součástí muzikálu Zorro byl živý kytarista a spolu s ním několik trumpetistů. Tito pánové dokázali dodat to pravé kouzlo flamenca a oživit krásnou hudbu Gipsy Kings. Oooo, úplně to slyším, jako by to bylo včera. 

Tento muzikál má mnoho krásných písní, které znáte určitě i vy. Patří mezi ně skladby Baila Me, Bamboleo, Djobi Djoba, Fiesta a mnoho dalších. Úžasný sbor, tanec, vpád Zorra, překrásné kostýmy (Veronika Hindle), prostě to vše, vás nutí vyskočit ze sedačky a začít křičet: „Viva el Zorro, Viva el Zorro“

Hlavní postavou toho příběhu je Zorro, přestrojený Diego. Jeho tvář a hlas mu v české verzi propůjčili Marek Holý, Lukáš Janota a Robert Urban. Zorro je obrovský živel, muž na pravém místě, opora místních občanů a obrovská celebrita. Měl jsem štěstí vidět všechny tři alternace. Každá byla skvělá, úžasná a dokonalá. Ovšem musím vyzdvihnout právě Marka Holého, který byl obrovský talent. Energie, vtip, talent, toto vše z něj přímo sálalo a spolu s ním šílelo celé publikum.

Ramóna netřeba dlouho představovat. Prostě pravý hajzlík, jak se říká. No, a to vše skvěle zahráli Robert Jícha, Roman Vojtek a Dušan Vitázek. Zde bylo nutné předvést nejen zpěv, ale především herectví, a to se všem povedlo na výbornou. Jsem rád, že jsem mohl vidět každého z nich.

Překrásnou cikánku Inez a taky postavu, která má obrovský prostor a několik písniček, skvěle zvládla Monika Absolonová. Tato role měla ještě dvě alternace (Světlana Janotová, Ivana Vaňková), ovšem mému srdci vládne pouze Monika, jelikož jsem všechna představení viděl právě pouze s ní. Monika zde předvedla obrovský kus práce. Nejen, že se vžila do role cikánky, ale také skvěle tančila a famózně zpívala. Prostě skvělá volba. Jsem rád, že právě zde mohla hrát.

I když jsem si osobně představoval Inez jako lásku Zorra, byla to právě Luisa, které patřilo jeho srdce. V této roli se představily Radka Pavlovčinová, Johana Gazdíková a Viktória Matušovová. Luisa je křehká dívka, ovšem když jde do tuhého, umí jednat, a to se právě podařilo ztvárnit všem dámám.

Postavu Dona Alejandra krásně zahrál a zazpíval Oldřich Kříž, který skvěle zapadl do tohoto týmu. Statečného Garcíu taktéž ztvárnili Henrich Šiška, Milan Němec a Tomáš Sagher.

Za zmínku stojí určitě početná company, která zde tvoří důležitou část představení. Bylo krásné je slyšet zpívat v davových scénách, ale i samostatně. Objevila se například i jména: Natálie Grossová, Barbara Chybová, Ondřej Bábor, Martin Šemík, Oldřich Smysl, Petr Šudoma, Tomáš Smička, Adriana Bajtková a mnoho dalších...

Vím, že se často opakuji. Prostě mám rád divadlo a muzikál samotný. Je jen velice málo muzikálů, které nemusím vidět víckrát. Ale jsem rád, že právě tento mezi tyto výjimky nepatřil. Zorro je muzikál pro každou věkovou kategorii. Bavit se budou děti, maminky a někdy i obvykle znudění tatínci, ale taky babička i děda. Moc si budu přát, aby se toto představení ještě vrátilo a Zorro mohl opět vtrhnout na scénu...

Váš, Z😊


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Muzikál Divotvorný hrnec: Kouzlo kdesi za duhou