Muzikál Robinson Crusoe: Když se život zamotá

 

Muzikál Robinson Crusoe se po dlouhých peripetiích objevil na české scéně, a to znamená jediné - velká část 7 statečných vyrazila do divadla! Nový muzikál, vyprávějící o Robinsonovi, který ztroskotal na pustém ostrově, můžete již teď vidět v Divadle Na Maninách či na letních scénách po celé České republice.

Na začátku je nutno podotknout, že příběh muzikálu se od toho knižního dosti liší, ale pokud tato dvě díla nebudete spojovat, čeká vás nádherný zážitek. Mladý Robinson je až po uši zamilovaný do Mary, dcery kupce Wintera. Ten je však ochoten svolit k jejich sňatku pouze pod jednou podmínkou - Robinson se musí vydat na moře a přivézt zpět Malcolma, bratra Mary, který se nevrátil z námořní výpravy. Robinson tuto výzvu přijme, vydává se na cestu, jeho loď ale ztroskotá a náš hrdina se ocitá sám na pustém ostrově. Zde mu dělá společnost jenom divoch, kterého Robinson zachránil před kanibaly a pojmenoval ho Pátek. Dochází zde také k Robinsonovým promluvám s autorem příběhu, kterým není nikdo jiný než Daniel Defoe. A jak to všechno dopadne? Nechte se překvapit. 😊

Scéna je v tomto případě velice skromná, jako dělaná pro malé divadlo. O to více si však tvůrci vyhráli s kostýmy, které jsou propracované do nejmenšího detailu. Company jich vystřídá opravdu dost, od námořnických uniforem, přes domorodé kostýmy až ke kostýmům nevěstek. Když hovořím o company, patří jim velký hold, protože předváděli ohromující taneční kreace. Sice mě mrzelo, že jejich party byly na playback, na druhou stranu rozumím tomu, že by se stěží dalo zvládnout obojí, tedy jak zpěv, tak i choreografie.

V hlavní roli Robinsona se nám představil nejvyšší český muzikálový zpěvák Radim Schwab. Předvedl vynikající výkon a zasloužil by si mnohem více prostoru (ano, občas se stává, že i hlavní role má méně prostoru než jiné, jako tomu bylo i zde). Roli pojal spíše humorně, ale vzhledem k tomu, že jsem toto představení zhlédla na letní scéně, humor byl na místě, byla to taková oddechovka. Jeho promluvy s Danielem Defoem (Marian Roden) mě opravdu dostávaly do kolen. Například scéna, ve které se Defoe podivuje nad tím, že Robinson i po tolika letech strávených na ostrově stále miluje Mary, načež Robinson odpoví: „No, vždyť takhle jsi to napsal. Nebo to jsi už zapomněl?“ Tuhle dvojici skvěle doplňuje také Miroslav Hrabě coby Pátek, jenž se také dokáže postarat o vtipné momenty.

Nejvíce prostoru se ovšem dostalo dámám, konkrétně Marianně Polyákové a Felicitě Prokešové v rolích mladé a dospělé Mary. U nich nemám jedinou výhradu, pěvecky i herecky byly výborné a zaslouží si klobouk dolů. 

Další postavou, kterou bych ráda zmínila, je Thompson, pozdější nápadník Mary. Tady se jeho představitel Martin Pošta skutečně vyřádil. Slizkého starce zahrál natolik věrohodně, že i mně z něj bylo zle a musela jsem se oklepat, jen vešel na jeviště. 

Muzikál Robinson Crusoe asi nebude patřit k mým top muzikálům, ale nevadilo by mi vyrazit na něj podruhé. Hudebně se mi zdál průměrný, většina písní neurazí ani nenadchne. V paměti mi utkvěla pouze jedna jediná písnička z druhé půlky, která je velmi chytlavá a navíc mě pobavil její text: „Když se život zamotá, hned máš lejno na botách, mrkneš a jsi do roka pouliční pěchota!" Obecně texty jsou zde skvělé. Takže byť to nebyl nejlepší muzikál, který jsem kdy viděla, návštěvu jsem si užila. A jak jsem psala výše, pokud si odmyslíte literární předlohu a budete to vnímat jako něco úplně jiného, jsem si jistá, že si návštěvu užijete také. Tak na viděnou v divadle!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Muzikál Divotvorný hrnec: Kouzlo kdesi za duhou