Koncert Jiří Krhut – Štěpán Kozub: Prásknu bičem

 

Naši pravidelní čtenáři se pravděpodobně po přečtení titulku k tomuto článku pozastavili nad tím, proč se „muzikálovci“ pouští do psaní o koncertě ostravských matadorů, kteří s muzikálem nemají nic společného. Vy, kteří se zajímáte nejen o muzikál, jste se ale s touto dvojicí umělců možná již setkali.

Takže pro ty, kterým tato jména nic neříkají, je trochu představím.

Štěpán Kozub je členem souboru ostravského Divadla Mír a divadelní skupiny Tři tygři. Pokud máte rádi humor, co je tak trochu na hraně, rozhodně si na YouTube pusťte ukázky jejich představení, komických scének či seriál sKORO NA mizině. Upozorňuji, že narazíte na skutečně jadrný ostravský  humor. A pokud nejste moc „úzkoprsí“, tak se jistě velmi pobavíte. 😊 Štěpán je mladý a velmi talentovaný herec, kterého jste možná již zaregistrovali v televizi či rozhlasu. Kromě jeho výjimečného hereckého talentu ale disponuje i pěveckým a textařským nadáním. Byl nominován na Cenu Thálie a obdržel Cenu divadelní kritiky - Talent roku 2015. Na pětadvacetiletého mladíka to není zrovna málo.

Jiří Krhut je možná muzikálovým fanouškům ještě o něco méně známý, ale bylo by škoda opomenout tohoto výjimečného textaře a hudebníka. Mimo jiné i showmana, který jednu se svých prvních příležitostí vystoupit veřejně, dostal v klubu Heligonka, kde písničkář Jaromír Nohavica představuje nové nadějné umělce. Jiřího Krhuta ale muzikálovci rozhodně neminou, pokud navštíví Národní divadlo moravskoslezské a představení Harpagon je lakomec?. V přípravě této adaptace Moliérovy hry spojili své síly Boris Urbánek (autor hudby k muzikálu Romeo a Julie, poselství lásky), Vojtěch Štěpánek (libretista a režisér) a právě textař Jiří Krhut. Já sama jsem velmi zvědavá, jak toto muzikálové dílo bude vypadat. 😊

A teď již zpět ke koncertu Prásknu bičem. Nebojte, nejedná se o žádnou rockovou či metalovou skupinu. Naopak. Texty poskytují mnoho metafor a jsem si jistá, že při každém poslechu v nich najdete něco jiného, a to podle toho, v jakém rozpoložení se budete zrovna nacházet. V jejich repertoáru najdete hluboké a citlivé písně, stejně jako písně satirické a vtipné.

Celý koncert tohoto dua z písní z jejich CD Prásknu bičem se konal ve velmi příjemném prostředí zahradní restaurace Hotelu International Praha v Dejvicích. A musím zodpovědně napsat, že jsem snad takový tobogán a houpačku emocí ještě na koncertě nezažila.

V jednu chvíli Jiří Krhut sype z rukávu jednu vtipnější historku než druhou, umně je prokládá vtipy a k tomu mu skvěle sekunduje s naprosto kamenným výrazem Štěpa, který vše ještě vyšperkuje pouhým jedním jediným slovem. Ve chvíli, kdy už vám smíchem tečou slzy a zubíte se, div ne zlomení v pase, pánové spustí svůj koncert a slzy smíchu se změní v slzy dojetí. Vy si užíváte každý tón, umně zahraný Jiřím Krhutem na kytaru či klávesy, ale též každý tón, odzpívaný příjemným charismatickým hlasem Štěpána Kozuba. A pomyslnou třešničku na dort dodá nádherný hlas Barbary Kanyzové, která pánům zpívá vokály, ale rozhodně není jen takzvaně do počtu. Její hlas si zapamatujete a Báru taky. Je sluníčko s věčným úsměvem na tváři. A vydržet narážky pánů Krhuta a Kozuba? To není jen tak. 😊

Pokud budete mít možnost, koncert těchto Ostraváků rozhodně navštivte, zajděte do Divadla Mír či dostůjte pověsti muzikálového fanouška a navštivte již výše zmíněné představení Harpagon je lakomec?.

Věřím, že i my vám budeme moci v brzké době toto představení přiblížit prostřednictvím našeho blogu a nalákat vás na další, jistě také zajímavý, divadelní kus.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Muzikál Divotvorný hrnec: Kouzlo kdesi za duhou