Zvídavé otázky 7 statečných: Roman Tomeš

Foto: Lenka Hatašová

Ani v novém roce 2022 jsme nezapomněli na rozhovory s muzikálovými hvězdami. Před časem jsme již vyzpovídali jeho ženu Míšu Tomešovou a tentokrát se nám poštěstilo naše Zvídavé otázky položit i Dannymu z Pomády či Šimonovi z Rebelů – čas si na nás totiž našel Roman Tomeš. Seriálový sympaťák Tony ze Slunečné, ale hlavně muzikálový herec a zpěvák, skladatel a textař a k tomu všemu ještě dvojnásobný tatínek. Ochotně nám prozradil své plány do budoucna i pracovní sny, i když něco si přece jen ještě nechal pro sebe 😊. Jak vzpomíná na působení v muzikálu Děj se co děj v plzeňském DJKT? A uměl by si ještě představit návrat k roli Bena v muzikálu Touha?

Annie: Nejčastěji vás můžeme vídat spíše v novějších muzikálech v Divadle Kalich či Hudebním divadle Karlín. Já však měla to štěstí vidět vás také v Plzni coby Billyho Crockera v muzikálu Děj se co děj, což je dílo, které bylo poprvé uvedené již v 30. letech. Jaký máte vztah k muzikálům této éry? A existuje nějaké dílo z této doby, v němž byste si rád zahrál?

Ano, Anything Goes byl pro mě jedním ze dvou titulů, co jsem v Plzni hrál. Tím druhým byl Bonnie a Clyde, kterého jsem upřímně měl raději. Moje srdce je spíš rozervané, logicky mám tedy blíž k postavám podobných Clydeovi, než k Billymu Crockerovi z Děj se co děj. To ovšem neznamená, že jsem to nehrál rád. Hrál. Hlavně i po profesní stránce bylo moc fajn, že jsem měl možnost si poprvé od dob studia pořádně zastepovat. Ale přeci jen dávám přednost živočišnějším titulům. Na Plzeň vzpomínám moc rád!

Nikča: Momentálně hrajete hlavní roli Šimona v muzikálu Rebelové. Jaký je to pocit, hrát v díle pro Čechy natolik srdcovém? A patří Rebelové mezi vaše oblíbené filmy?

Já jsem na Rebelech odkojený. Zuzka Norisová, coby Tereza, byla mou platonickou láskou. Vlastně stále je! 😃 Znám odmala všechny písničky z tohoto filmu. Když ta nabídka přišla, neváhal jsem. Rebelové dnes už rozhodně patří do zlatého fondu českého hudebního filmu. Když jsme začínali zkoušet v divadle, přišel za mnou Jan Révai (původní Šimon) a říká: „Romane, budu tě bedlivě sledovat, a když bude potřeba, přijdu s připomínkou!“… Nepřišel. 😊

Džejňulka: První muzikál, v němž jsem vás měla možnost vidět, byla asi Touha v Divadle Kalich. Nedávno se mluvilo o návratu tohoto díla, ale posléze tyto zvěsti, zřejmě i kvůli koronaviru, nějak utichly. Pokud by ale přišla nabídka se do role Bena vrátit, měl byste zájem, nebo byste musel hodně zvažovat? A jak vlastně na Touhu vzpomínáte? 😊 

Na Touhu vzpomínám jen v tom nejlepším. Také už je to dnes kultovní představení. Ta role Bena byla krásná, skýtala ovšem jedno úskalí. A sice, že ač byl Ben hlavní rolí, většina děje se odehrávala kolem něj. Bylo tam tolik komických postav a scén a Ben mezi nimi v podstatě proplouval, což se zdá vlastně jednoduché, ale nebylo tomu tak. Nemít kam uhnout a udržet post té kladné postavy. Miloval jsem to. Dnes už si nejsem jistý, jestli na to mám vhodný věk. Pokud produkce usoudí, že ano, rád se vrátím.

Coffeerun: Máte na kontě jedno opravdu skvělé autorské CD. Můžeme se v nejbližší době těšit na novou desku a případné turné s ní spojené? A koho byste si případně rád přizval jako hosta?

Děkuji! Novou desku připravuji už celkem dlouho a snad se jí v tomto roce dočkáme. Myslím, že je to více než reálné. S vydáním alba je spojené i tour, které plánujeme. Všichni rosteme, hrajeme, dospíváme, a tak i ta deska bude jiná, než ta první. Mám pár tipů na hosty, ale ty bych si s dovolením nechal zatím pro sebe. Až bude ten správný čas, prozradím. 😊

Eric: Pro mě jste jedním z nejkomplexnějších a nejuniverzálnějších muzikálových umělců u nás. Na jevišti hrajete klaďasy i záporáky, vyzpíváte jakoukoli náročnou píseň a do toho skvěle zatančíte, hrajete na kytaru, píšete vlastní písničky (mimochodem s výbornými texty), koncertujete a stíháte být tátou dvěma malým synům. Smekám! Napadlo vás někdy napsat texty či hudbu i pro vlastní muzikál či nějakou jevištní show?

Ano! 😃 Už jsem psal s kamarádem i muziku pro jednu malou divadelní pohádku.  Ale na veliký projekt typu muzikál člověk potřebuje opravdu dost času, který je teď pro mě velice cenný. Nicméně, nosím v hlavě spoustu nápadů, občas si nějaký nový za pochodu nahraju a uložím. Je to můj tajný sen, takže kdo ví, třeba jednou… rád bych. Všechno k tomu zatím spěje.

George: Často vás vídáme v muzikálech plných energie a života. Sám působíte jako elektrárna pozitivní nálady, která by se dala rozdávat. Je pro vás těžší hrát role, které si vyžadují pravý opak?

Všeobecně miluju výzvy. Proto když si mohu zahrát roli, která je jiná než já a musím k ní hledat cestu a něco překonávat, jsem úplně blažený. Je to vždy ta těžší cesta, ale zase se tím posunete. Vždy do ní dáte něco ze sebe, ale i ona dá něco ze sebe do vás. Miluji to. V tomhle ohledu pro mě bylo cenné zkusit si zahrát v Jesus Christ Superstar jak Jidáše, tak Ježíše. Najednou jsem měl úplně jinačí pohled na toho, koho jsem zrovna nehrál. Hlubší… a ještě silnější pak bylo zjištění, že ty dvě postavy, ač zdánlivě úplně rozdílné, toho spolu mohly mít, a možná i měly, spoustu společného… Ale to je na dlouhé psychologické rozbory. 😊

Little Lotte: V seriálu Slunečná, kde hrajete Tonyho, se v jednom díle objevil také váš bratr Jakub. 😊 Vzhledem k tomu, že jste dvojčata, by mě zajímalo, zda jste v dětství byli typicky sehraná dvojka, nebo jste se naopak raději snažili ve všem odlišovat? Bavily vás třeba stejné věci a uvažovali jste třeba nad stejnou školou či profesní dráhou, nebo jste byli zkrátka ‚nebe a dudy', jak se říká? 😃 Děkuji moc za odpověď 😊

S dvojčetem jsme byli dlouhá léta jako jedno tělo. Chodili jsme spolu do školy, na fotbal, ven. Hodně jsme se hecovali a snažili se být ve všem lepší, než ten druhý. Ale pak se naše cesty rozdělily, aby se zase profesně potkaly. Každý šel jinudy, ale na konci jsme se opět potkali. Myslím, že ani umění nebylo odmala Kubovou primární cestou, ale vždy ho to tam někudy dokopalo. 😃Brácha teď dělá na produkci divadla U22 v Uhříněvsi, vede různé metodické herecké kroužky pro děti. Věnuje se improvizaci, psaní. Je to kluk šikovná! 😊

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Muzikál Divotvorný hrnec: Kouzlo kdesi za duhou