Muzikál Harpagon je lakomec?: A opravdu byl lakomec?

 

Co svět světem stojí, v každé jeho časti se najde nějaký lakomec. Tím může být každý z nás. Určitě se v dětství každý dělil o své bonbonky se sourozenci, jenže znáte to - jak se jedná o něco výborného, nejde se dělit a hned je z nás taky lakomec. Ale nejde všechny házet do jednoho pytle - pokud jde o penízky, je to úplně jiná věc. Kdo jich má hodně, tak chce ještě více. No, to jsem ale lehce odbočil. Ovšem jednoho takového lakomce znám. Dokonce jsem ho i viděl - a co víc, přistihl jsem ho při činu. Kdeže ho hledat? No přeci v Národním divadle moravskoslezském.

Tento původní autorský muzikál, na motivy slavné Molièrovy hry, vznikl z pera hned tří pánů. O velice zajímavou hudbu se postaral Boris Urbánek, libreto vytvořil Vojtěch Štěpánek a velmi zajímavé texty sepsal Jiří Krhut.

Přiznávám se, že toto dílo je opravdu originální, až lehce extravagantní. Příběh Harpagona určitě každý z nás tak trochu zná, ovšem záleží, jak vám ho režisér takzvaně naservíruje. Jistě vás zajímá, jaký že to byl příběh právě zde. Začátek představení nás přímo zavede do domu slavného Harpagona. No, on to vlastně ani není dům, je to přímo menší hrad. Jistě víte, o co Harpagonovi jde? Jasně, jsou to peníze, a když má někdo peníze, potřebuje i skvělého účetního. Tím není nikdo jiný, než trochu plachý, až lehce bojácný Valér. Ten má za úkol počítat vše, co jen lze. Ono by se dalo tak trochu platit i za vzduch, který dýcháme. Jediné štěstí, že Valér má velké a spravedlivé srdce, které ale nepatří penězům, nýbrž jeho tajné lásce Elišce, dceři Harpagona. Ten s ní má ovšem jiné plány. 

Eliška je také zamilovaná do Valéra a spolu se svým bratrem Kleantem jsou navíc nerozlučnou dvojkou představení. Kleant je také zasažen láskou - a to ke krásné Marianně. Jak to tak ale bývá, nic nemůže být tak jednoduché, jak si to člověk představuje. Jelikož je Harpagon obrovský skrblík, tak má zajisté své plány, jak zbohatnout díky svatbám svých dětí. Na pomoc si přizve velice šikovnou Frozinu, která zde působí tak trochu jako agentka na seznámení. Co nikdo netuší, že i Harpagon hledá svoji lásku. Frozina proto vymyslí skvělý plán, jak trefit tři mouchy jednou ranou. Pro samotného Harpagona vybere krásnou Mariannu, pro Kleanta starou německou Gerdu a pro Elišku, snad toho nejstaršího, ovšem bohatého, dědu. Jediný, kdo je spokojený, je sám Harpagon, a proto pověří svého sluhu Skrčka, aby ihned jednal a připravil hned tři svatby. Ovšem děti to tak nenechají a snaží se zamíchat kartami. Na pomoc si přizvou Frozinu, která pozná, že láska vždy vítězí. Jenže jak přimět starého Harpagona, aby pochopil, že toto není správné? Jediným řešením je najít jeho trezor s penězi. Jedině peníze můžou zabrat - stačí použít jeho největší lásku a proměnit ji ve zbraň. Ano, ano. Je to opravdu bláznivý příběh - a jak tohle všechno může dopadnout? Co můžete dělat jiného, než se sami vypravit do divadla a zjistit to.

Já svůj večer prožil se skvělou partou členů ostravské scény. Tou nejtěžší výzvou byla role samotného Harpagona. Jedná se o velice náročnou roli, kde musí člověk předvést mnoho poloh projevu. Musí především zaujmout a vystihnout charakter samotného Harpagona neboli lakomce. Troufám si říci, že to se skvěle povedlo a Libor Olma předvedl velice obdivuhodný výkon. Jeho dceru Elišku si střihla skvělá Markéta Schimmerová Procházková. Její postava je opravdu komická. Nemůžu si pomoct, ale ona vypadala jak z jiného světa. Je stejně tak lehce trhlá jako její bratr Kleant - Radek Melša. Oba sourozenci se k sobě velice hodili a vzájemně se doplňovali. Jejich výkon musím opravdu vyzdvihnout, protože vlastně i o nich tento příběh je. 

Seznamovací agentkou celého příběhu je již zmiňovaná Frozina alias Michaela Horká. Její vzhled je vskutku zajímavý a značně legrační, ovšem její úmysly jsou opravdu čisté. Míša podala úžasný výkon a svým krásným a lehce zastřeným hlasem potěšila mnoho diváků v sále. Tomáš Savka se naprosto skvěle vžil do role účetního Valéra a předvedl opět skvělý výkon.

V dalších rolích se představili: Skrček - Pavel Liška, Marianna - Patricia Janečková, Anselm  - Petr Miller, Don Juan - Tadeáš Hoza, Pán z Prasečkova - Jan Vlas, Arnolf - Peter Svetlík, Tartuffe - Marcel Školout a další...

Závěrem mohu jen dodat, že toto dílo budete buď milovat, nebo naopak.  Je to opravdu originální muzikál, kde, jak si tak trochu troufám říci, nejde ani tak moc o hudbu, jako spíše o příběh. Uvidíte zde obrovskou scénu, crazy kostýmy a jedinečný styl. Charaktery postav jsou zde skvěle napsané a energie z herců je obrovská. Já osobně bych dílo lehce zkrátil, je opravdu značně dlouhé a některé scény jsou zbytečně natahované. „Co je víc než obyčejné věci? Někdy ty malé jsou ty největšííí. Kdo má srdce na tom pravém místě, dávat se nebojí!!!“

  

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Muzikál Divotvorný hrnec: Kouzlo kdesi za duhou