Muzikál Láska nebeská: Cesta lásky

Zdravím. Dnes si vás dovolím pozvat na jeden hodně známý muzikál. Mnoho z vás jistě bude znát hudbu bez jakékoliv předchozí návštěvy. Jedná se totiž o muzikál složený z písniček samotného Waldemara Matušky. Přiznám se, že poslední dobou se přímo roztrhl pytel s muzikály tohoto druhu. Někdy si říkám, jestli toho už není trochu moc a co ještě přijde... Proto jsem se pochopitelně trochu bál. Přece jenom znáte hudbu, tudíž obava přichází až kvůli tomu, jakým způsobem nám bude naservírovaný příběh. Občas to jsou trochu nervy. Díky bohu se toto představení v Divadle Broadway povedlo a může se zařadit mezi mé oblíbené tituly tohoto divadla. Tudíž vás zvu na Lásku nebeskou.

Jak jsem již zmínil na začátku článku, celým příběhem toho muzikálu nás provází největší hity od slavného Waldemara Matušky. Tohoto zpěváka si netřeba dlouho představovat. Každý z nás jistě zná jeho nezapomenutelné písničky, jež nás provázejí několika generacemi. Pro toho, kdo by přece jen trochu váhal a tak trochu tápal, jakéže to vlastně jsou, tak si dovolím zmínit aspoň pár těch nejznámějších: Slavíci z Madridu, Tuhle rundu platím já, Ach, ta láska nebeská, Tereza, Mrholí a Růže z Texasu. Už si vzpomínáte? No jistě, já to tušil. To vše a mnohem více uslyšíte právě v Lásce nebeské.

Za podíl na tomto představení můžeme poděkovat producentovi Oldřichu Lichtenbergovi, který spolu s celým týmem (od režie a scénáře Zdeňka Zelenky, choreografie Leony Qaši Kvasnicové a projekce Petra Hlouška) vytvořil duši celého muzikálu.

Když už mluvím o duši, tak právě ta je motivem, prostupujícím celým dějem. Už samotný název Láska nebeská dává leccos tušit. Nebojte, žádný Anděl páně na nás nevyskočí, i když spojitost s nebem tu určitě můžeme očekávat. 

Hned na začátku představení se ocitáme na oslavě narozenin otce Františka. Jeho synové Jáchym a Ondřej jsou tak trochu divočáci. Jejich život odpovídá stylu: Žij teď a nemysli na to, co bude zítra.' Ovšem jeden zásadní problém mladíci přehlížejí. Jejich otec je velice nešťastný. V podstatě se zlobí na celý svět, nemá rád život a jeho jediné přání je umřít, aby měl konečně klid. Synové se na oslavě náramně baví a přejí si, aby se tam bavil i jejich otec. Ovšem ten z oslavy odchází a sám si ji i zaplatí, což se synům nelíbí. Oba, i se svými přítelkyněmi, sedají do auta. Bohužel během cesty dojde k nehodě, při níž nešťastně umírá starší syn Jáchym. 

Pokud si myslíte, že hned na začátku představení zmizí hlavní postava, tak jste na omylu. Jeho role v tomto muzikálu bude ještě pokračovat, a to hned vzápětí. Jáchym se totiž ocitá v nebi, kde se ho ujme samotný Bůh a rozmlouvá s ním. Jáchym se těžko smiřuje se svým osudem, ovšem větší starosti mu dělá, že dole na zemi nechává svého bratra a svoji celoživotní lásku Kristýnu. Bůh se nad ním slituje a dá mu možnost ještě pár věcí napravit, avšak jeho hlavním cílem je vyřešit problém jeho ztrápeného otce. Jáchym se spíše snaží postarat o bratra a jeho milovanou Kristýnku. Jediný, kdo ho vidí a slyší, je jeho bratr Ondřej. Ten bratra ihned přijme, jako kdyby tu pořád byl a nikdy neodešel. 

Čas běží a Ondra, který byl vždy závislý na bratrovi, se musí rozhodnout, co s ním bude dál. Jáchym mu poradí, ať požádá o práci paní Fortelnou, která má celkový přehled, co se kde děje. Ta mu navrhne, aby dělal zpovědníka osamělým ženám. Ondřejovi se to moc nelíbí, ale nakonec souhlasí. Běh událostí celým příběhem značně zamotá, jenže Jáchymovi se krátí čas - jeho čas na zemi je omezen a on nestíhá dokončit své poslání, proto se musí vrátit zpět do nebe. Ovšem díky jeho dobré duši a tak trochu velkému srdci dostává ještě další příležitost. Poté, co se vrací zpět za svým bratrem ale zjišťuje, že život běží dál i bez jeho pomoci. Jak tento celý příběh dopadne, co se ještě všechno stane a pomohou synové vůbec svému otci? To se nechte překvapit, ať máte zážitek stejně jako já.

Každá písnička byla vhodně zvolena v pořadí tak, aby děj pokračoval. Jistě si také říkáte - nebude tento muzikál moc smutný? Emocí je tady spousta, ovšem nejenom těch smutných. Je zde i mnoho veselých částí, při nichž se opravdu pobavíte, až vám potečou slzy smíchu. Tento příběh mi tak trochu připomínal světoznámý film Duch, ovšem v jiném složení a s jiným příběhem. 

Celé představení zdařile provází skvělá videoprojekce. Musím říci, že mně se fakt líbila. Skvěle ladila s daným tématem příběhu či samotným nebem. Videoprojekce je zde velice podstatná a důležitá, protože se v ní objevuje samotný Bůh. Nikdy nevíte, kde se zrovna objeví. Naplno se využívají i propadla a též kovová konstrukce, která se mění v půdu nebo luxusní bar. Mnoho z diváků zajisté uvítá i využití hlasu samotného Waldemara či skvělé obsazení postav v ději.

Jojo, právě obsazení je vždy důležitou složkou, ihned po hudbě a scénáři. Jsem nesmírně rád, jaké jsem měl možnost vidět obsazení a zároveň si troufám říci, že i ostatní alternace budou zajisté skvělou volbou. Určitě se zajdu ještě podívat a porovnat s dalšími členy souboru. Má premiéra proběhla v tomto obsazení:

Mladšího bratra Ondřeje si pro tento večer nezahrál nikdo jiný, než skvělý Petr Ryšavý. Skoro to vypadá, jako by mu tato role byla napsaná na tělo. Věříte mu každý okamžik zklamání, beznaděje i trapných chvilek v baru. To vše dokonale ladí s jeho hlasem. Je skvělý spoluhráč a parťák svého staršího bratra Jáchyma, kterého si zahrál Josef Vágner. Ač se představení již nějakou dobou hraje, tak Pepa měl svoji premiéru právě až teď (byl totiž po operaci kolene). Jeho hlas mi místy opravdu připomínal samotného Waldemara. Jeho role je asi nejnáročnější z celého příběhu, přece jen hrát ducha není zrovna lehká činnost, ale jeho přeměna z živého tvora na ducha byla po herecké stránce skvěle odvedenou prací. 

Jejich společného otce Františka si střihl Oldřich Kříž. Tato role působí od samotného začátku dosti negativně, ovšem v průběhu děje dojde k značnému posunu. Oldřich to vše zvládl bez sebemenší chybičky. Role »Fortelny«, neboli opatrovnice domu a okolí, se zhostila skvělá Dana Syslová. Za paní Danu jsem byl opravdu rád, její hlas a herecký talent byl lahůdkou celého představení. Ač je tato role nepěvecká, tak dokáže značně zaujmout po herecké stránce. Do role Kristýnky a lásky Jáchyma a možná ještě někoho 😊 se proměnila Nikola Ďuricová. Její ztrápené srdce se dokáže znovuzrodit jako Fénix z popela a opět najít lásku. Tato role si vyžadovala křehkou duši, velké srdce a talent. To vše Nikola bezpochybně splňuje.

Ovšem, kdo ovládl celé jeviště, byla Zuzana Metelková alias Sandra Pogodová. Její komediální talent si právem »utrhl« značnou část pozornosti mé i celého publika. Tato role odlehčuje celý příběh a pokaždé se těšíte, co ještě přijde, až se znovu objeví na jevišti. Ač není Sandra profesionální zpěvačka, tak i zde předvedla svůj další talent, a to pěvecký. Profesora Neheru a Kulíška ztvárnili pánové Bořek Slezáček a Rudolf Kubík. Jejich role zde nemají tak veliký prostor, ovšem oba pánové umí předvést svůj profesionální talent. V dalších rolích se zde představili Martin Schreiner jako Hynek, Pavlína Ďuriačová jako Tereza či Nelly Řehořová...

Mám obrovskou radost, že se konečně daří zapojovat do děje ve větším počtu i company. Je hezké, že to není jenom playback, ale že dokáží také mluvit a zpívat, nejen skvěle tančit. Za zmínku rozhodně stojí Eliška Machačová, Andrea Gabrišová, Kristýna Selešiová, Michaela Novotná, Věra Vodičková, Jakub Novotný, Filip Brada, Jan Fanta, Petr Faltus, Jiří Minařík, Petr Šudoma a Ladislav Spilka.

Nesmím zapomenout ani na skvělého Boha. V této roli můžeme pokaždé spatřit Petra Kostku. I když se jedná pouze o videoprojekci, tak se musím přiznat, že mě opravdu bavil a těšil jsem se na každý jeho projev. Jeho umění a práce s hlasem je skutečně zážitek.

Ač je Láska nebeská dalším titulem složeným z písní známého interpreta, v tomto případě Waldemara Matušky, tak se jedná o vskutku dobrý počin. Mám velikou radost, že jsem odcházel z divadla s dobrým pocitem, tedy tak, jak se má odcházet. Přiznám se, že jsem neznal všechny písně z tohoto muzikálu, ovšem to vůbec nevadilo. Díky tomu jsem si je mohl připomenout a oživit. Co mě zaujalo více, byl příběh. Pro někoho to bude třeba, jak se říká, takové klišé. Já byl ale nadšený a neustále jsem čekal, co přijde a jak to celé dopadne. Proto neváhejte a navštivte Divadlo Broadway, které vás pozve na cestu láskou. Ach, ta láska nebeskáááááá. 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Muzikál Divotvorný hrnec: Kouzlo kdesi za duhou