Muzikál Sunset Boulevard: Záře zhaslé hvězdy

 

Stát se věčně zářící hvězdou a přitom nikdy nezhasnout, je umění. Každý z nás určitě občas zatouží být jednou takovou, ovšem udržet se na pomyslném hereckém nebi je veliký um. Své o tom ví i jedna, kdysi slavná hvězda, jménem Norma Desmond. Že nevíte, o kom mluvím? No, tak to s tím něco uděláme. Dnes se vydáme přímo na Sunset Boulevard... Světla svítí, kamera jede a režisér zařve: „Akceeeeee!“

Sunset Boulevard je další z mnoha lahůdek, které nám připravil světoznámý autor Andrew Lloyd Webber. Ten na cokoliv sáhne, promění v úspěch. Proto ani toto dílo nezapadlo a provází nás už řadu let. Je velice těžké se neopakovat a vždy slyšet něco nového. To se zde přitom povedlo, svůj podíl na tom má i krásné libreto od Dona Blacka a Christophera Hamptona, kteří se inspirovali filmem podle Billyho Wildera. Velice zdařile bylo dílo též přeloženo naším českým textařem Michaelem Prostějovským a režie se na Nové scéně DJKT chopil přímo sám Lumír Olšovský .


Hned na samém začátku představení jsme vtaženi přímo do děje. Seznamujeme se s mladým scenáristou, jménem Joe Gillis, který ovšem nemá moc talent, a tak trochu mu chybí naděje se prosadit. A hlavně nemá peníze. To zrovna není dobrá zpráva, navíc když je v hledáčku dvou exekutorů. Při zběsilé honičce ulicemi se ocitá před sídlem bývalé hvězdy němých filmů Normy Desmond, kde najde azyl. Norma vidí v mladém scenáristovi svoji příležitost k návratu a ihned mu představí svůj scénář ke hře Salomé, kde si hodlá zahrát hlavní roli. Ač je scénář velice špatný, Joe se pustí do práce. Přece jen vidí příležitost, jak se prosadit. Postupem času se od sluhy dozvídá vše o bývalé a dnes už vyhaslé hvězdě, na níž už diváci zapomněli. V ději se také objevuje postava mladé scenáristky Betty, která se rozhodne tak trochu pomoci na scénáři, co jí kdysi Joe představil. Jenže jak to většinou dopadá - lesk a sláva netrvají věčně. Nepomůže nám ani luxus, peníze a život v krásné vile s bazénem. Joe se rozhodne ukončit spolupráci s Normou. Ač si Norma myslí, že Joeho srdce patří pouze jí, tak se plete. Joe se totiž zamiluje do krásné Betty. To mu ovšem způsobí problém. Normě se nevyplácí říkat sbohem.

V tomto příběhu vidím obrovský potenciál. Zaprvé jeho veliké plus je, že zde není mnoho postav, tudíž se v ději neztratíte. Od samotného začátku se soustředíte pouze na určitý cíl. V divadle DJKT mě ihned po zvednutí opony zaujala překrásná scéna. Nachází se zde velice krásný dům Normy s velkým využitím: Dům se otáčí na ploše, proto není problém se ocitnout před vchodem do domu a vyjít si po schodech, kolem obří palmy, kde si v záři reflektorů připadáte, jako kdyby svítilo sluníčko. Pak je tu i druhá strana, kde se nachází jak obývací část, tak i schodiště do ložnice Normy. Dále si vás Norma dovolí pozvat i do bazénu, či samotného ateliéru, kde můžeme spatřit studio, kde se právě natáčí. Lahůdkou celého představení je i vůz, v němž jezdí jen ty největší hvězdy.

Scény se mění velice rychle, bez nějakého rušení a vše má v celém příběhu svůj řád. Pro mě je tento příběh podobný příběhu Rebeccy. Z celého příběhu cítíme romantický nádech, který je zakrytý tajemnou zápletkou s překvapivým koncem. Hudba se nese v duchu klidného příběhu, inspirovaného starým časem filmového průmyslu. Přiznám se, že jsem si představení velice užil, seděl jsem v sedačce »zaseknutý« a téměř se zadrženým dechem jsem s napětím sledoval, co se bude odehrávat na jevišti. Perfektní práce celého souboru, vynikajícího orchestru, kostýmů i nádherné scény - to vše nás opravdu zavede na samotný Sunset Boulevard.

Co k tomu ještě chybí, je vyjmenovat aktéry tohoto skvělého představení, kteří se podílí na dalším krásném díle uvedeném na Nové scéně DJKT Plzeň. Do někdejší hvězdy němého filmu byla obsazena Stanislava Topinková Fořtová. Norma je strašně náročná role, která vyžaduje utáhnout tento obrovský kolos před sebou. Očekáváme velkou hereckou nálož a též i pěveckou. Samozřejmě musí projít změnou a ukázat tak trochu i tvář blázna či posedlé herecké legendy. To vše se paní Topinkové skvěle povedlo. Na jeviště vstoupila jako hvězda a jako hvězda i odkráčela. V překrásných kostýmech proplouvala ladně celým jevištěm a ani jednou nás nenapadlo, že by právě ona nebyla tou slavnou Normou. 

Skvěle jí sekundoval i její herecký parťák a trochu »hajzlík« Joe, kterého si zahrál Pavel Režný. Pavel byl taktéž vhodnou volbou pro úlohu svérázného scenáristy. Už jen pro jeho mladý vzhled, jiskru v očích a také lásku k mladé Betty. Pavel se chopil role skvěle a provedl nás celým příběhem. Jeho titulní píseň Sunset Boulevard nám bude znít v uších ještě po odchodu z divadla. Co po odchodu, té se už nezbavíte... 😊 

V roli sympatické Betty se představila Charlotte Režná. Betty je krásná role mladé scenáristky, která nám ukáže druhou tvář Joea. Pokaždé jsem se těšil na její výstup, v němž se nám představila svým krásným hlasem. Skvěle ladila spolu s Pavlem.

Jiří Kubík se nám představil v roli sluhy Maxe. Tato role vyžaduje taktéž soustředěnost, kdy nám postava pomalu odhaluje svůj příběh. To se Jiřímu povedlo, navíc spolu s jeho operním zpěvem. V dalších rolích můžeme spatřit Lukáše Ondruše, Jozefa Hruškociho, Radima Flendera, Martina Davídka a zároveň skvělý soubor v rámci company.

V celém příběhu vnímáme jistou chemii mezi Normou a Gillisem. Trochu pátráme, jestli to jenom hraje, nebo je to pravda a opravdu ji může milovat. Možná i jo? Ovšem jasné je, že zažijeme silný příběh, plný akce a napětí, který nás vnese do záře reflektorů.

Nezbývá nic jiného než říci: „Sednout, zhasnout, kamera, akce a jedeeeeeeeeem!“

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Divadelní představení Líbánky na Jadranu: Typická česká dovolená