Muzikál The Addams Family: Taková trochu morbidní rodinka

Přiznám se, že Addamsovu rodinu vlastně zas až tak moc neznám. Nikdy jsem nečetla žádný z komiksů, o nichž jsem se mohla dočíst v programu, ani neviděla kreslený seriál (vůbec nevím, zda byl v Čechách někdy dostupný) a vlastně jediná příležitost tuto netradiční rodinku poznat, jsem měla díky filmu z devadesátých let. Tehdy jsem byla ještě teenager a v paměti mi utkvěla především výjimečnost jednotlivých postav, celková nadsázka a morbidní humor, na němž jsou příběhy této nevšední rodiny postaveny. Přesto jsem ale celé roky nepociťovala potřebu se k Addamsům znovu vracet a zvědavost se dostavila teprve ve chvíli, kdy byl v Hudebním divadle Karlín uveden muzikál The Addams Family. Po určitém váhání, jsem si řekla, že by nemuselo být špatné, strávit jeden večer naladěná na poněkud „morbidní“ vlně, tak trochu „vypnout“ u této muzikálové komedie, a vstupenku jsem si proto koupila. Bohužel dost nešťastně na duben 2020… Covid tedy rozhodl jinak, a tak jsem se do divadla nakonec dostala až na čtvrtý pokus v říjnu roku 2021.

Žádná velká očekávání jsem vlastně neměla, i když dle obsazení pro daný večer se dalo předpokládat, že bych celkově mohla být spokojená. Velmi dobře mi zněla též předehra a zaujalo mě i úvodní číslo „My Addamsové,“ které nás za temperamentní latinskoamerické melodie postupně seznamuje s celou Addamsovic rodinou, včetně jejich již zesnulých předků (s nimiž se jednou za rok rodina setkává a všichni pak společně slaví). Hlavou rodiny je poněkud impulzivní Gomez (Jiří Korn), po jehož boku stojí vášnivá a oddaná Morticia (Lucie Bílá), nechybí však ani jejich děti – Středa (Veronika Anna Fialová) a Pugsley (Viktor Antonio), dále Gomezův bratr Fester (Martin Sobotka) a babička (Pavla Břínková). Doplňuje je též jejich sluha Lurch (Miroslav Urbánek) s velmi úspornými komunikačními schopnostmi. 😊

A postupně se nám odkrývá i dějová zápletka, která se točí kolem již dospělé Středy, zamilované do Lucase (Tomáš Löbl). Mladá dvojice se totiž tajně zasnoubila a iniciovala proto společné setkání s Lucasovými rodiči - Alice (Iva Pazderková) a Malem (Martin Zahálka), kde jim tuto „šťastnou novinu“  chtějí sdělit. 😊 Lucasova rodina však představuje pravý opak toho, čím jsou Addamsovi – jsou zcela „normální,“ možná až příliš upjatí, ale jak se později ukáže, mají s Addamsovými společného víc, než se na první pohled zdá. 😊

Samotná zápletka, která mi připomínala úvodní díl známé Takové normální rodinky, slibovala poměrně solidní zábavu a z počátku jsem se vysloveně těšila, jak se podaří celý příběh „zašmodrchat“ a následně zase rozplést. Také jsem doufala, že mě zbytek představení bude bavit tak, jako jeho úvodní číslo. Bohužel ale musím říct, že se muzikál The Addams Family po slibném začátku nevydal, dle mého názoru, tím nejšťastnějším směrem, a dočkala jsem se bohužel i řady scén, které mi připadaly postradatelné a zbytečně zdlouhavé. Ty naštěstí střídaly momenty povedené, umocněné dobrými hereckými i pěveckými výkony a pěknou výpravnou scénou, včetně zajímavých triků a efektů. Bavil mě například nápad s masožravkou jako domácím mazlíčkem, celkově impozantní rodinné sídlo, ale též scéna v parku u velkého stromu v druhé půlce představení. Vše na mě po vizuální stránce působilo dostatečně uvěřitelně i ponuře a navozovalo to tu správnou atmosféru.

Co se týče obsazení, zaměřím se v něm pouze na role, které mi připadaly nějakým způsobem výrazné, celkově si ale myslím, že obsazení bylo jednou ze silnějších stránek The Addams Family a prakticky mu nemám co vytknout.

Jednoznačně musím zmínit představitele Gomeze a Morticie – Jiřího Korna a Lucii Bílou, jejichž společné scény byly plné chemie, jiskření a napětí. Gomezovi jsem věřila jeho španělský temperament, Morticii její vášnivost a oběma to, že se jeden bez druhého neobejdou. 😊 Vrcholem pak byly jejich usmiřovací scény „Lepší je žít“ a následně pak jejich „Milostné tango.“ Jiří Korn měl též „na svědomí“ pravděpodobně jediné číslo tohoto představení, které mě opravdu dojalo - „Šťastně smutný“. Vysvětluje v něm své dceři, že láska přináší i své smutnější stránky a že bez kompromisů žádný vztah fungovat nemůže. 😊

Výborná byla též Veronika Anna Fialová jako Středa, ať už v písni „Nová dimenze“ nebo v duetu s Tomášem Löblem „Větší cvok než ty“.

Vynechat ale nemůžu ani Ivu Pazderkovou jako Alici, která byla dokonalá coby životem unavená (a neustále veršující) Lucasova maminka, která se ale po proměně již rozhodně nebojí vyjádřit své pocity („Čekání“), až se nakonec stane znovu dostatečně atraktivní pro svého muže.

Oproti tomu postava Festera mi do příběhu naopak vůbec nezapadala, a přestože má Fester relativně hodně prostoru, celkově mě tato figura spíše rušila a klidně bych se bez ní obešla úplně. Nemyslím si ale, že by šlo o chybu jejího představitele. Spíš vidím problém v tom, jak je tato role napsaná.

Ostatně, jak jsem již zmínila dříve, samotný příběh považuji asi za největší úskalí tohoto představení. Na můj vkus je možná až příliš rozvláčný, chování některých hrdinů až moc nelogické a našly se zde momenty, které mě opravdu nebavily. Nedokážu říct, zda je problém v českých textech, režijním pojetí, nebo zkrátka v tom, že nepatřím mezi cílové diváky tohoto díla a moje očekávání byla jiná. Mé dojmy z The Addams Family tak zůstávají trochu rozpačité. Představení ale sklidilo ovace vestoje, dá se tudíž předpokládat, že můj názor je spíše ojedinělý a můžete být nadšeni stejně tak jako většina diváků.

Jsem ale ráda, že jsem tento muzikál mohla vidět. I přes některé mé výhrady, jsem si ho docela užila. Do Hudebního divadla Karlín ale raději příště vyrazím na jiný titul. Nabídka je zde opravdu bohatá a k některým z uváděných představení se ráda znovu vrátím. The Addams Family to ale v mém případě již nebude…



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Muzikál Divotvorný hrnec: Kouzlo kdesi za duhou