Muzikál Něco shnilého!: Anglická renesance a vše je úplně jinak...

Zdravím po delší době opět naše čtenáře. Dnes si vás dovolím pozvat na Něco shnilého! Néééé, nebojte. Nejedná se o zapadlou svačinu v mém batohu (ano, na to jsem byl expert 😂), nebo o něco shnilého v ledničce. Tentokrát se nejedná o jídlo, ale o velice slavný muzikál Something Rotten!, který známe pod českým jménem: Něco shnilého!

Tento muzikál můžeme najít na repertoáru DJKT Plzeň, kde se pravidelně uvádí již od minulého roku. Než ovšem zavítal k nám do Čech, ušel dalekou cestu, jak jinak než z Ameriky, a to ze známé Broadwaye. Tato hudební komedie vznikla z pera Karey a Waynea Kirkpatrickových. Jedná se o poměrně čerstvý počin z roku 2015, ale už během této cesty stihl okouzlit publikum, přičemž byl nominován na deset cen Tony. Kdo z vás viděl muzikál Spamalot, možná sám pozná, že se v případě této muzikálové lahůdky jedná o stejně bláznivý styl.

Děj muzikálu nás zavede přímo do daleké historie, ke dvoru anglické renesance. Zde nás přivítá dvojice bratrů, Nick a Nigel, kteří společně vedou divadelní soubor. No, jak bych to řekl, moc se jim nedaří, protože mají proti sobě velikou konkurenci - tou je sám velký William Shakespeare. Bratři se pokoušejí uvést nový titul, ovšem bez finanční pomoci to není možné. Navíc Shakespeare, známý jako Bard, už vydal hru Richard III., Romea a Julii a dokonce i Richarda II. To se vůbec nelíbí Nickovi, vidí v Bardovi věčného rivala a cítí se značně pobouřen. Co teď s tím? Nickova žena šetří na jejich budoucí rodinný život, takže každá koruna se hodí, ovšem kde sebrat zaručený titul, z něhož bude hit a díky němuž tak překoná samotného Shakespeara? 

Nick najde věštce jménem Thomas Nostradamus (synovec slavného Nostradama) a ten mu předpoví budoucnost divadla v podobě muzikálu, tedy hry, kde „herec říká své věty a z ničeho nic začne zpívat“

Mezitím se Nigel seznamuje s krásnou dívkou jménem Porcie. Porcie je dcerou puritánského bratra Jeremiáše. Ihned se do sebe s Nigelem zamilují a vypraví se spolu do parku, kde vystupuje William Shakespeare. Jenže během téhož večera se stane několik událostí, které opět tak trochu namíchnou Nicka. Ten neváhá a ihned se obrací na Nostradama. Chce vědět, jaký bude další hit od Williama. Nostradamus sice v budoucnosti uvidí Hamleta, ovšem mylně ho interpretuje a vytvoří z něj Amoletu.

Jak toto celé dopadne? Bude z Amolety ten největší hit? Prohraje William a zvítězí konečně Nick a získá tak svůj úspěch? Ve hře přitom není jenom nejlepší muzikál, ale také láska. Podaří se vše, co má? Zvítězí nakonec láska a rozum? Pokud chcete vědět a znát, jak tento příběh skončí, nezbývá nic jiného, než si koupit lístek a ihned zamířit do divadla. Nemusíte letět na konec světa, stačí vyrazit do Plzně. Právě zde se totiž v současnosti hraje Něco shnilého!

Možná to bude znít trochu jako klišé, ale nemůžu si zkrátka pomoct, ihned od prvního tónu jsem si toto dílo zamiloval. Byla to přesně zvolená nálož energie, kterou jsem v tu chvíli potřeboval. Stejně jako mě rozesmál Spamalot, tak i zde jsem se celou dobu velice bavil. Ať už se jednalo o krásnou scénu, která zaplnila celé jeviště a byla skvěle využita k potřebám účinkujících. Prakticky se jednalo o dřevěné nádvoří, které nám připomínalo atmosféru anglické renesance. Za touto scénou stojí Dave Benson. Co se ještě určitě musí ocenit, je i perfektní režie Lumíra Olšovského a dramaturgie Pavla Bára. Oba pánové se stejně tak postarali i o zdařilý český překlad. Ne nadarmo tvrdím, že DJKT v Plzni prostě umí.

Tento titul by určitě nebyl tak úžasný bez aktérů plzeňského souboru. V hlavních rolích se tentokrát představila přímo svatá čtveřice 😊 - Hruškoci, Holec, Kraus a Ondruš. Právě na těchto pánech stojí celý příběh. Unikátní dvojice bratrů v podaní Jozefa Hruškociho a Martina Holce se k sobě velice hodila. Martin Holec předvedl roli zamilovaného blázínka, který má srdce na svém místě, romantickou duši a odvahu jít za svým snem. Skvěle vystihl jak jeho ztřeštěnou povahu, oddanost zakázané lásce puritánky Porcie - Karolíny Krausové, tak i věčné dohadování s bratrem nad scénářem ke hře. Jeho bratr Nick, Jozef Hruškoci, bere vše úplně jinak. To on chce získat uznání a stát se tím nejlepším. Jeho věčný rival Shakespeare mu nedá spát, a proto neváhá udělat cokoliv. Ať už se jedná o správné, nebo nesprávné rozhodnutí. 

Oběma jim velice děkuji. Moc jsem se bavil a věřím, že to měli docela těžké. 😊 A to i po pěvecké stránce, která ale sedla oběma pánům takzvaně »jak pr*el na hrnec«. Kdo další mě neskutečně bavil, byl samotný William Shakespeare zvaný Bard. Jeho šibalský úsměv a věčná sláva mu taktéž skvěle padly a dokázaly zaujmout celé publikum. Při písni Král bardů se Dušan Kraus představil jako spasitel anglické renesance a famózní spisovatel. Dušan se prostě pro tuto roli narodil a skvěle zde předvedl svoje pěvecké nadání. A bylo zajímavé sledovat, že i samotný William Shakespeare vlastně dokáže být pěkný rošťák.

Ovšem nejtěžší úkol padl na bedra Lukáše Ondruše. Ten se zde předvedl jako synovec slavného Nostradama. Bylo vidět, že tato role ho neskutečně baví a dokáže se při ní náležitě vyřádit. Má hodně textu, plného vtipů, kdy dokáže ze slavného Hamleta vytvořit Amoletu, a mnoho dalších ko*otin. 😊 Píseň Muzikál, která v sobě ukrývá odkazy na mnoho dalších slavných muzikálů, je lahůdkou celého představení. Lukáš si zde vydobyl své náležité místo a jeho hlášky budete mít v hlavě ještě po odchodu z divadla. No, není to svatá čtveřice, jak jsem psal? Opravdu je. 

Aby pánů nebylo mnoho, je zde také dámská část souboru. Jak jsem již zmínil, puritánku Porcii si zahrála Karolína Krausová, která skvěle ladila spolu s Martinem. Její láska a opilecká scénka na party se nedá zapomenout. Karolína zde perfektně předvedla herecký talent a též po pěvecké stránce lahodila mému uchu. Stejný pocit jsem měl i u manželky Nicka. Bea je žena činu, vždy na svém místě. Nic jí není cizí a jde si za svým snem. Kdo zná Soňu Hanzlíčkovou jako skvělou, ovšem vážnou Elisabeth, tak zde může čekat pravý opak. Myslím, že vám ukápne i slza... ale smíchem. 

V roli bratra Jeremiáše měl původně vystoupit Zbyšek Pantůček, bohužel je nemocný. Ne, nemusíte se bát, divadlo v Plzni nikdy neruší představení a vždy najde nějaký způsob, jak to zvládnout. Kdo jiný se mohl chopit této role, než samotný Lumír Olšovský. Ač nám v úvodu tvrdili, že je dosti nervózní, tak to nebylo vůbec poznat a Lumír to zvládl znamenitě. Tak trochu koktavého a věčně nespokojeného bratra se chopil se ctí k roli a já mu za toto děkuji.

V další roli se předvedl hned v úvodu představení Pavel Klimenda, jako Minstrel. Musím říci, že právě tato postava vás vtáhne do příběhu a Pavel byl skvělý průvodce dějem. A můžeme zde mimo jiné vidět i další perfektní jména - Pavel Režný, Kateřina Herčíková, Charlotte Režná, Miloslav Frýdl a další...

Něco shnilého! je zkrátka muzikálem pro dnešní dobu. Dokáže skvěle pobavit, a to je důležité. A i když je v každém z nás nějaká ta rivalita vůči druhým, tak pokaždé dokáže zvítězit srdce člověka a láska v každém z nás. Mimo jiné se zde také dozvíte, co je to vůbec muzikál a co má všechno obsahovat. Proto neváhejte a určitě se běžte podívat na Něco skvělého, teda vlastně shnilého....



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Muzikál Divotvorný hrnec: Kouzlo kdesi za duhou