Muzikál Moulin Rouge: Toulky Londýnem s návštěvou Moulin Rouge




Pokaždé, když mám možnost navštívit Londýn, je to něco jako splněný sen. Ano, většinou to je opravdu sen, splním si tím další mé přání a jsem rozhodně ten nejšťastnější člověk, který miluje divadlo. Londýn je prostě posvátná země, co se týče divadel. Je z čeho si vybírat, nikdy vás nezklame a pokaždé si s sebou domů vezete krásné vzpomínky a o poznání menší částku na kreditní kartě, než s jakou jste přijeli. To vše k tomu patří a nikdy toho nelituji. Vždy se těším na další návštěvu, ovšem tentokrát byla moje návštěva trochu jiná. Konečně jsem měl možnost vzít s sebou naši partu 7 statečných. To bylo vždy mé přání a jsem opravdu rád, že se to podařilo. Byl jsem i rád, že nám společně vyšla dvě představení a třetí jsme si každý vybral sám podle sebe. Pravidelně jsem doma ty své muzikály poslouchal, prožíval každou část textu a hudby a doufal, že právě tato tři představení uvidím. Bingo, vyšlo to.

Jak už asi víte, výběr dopadl takto. Cinderella, Moulin Rouge a Frozen. Říkám tomu svatá trojka, protože byla tak trochu vymodlená. Chtěl jsem vidět naživo hvězdy, které hrají v těchto muzikálech. Yes... Kdo mohl být víc happy než já? Vidět Samanthu Barks jako překrásnou Elsu v Ledovém království či Carrie Hope Fletcher jako Popelku. Wow, neskutečná podívaná, množství energie a skvělé nálady. Byl to opravdu super výběr představení. Navíc i štěstí, protože Popelka zrovna končila, takže to bylo za pět minut dvanáct.

Pro dnešní článek jsem si dovolil vybrat představení Moulin Rouge a něco málo vám o něm povědět....

Když se řekne Moulin Rouge, každý si jistě hned vybaví film s Nicole Kidman a Ewanem McGregorem. Já jsem tento film vždy trochu přehlížel a jsem možná i rád. O to víc jsem si užil zážitek právě v divadle. Už od samotného oznámení uvedení tohoto díla jsem věděl, že ho musím vidět. Netrpělivě jsem sledoval přípravy a vydání každé písničky. V hlavní roli se představil Aaron Tveit, což byla senzace. Doufám, že ho jednou uvidím i v Londýně. No, v případě Moulin Rouge už se mi přání splnilo, i když jsem ho viděl bez Aarona.

Pravda, láska, svoboda a krása. Přesně tato čtyři slova symbolizují příběh Moulin Rouge. Vstupte se mnou do světa slávy, lesku a pozlátka, kde šampaňské teče proudem... Vítejte v Moulin Rouge.

Už při samotném vstupu do Piccadilly Theatre, úžasem oněmíte. Už neuvidíte ani tak Londýn, ale spíše přímo samotnou Paříž - tedy její romantickou část a také její bulvár. Scéna divadla vás přímo nutí k úžasu, červená barva je zde na každém rohu, také slyšíte šumění bublinek drahého šampaňského, cítíte lehký vánek větrného mlýna, který se točí nad Moulin Rouge, a sledujete všude blikající světýlka. Poté, co se usadíte se skleničkou v ruce, z vás opadne veškerý stres. Ten totiž necháte před vchodem, zde si už budete jen užívat. Sál se otevírá poměrně brzo, takže si můžete vše důkladně prohlédnout, každou část a sebemenší skulinku. Pokud si myslíte, že koukáte na samotné kulisy, tak i zde vás vyvedu z omylu. Po jevišti se prochází taneční company. Krásně oděné dívky, které vás nepřetržitě sledují, ale též svůdně tancují a prakticky už hrají a postupně vás vtahují do děje...

Začátek příběhu nás zavádí do kabaretního klubu Moulin Rouge, kde se všechny vaše sny splní. Do města přijíždí mladý Christian, aby zde představil svoji hru o překrásné ženě jménem Satine. Shodou okolností se zde objevuje i movitý vévoda, pro něhož peníze nejsou problém. Christian žádá, aby jeho hra byla uvedena právě zde, ovšem nemůže najít vhodného sponzora. Do klubu vstupuje pravá Satine, ale provozní souboru Zidler ji důrazně upozorňuje, aby upoutala pozornost vévody. Moulin Rouge se topí v dluzích a potřebuje pomoc. Karty osudu hrají ovšem jinak a Satine se setkává s Christianem, a jelikož si ho splete s vévodou, veškerou svoji pozornost věnuje právě jemu. Satine se ho pokouší svést. Bohužel jeho pravá tvář je odhalena, do pokoje totiž vstupuje pravý vévoda. Situaci se podaří zachránit, Christian a Satine tvrdí, že zkouší novou hru Bohemian Rhapsody. Vévoda je ohromen a souhlasí s jejím uvedením. 

Christian se svěřuje ostatním, že Satine miluje již delší dobu. V mládí ji potkával na ulici, jenže tenkrát se ji bál oslovit. Co bylo, to bylo, a tak ho všichni přesvědčí, aby tentokrát řekl pravdu a vyznal Satine svou lásku. I když ji to zpočátku připadá vtipné, nakonec podlehne a skutečně se do Christiana zamiluje. 

Děj se posouvá o dva měsíce dopředu. Christian stále miluje Satine, ovšem vévoda má své plány. Postupně mění Satine, uvádí ji do vyšší společnosti, ukazuje jí život v přepychu, po kterém vždycky toužila. Vévoda též zasahuje i do hry, což se Christianovi nelíbí. Nastává zde milostný trojúhelník a věčný souboj. Vévoda pohrozí, že pokud nebude po jeho, odstupuje od plánu a žádné představení nebude. Navíc Satine trpí vzácnou nemocí a dochází jí veškeré síly, přesto se snaží stále fungovat a vydržet až do samotného uvedení představení. Jak tento příběh dopadne, možná tušíte. No... a pokud ne, tak doporučuji se vydat za naše hranice a prožit toto krásné představení spolu s herci. 

Muzikál Moulin Rouge posbíral během svého působení mnoho nominací a cen. Když nad tím tak přemýšlím, ani se nedivím. Toto dílo je opravdu fenomenální, plné energie, neskutečných tanečních výkonů a především hereckých a pěveckých kvalit. Během představení uslyšíte mnoho hudebních lahůdek. Já sám jsem byl několikrát překvapen, protože jsem vůbec nečekal, že zde můžou některé tyto písně zaznít. Ať už se jedná o známý song Lady Marmelade, či další hudební kousky: Diamonds Are Forever, Your Song, Shut Up and Dance, Firework, Come What May, Roxanne, Bad Romance, Rolling in the Deep atd....

Co se týče obsazení, nebude potřeba se extra rozepisovat. V hlavní roli můžete vidět: Liisi LaFontaine jako Satine. Té dala svou duši, ale též křehkost a lásku k divadlu. Posléze, když přišla na řadu nemoc, byla znát z každého jejího pohybu a gesta. Tato role je navíc poměrně náročná, je vlastně tou nejdůležitější z celého představení, což znamená, že nesleze z jeviště. A troufám si říci, že její Firework, byla mnohem lepší než od samotné Katy Perry. 

Poté co se spojí s Christianem, jehož hraje Jamie Bogyo, můžeme tiše vyslovit - Mi amor... Jamie se též ve své roli pohybuje lehce a přehledně. Jeho Christian je snílek, který přichází se svým snem do Moulin Rouge, ovšem jeho jedinou touhou je láska k Satine. Neváhá pro ni obětovat i svůj život. Jamie pojal svoji role klidně a postupně se rozjížděl, a tak dokázal všem v sále předvést svůj hlas. Role Zidlera, jehož hraje známý Clive Carter, byla obsazena též skvěle. Jedná se o průvodce dějem a též provozního celého souboru. Jeho Bad Romance od Lady Gaga dokáže zbourat celé divadlo - ještě dnes, když zavřu oči, si to dokážu živě představit. 

Stejně tak každá další role i každý člen company, je lahůdkou celého muzikálu. V tomhle prostě miluji Londýn, každý jede na maximum... Jistou výhodu toto dílo určitě má i v tom, že se hraje pouze v tomto divadle. Obsahuje totiž masivní scénu, hromadu konstrukcí a kulis, které by bylo těžké stěhovat. Navíc zde má skvělé zázemí, a tedy především skvělé nasvícení a ozvučení.

Tato show je opravdu velkolepá, jak již jsem zmínil několikrát. Scéna se mění několikrát během představení. Kolikrát máte pocit, že opravdu sedíte v pařížském klubu a popíjíte šampaňské. Všude kolem vás satén, červená barva, fascinující akrobatické kousky. Pokud si chcete představení užít ještě mnohem více, je zde možnost si koupit přímo VIP místa. V samotném podiu jsou totiž umístěny stoly, kde máte vše na dosah. Vůbec si netroufám říci, která produkce by u nás toto dílo zvládla uvést. Pokud to někdy vyjde, určitě to ale nebude takové jako originál. A já jsem tedy nesmírně rád, že jsem právě ten originál měl možnost vidět. 

My love... Au revoir...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Divadelní představení Líbánky na Jadranu: Typická česká dovolená