Muzikál Fun Home: Kvinteto dobře sehrané, ale…

 

Už se tak nějak stalo mým zvykem, že pokud jdu na muzikál, který neznám a nic o něm nevím, tak už si ani nic nezjišťuji a nechám na hercích a na divadle, aby mi ho představili jako první. Někdy se stane, že se musíme „seznámit“ víckrát a třeba až napodruhé nebo napotřetí to vyjde, anebo svůj vztah dále vůbec neprohlubujeme. Ale to se mi stává velice zřídka, naštěstí. Mnohem častěji se mi stává, že hluboký trvalý vztah si utvoříme hned při prvním setkání. A to se nám přihodilo právě s Fun Home. Láska na první pohled i poslech.

Od prvního tónu a pohledu až po ty poslední. Sedíš, čas utíká neskutečně rychle, srdce buší jako o závod a najednou je konec a ty chceš, aby tahle schůzka trvala dál a dál. Pojďte si se mnou projít moje první rande s Fun Home - s rodinkou Bechdelových, zdánlivě vzornou rodinou. Vítejte v Javorové aleji, v domě, co se vždycky jenom skví, kde vše se rychle napraví…???. 🤔

Přeneseme se do Pensylvánie 70. let 20. století, tedy do doby, kdy se americká společnost pomalu navrací od volnomyšlenkářského období hippie ke svému tradičnímu konzervatismu, který dost možná zásadně ovlivnil i osud rodiny Bechdelových. Fun Home je muzikál napsaný podle knihy Rodinný ústav, která je jakousi vzpomínkou a vyrovnáním se s dětstvím a dospíváním naší hlavní hrdinky Alison Bechdel, uznávané americké karikaturistky a výtvarnice.

Popisek… 😊

Kulisami, jakoby vystřiženými z komiksu, se ozvou hluboké tóny klarinetu, za malý okamžik stejnou melodii zopakují housle a viola a jako ozvěna vše završí klavír a spojí všechny nástroje v jednu melodii, stejně jako se současnost spojí s první vzpomínkou na dům v Javorové aleji malé Alison Bechdel, která nám tím otevře svůj vnitřní svět. Na scénu nejprve vtrhne Alison dětských let (Markéta Jindrová), která svým krásným zvonivým hlasem a energií rozzáří jeviště a představuje nám svého otce Bruce Bechdela. Z krátkého duetu lze poznat, jak jsou si blízcí a podobní. Hned poté se nám představuje Alison současná, v podání zkušené Evy Staškovičové, z níž stává po celou dobu průvodkyně celého příběhu, společně s Alison pubertálního věku, v podání Emy Karpeles. Mezi všemi třemi představitelkami panuje vzácná symbióza a po celou dobu téměř dvouhodinového představení máte pocit, že Alison střídavě dospívá, mění se v dítě a pak hned v dospělou kreslířku. Všechny tři jsou si typově i hlasově velmi podobné, tvoří výraznou složku představení a budete si je zkrátka pamatovat. Všechny navíc dokázaly vtisknout své Alison potřebné emoce. Markétka dětskou ztřeštěnost a dychtivost, Ema nejistotu, vztek i pochyby, Eva smíření a nadhled. Díky nim můžete „cestovat“ v čase a ve vzpomínkovém albu rodiny Bechdelových. O hlasových kvalitách všech třech ani nemluvím, jsou úžasné.

Popisek... 😊

Bruce Bechdel….Středoškolský učitel literatury, zároveň provozovatel pohřebního ústavu, manžel a otec tří dětí. Hlava vzorné americké rodiny, představující splněný „americký sen“, ale… . Kdyby byl Bruce tak „dokonalý“, proč by se dostal až na muzikálová prkna? Protože skrývá tajemství. Tajemství, které z dnešního pohledu není nijak zvláštní nebo dokonce děsivé. Ale je třeba znovu připomenout, že se nacházíme v 70. letech minulého století, kde to je trochu jinak. Do Bruce Bechdela se dokonale převtělil charismatický Jozef Hruškoci. Pokud bych si měla pana Bechdela možnost jen představovat, vypadal by a choval by se přesně tak, jak ho ztvárnil právě Jozef Hruškoci. Bruce je další z rolí, která mu neskutečně sedne. K tak charakterově komplikované postavě, jako je Bruce Bechdel, přistoupil velmi citlivě. Jeho Bruce je na jednu stranu trochu sobecký, ale na druhou stranu senzitivní, smutný a dokáže se radovat jako malé dítě. Ale je především plný strachu. Jozef Hruškoci zvládl tuto náročnou roli excelentně a choulostivé téma, tedy Bruceovo tajemství, předává divákovi opravdu s citem a naprosto uvěřitelně. „Pepův“ mírně nakřáplý hlas se na tuto roli hodí a těžko si dokážu představit v této roli někoho jiného.

Asi nejvíce mě zasáhla scéna, kdy zpívá Vše je tak, jak má být…z hlasu je cítit vyčerpanost, jak ujišťuje sám sebe, že vše bude O.K. …a dospělá Alison ho uklidňuje, že je to jen vzpomínka… Jako by mu říkala: Neboj, už si nebudeš muset tím vším znovu projít.“

Nevíte, kdo si prožívá větší muka. Alison, Bruce, nebo jeho žena Helen… ?

Popisek… 😊

Helen Bechdelová (Lucie Dolejšková) – ano, tak si představuji silnou a zároveň citlivou ženu, matku, manželku. Pro okolí vytváří obraz dokonalé rodiny, kde vše má svoje místo, a pokud nějaké to kolečko stroje RODINA náhodou nezapadne tam, kam má, je tu ona, která tento „dokonalý“ stroj dokáže opravit, nebo alespoň vyladit. Věří sama sobě? Nebo spíš doufá? Nikdo ale nedokáže své emoce skrývat navěky a příliš dlouho, a tak když přijede Alison jednoho dne domů navštívit rodiče, Helen jí prozradí pravdu, kterou Alison stejně již dávno tuší. Tato scéna patří k těm nejemotivnějším v představení. Lucie Dolejšková vás přivítá v Javorové aleji, kde všichni jen předstírají, že má vše své místo…a její zpověď vám sevře srdce, vtlačí slzy do očí a najednou vše jako zázrakem vidíte v jasných barvách. Lucie po celou dobu jakoby dokresluje scénu na pozadí a pak se objeví v celé pravdě s krásou svého hlasu a vy jen sedíte, koukáte a hledáte kapesník.

Touto scénou by mohlo celé představení skončit… Všichni jsme si přiznali, jak to máme a co cítíme, ale… ještě nás čeká výlet otce s dcerou.

Popisek… 😊

Bruce se snaží Alison sdělit všechna v sobě hluboko skrytá tajemství i vzpomínky a city a stejně tak Alison se mu snaží sdělit, že vše ví a má ho i tak ráda. Najdou společnou řeč a porozumí si? Pomohou si navzájem? Nevzdají to?

Popisek… 😉

Fun Home je muzikál, který asi neaspiruje na lámání rekordů v návštěvnosti. Ale je to muzikál, který vyvolává obrovské emoce. Zaujme už scénou, která je stvořena podle grafického románu Alison Bechdel, tématem, které je stále aktuální, hudbou Jeanine Tesori, jež je energická a zároveň sentimentální. Orchestr DJKT, nebo spíše kapela (skupina), která je přítomna přímo na jevišti pod taktovkou Pavla Režného, dokresluje atmosféru představení. A když zrakem zabloudíte právě na muzikanty, máte z představení hned větší požitek, protože nadšení, s jakým hrají, vás ujistí, že jste na správném místě. 😊

Fun Home je dokonale vyvážené představení. Od dětských rolí (Robin Beneš, Tadeáš Prokop), přes menší ale významné role (Kateřina Tafatová, Pavel Klimenda, Dušan Kraus, Pavel Režný) až k již zmíněnému orchestru. Lumír Olšovský jako režisér už nás mnohokrát přesvědčil, že patří mezi špičky a je pro plzeňské divadlo požehnáním.

Popisek… 😊

Miluju na plzeňském divadle, jak jsou zde všichni multitalentovaní a multifunkční, jak jsou všichni profesionální a jak je cítit jejich soudržnost na jevišti. Co dodat?

Popisek… 😊

Děkujeme!!!




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Muzikál Divotvorný hrnec: Kouzlo kdesi za duhou