Muzikál Maminy: Naše bohyně jsou přece naše maminy

Matka, mamka, mamina - to jsou nejčastější oslovení, ovšem dokážete si představit, jaká úskalí se za tím skrývají? Jak těžký je život matky, co všechno musí obětovat a čeho se musí vzdát? Nebojte, není to jenom hrůza a děs, ale i láska, strach a snaha, aby bylo vše perfektní. Bohužel čas plyne rychle a z malého miminka se rázem stane dospělý člověk, proto nikam nepospíchejte. Užijte si tyto krásné a vzácné okamžiky, a pokud si toto období přece jen už nepamatujete a chcete si je připomenout nebo se podívat, co vás jednou čeká, tak právě představení Maminy v Divadle Lucie Bílé je tou pravou volbou. 

Ani nevím, kde mám přesně začít. Snad nebude troufalé, když hned napíšu, jak boží to bylo. Bože, už dlouho jsem se tak dobře nezasmál. Ač se říká, že toto představení je převážně pro ženy, tak opak je pravdou - myslím, že je úplně pro každého. Jako muž se v tomto představení taky dost vidím. Vidíme zde totiž tak trochu rekapitulaci našeho dětství, ovšem z pohledu matky. Zatímco vy si jako dítě užíváte, necháte se obskakovat, hrajete si v klídečku na hřišti, děláte bordel a vlastně máte totální pohodičku, je zde ještě druhá strana, a tou je vaše matka. To ona řeší vaše pohodlí, aby se to její miminko mělo krásně. V muzikálu Maminy si z toho maminy dokážou udělat i srandu, za což jim děkuji. Lucie Bílá píše ve svém programu, že vybírala představení do svého divadla podle tématu, co by každého návštěvníka bavilo. Povedlo se, já se bavil a celé silvestrovské publikum se mnou. Autorka představení Sue Fabisch, rodačka z New Jersey, vytvořila nejen hudbu, texty ale i libreto. Anglický název Motherhood The Musical znamená sice mateřství, ovšem pro české publikum byl jistě přijatelnější název Maminy, které se můžou pyšnit i tím, že jsou prvním uvedením tohoto díla v Evropě. 

Obrovskou výhodou představení je i jeho stopáž, jedná se o kratší představení bez přestávky, tudíž příjemně rychle uteče. Určitě oceníte i jeho hudební žánr, který není vůbec jednotvárný, naopak je celkem pestrý. Nechybí disco kousky, blues, country a mnoho dalšího. Svižné tempo tanečních kousků vytvořila Ivana Hannichová, která maminy pěkně rozhýbala na jevišti. No a aby se maminy cítily pohodlně, garderobu jim opatřila Michaela Horáčková Hořejší. Především musím pochválit scénu Petra Hlouška, která byla patřičně využita. Petr vytvořil prostě skvělý bejvák pro maminy, kde se cítily pohodlně a diváka to vtáhlo do děje. Režii celého představení má ve svých rukou Antonín Procházka a hudební nastudování pečlivě připravil skvělý Petr Ožana.

Hlavním motivem celého příběhu je samozřejmě mateřství, proto se vypravíme do bytu jedné z členek představení. Amy (Markéta Poulíčková) je budoucí maminka, která netrpělivě čeká na narození prvního miminka. Dá se říci, že má vše nastudované a narození miminka si plánuje jako podle nějakého návodu. Holt, ještě neví, co ji čeká 😊 Markéta byla skvěle vybrána do role, její pohled při písni budu mít dítě vás totálně odrovná. Lehce naivní a životem nezkušená mamina, která přesně vystřihla prvorodičku. Vše má řádně připravené - seznamy jmen, knížky a mnoho dalšího, přesně takto ji Markéta vystihla. Její kamarádky ji zaručeně zasvětí do světa miminek a celkově do života na mateřské. V řadě vtipných momentek, ve kterých se ocitáme spolu s Amy, se rozhodně bude vidět mnoho z vás. Ovšem Tina, Brooke a Barb jí udělají slušnou prezentaci ze života matky.


Tina (Markéta Schimmerová Procházková) je role maminy, která působí jako nejvíce smířená s mateřstvím, bere ho v pohodě, i když zůstala na výchovu dětí sama. Je vidět, že se s ní život nemazlil, ovšem o to lepší matkou je a svoji lásku směřuje pouze ke svým dětem. Tuto roli hraje výhradně Lucie Bílá, bohužel nemoc si nevybírá, a tudíž příležitost zaskočit za ni se dostalo vynikající Markétě. Markéta je obrovský profesionál. Obdivuji její nasazení, perfektní výkon a skvěle odvedenou práci. Pokud je někdy nervózní, rozhodně to na ní není vidět. Její Tina byla vyrovnaná, klidná, šarmantní, ale zároveň smutná. V písni Každý druhý víkend nám poodhalí kus svého soukromí, což patří k dojemné části představení. 

Joo, zato Brooke (Kateřina Pechová), to je jiný materiál. Katka byla též skvělá, něco jako naspeedovaný živel. Role jí perfektně sedla na tělo. Brooke je taková nákupní maniačka s mobilem v ruce, ovšem zcela praktická. Působí neutrálně, nic ji nerozhodí a hlavně si s ničím neláme hlavu. Píseň To se nestane je ukázkou z běžného života a Katka dala do role opravdu veškeré emoce 😊

Poslední z mamin je role Barb (Pavlína Ďuriačová), a to je matka krev a mléko. Přiznám se, že ji žeru od první chvíle, co vlezla na jeviště. Její postava je boží, chci být její syn. 😊 Barb je matka 5 dětí, tudíž je značně unavená a už ani neví, co to je mít volný den. Těší se, až děti vypadnou z domu, ale přesto by se pro ně rozdala. Její cit pro herectví byl v tomto představení fenomenální. Vlastně cokoliv řekla, totálně tím odrovnala publikum, je to prostě místní bavič z rodinného života.

Sama autorka zcela záměrně a skvěle vybrala písně do daného příběhu. Všechny songy každé roli přesně sedly a charakterizovaly jednotlivé postavy. Obrovskou výhodou celého představení je ohromná energie, a to nejen po hudební, ale též po pěvecké stránce všech čtyř mamin, plus obrovská nálož humoru. Celé představení působí přirozeně, netlačí na pilu. Je zkrátka pravdivé, ze života, vtipné, poučné a hlavně maminkovské. Na jevišti byla vidět též skvělá parta a chemie všech mamin, které si to značně užívaly a spolu s nimi i celé publikum. 

Muzikál Maminy je zkrátka představení pro každého. Pokud vás zajímá, jak to dopadne s Amy a jejími kamarádkami Tinou, Brooke a Barb, navštivte Divadlo Lucie Bílé.

Možná si po tomto představení každý z nás uvědomí, jak je pro nás naše mamina důležitá a každý z nás by jí to měl vrátit z celého srdce. Děkuji, Maminy...

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Muzikál Divotvorný hrnec: Kouzlo kdesi za duhou