TŘI V SAUNĚ - Co nás čeká v novém muzikálu?

 


Už za měsíc, tedy 17. března, se na jevišti brněnského Divadla Radost uskuteční světová premiéra komorního muzikálu Tři v sauně autorů Petra Konečného a Matěje Tauše. Přípravy lákavé nekorektní novinky mezi původními českými muzikály bedlivě sledujeme a jsme rádi, že vám můžeme přinést bližší pohled na to, co nás vlastně mezi stěnami sauny čeká.

„S Petrem jsme spolu pracovali v Olomouci na Chlapci a Hvězdě. Je to živelný člověk, který dělá můj život o hodně bohatší, než by byl bez něj, a jsme velcí kámoši. Tři v sauně vznikli u něj v bytě. A vlastně úplnou náhodou,” nešetří chválou na Petra Konečného spoluautor a zároveň režisér muzikálu, Matěj Tauš. „Tehdá jsem se vrátil z Karlových Varů, zamilovaný do jedný holky. Seděli jsme u Petra a vyprávěli jsme si a nakonec jsme se vyhecovali, že napíšeme muzikál,” směje se Matěj a doplňuje: „Jelikož já a Petr jsme hodně živelní a máme rádi svou vlastní živelnost a živočišnost, řekli jsme si, že by bylo fajn sestavit příběh o lidech, kteří si prochází nějakým procesem své živelnosti. Chtěli jsme zároveň vytvořit takové postavy, aby si pod nimi každý uměl představit někoho ze svého okolí. Aby byly hodně konkrétní.”

Už název muzikálu svádí k myšlence, že se na jevišti mnoho postav neobjeví. „Oba dva máme rádi komorní formu muzikálů. Více tam můžou vyniknout a na diváka zapůsobit různé herecké úkoly,” potvrzuje Matěj. Nebude se však jednat jen o titulní trojici postav v sauně. Tu doplní další dvě postavy a zároveň své místo na jevišti bude mít i živá kapela.

Postavu Karla, charismatického mladého právníka, nám přiblížili jeho představitelé Marco Salvadori a Adam Kaňák. „Ačkoliv působí lehkomyslně, povrchně a arogantně, v jádru je to hodný, milý a laskavý mladík. Póza Don Juana je tedy spíše obranným mechanismem jeho citlivé duše,” uvádí Adam. „Karel je takový Don Juan z Wishe,” směje se Marco, „mladý, relativně atraktivní a energický muž, který žije bez výčitek a do všeho se vrhá po hlavě, především do ženských náručí. No a do toho se musí vypořádat se svým ‘chtíčem’. Víc ovšem nechci prozrazovat,” uzavírá představení své role s úsměvem. Kromě výše zmíněných pánů v roli Karla budeme moci vídat i Lukáše Hořínka.

„Moje postava je jedna ze dvou ženských rolí v muzikálu, Valerie. Je to asi dvaadvacetiletá mladá žena, která si prošla ne úplně povedeným vztahem. Vztahem, kterému chyběla spousta důležitých faktorů, jaké by vztah měl mít. Nebo alespoň, takových, jaké ona chce,” prozradila o své postavě Eva Kyjovská. „Valerii vnímám jako energickou ženu, plnou života, zábavnou, rozhodně NE nudnou. Podle mě chce Valerie poznávat svět, zažívat nové věci, chce něco cítit, ale vztah, ve kterém dosud byla, byl spíše nudný. Chyběla tomu jiskra, chtíč,” doplnila sympatická blondýnka, která se v roli Valerie bude alternovat s Julií Kepákovou. „V sauně se potkává se dvěma muži. Všechny tři na stejné místo - tedy do sauny, navíc ve stejnou hodinu, přivedl jiný životní osud, který si navzájem vypráví. U všech postav zažijeme nějaký psychologický posun a vývoj i u Valerie. Jaký? Nechte se překvapit!”

Eva nám zároveň prozradila více o některých písničkách. „Některé písně skutečně mají smutnější podtón, hlavně když se řeší otázka nepovedených milostných nebo i rodinných vztahů. Ale je tam také spousta vtipných písní. Například píseň ‘Dáme saunu’ nebo písně s erotickým obsahem jakou jsou písně ‘Pan Chtíč’ nebo ‘Milenci a vrazi’.”

Trio ústředních postav, které se v sauně objeví, uzavírá postava ovdovělého Rudolfa. „Rudolf by diváka přivítal rozražením dveří dokořán, čímž by mu vyrazil přední dva zuby, a vřelým objetím, že kvůli němu do sauny, tedy divadla, vůbec někdo přišel. Zážitek na celý život. Myslím si, že Rudolf byl autory zamýšlen jako vážná postava, ale nalijme si čistého vína, přesto má, jako všichni, své poruchy. Takové ty divnomomenty absudního humoru, které diváka vytrhnou ze zaběhlých kolejí muzikálů,” nastínil náturu své role Jakub Gabriel Rajnoch. Spolu s Gabrielem se v roli Rudolfa představí i Pavel Jan Riedl.

Pro Gabriela se jedná o první projekt, který zkouší v Brně. „Ač si z moravské metropole občas utahuji, tak ji miluji. Už od střední. A mám tam mnoho dobrých kamarádů a hrstku věrných přátel,” prozradil se smíchem Gabriel. „Také je příjemné to, že je Sauna komorní. Sic je nás herců asi patnáct - takže vlastně Tři v Pěti saunách...a ne, nemyslím to tím hypermorbidním způsobem - tak je to pořád takové rodinné. Navíc se známe krátce, tudíž si zatím nelezeme na nervy, a atmosféra je vždy pohodová a milá. Cítím se tam tak nějak ‘doma’.”

Dalšími postavami v příběhu jsou Rudolfova dcera Sofie (tu ztvární Petra Benediktyová, Tereza Engelová a Radka Caletková) a Pan Chtíč. Tato postava nás zaujala již v době, kdy se vypisovaly konkurzy. Konkurzu na tuto postavu se totiž mohli zúčastnit jak muži, tak ženy.  „Chtíč je zajímavej tím, že nemá limit. Neměl limit ani na konkurzu a nemá ho ani během představení. Na konkurzu o něj byl největší zájem. Byli přihlášení velice zajímaví lidé,” vysvětluje režisér představení. „Třeba Radim (Plocek, pozn. aut.) původně přišel na konkurz na roli Karla. Ale velice mě zaujal a překvapil tím, jak otevřeně umí pracovat. Proto jsem ho vybral, dokáže Panu Chtíči dát něco, co jsme v něm ani já, ani Petr neviděli,” uvádí příklad Matěj a doplňuje, že Pan Chtíč má mnoho různých podob a kostýmní výtvarnice Ester Hradilová si hodně hraje s jeho vzezřením. Postavu Pana Chtíče si kromě zmíněného Radima Plocka zahrají též Lukáš Štěpánek a Gabriel Kulíšek.

Adam Kaňák (Karel), Julie Kepáková (Valerie), Petra Benediktyová (Sofie) a Pavel Jan Riedl (Rudolf), foto: Jakub Gabriel Rajnoch

Pojďme se teď naladit na vlnu těch správných stupňů, které by v sauně měly panovat. 🙂 Čím nás jednotliví herci lákají do hlediště Divadla Radost a jak na ně samotné působí hudební stránka a příběh?

„Je pravda, že si každá postava prochází různými nepříjemnými situacemi ve svém životě. Jejich vážnost je ovšem často degradována okolnostmi, za kterých se dějí. Ačkoliv se divák tedy těmto absurdním situacím spíše zasměje, určitě přijde čas i na soucitné slzy,” popisuje Adam Kaňák. „Hudba mi připadá hravá, mladá a svěží. Přestože je líbivá a snadno zapamatovatelná, není tuctová a už vůbec ne jednoduchá. I když tento styl aktivně neposlouchám, baví mě a s každým poslechem nacházím další hudební vtipy, kterých je plná,” doplňuje.

Gabriel Kulíšek (Pan Chtíč) a Adam Kaňák (Karel), foto: Jakub Gabriel Rajnoch

„Na mne obsah celého příběhu působí půl napůl - optimisticky i smutně. Celé je to postavené spíše jako komedie, ale líbí se mi, že jsou do příběhu zakomponovaná i vážnější témata, která se zde řeší, je to tak i pro diváka zajímavější podívaná,” láká Eva Kyjovská.  „Matěj Tauš odvedl dle mého názoru výbornou práci,” chválí autora. „Jde vidět, že hudba a text jsou napsány duší, s nějakou osobní zkušeností, řekla bych. Ve spoustě písní i já sama nacházím podobnost toho, co jsem prožila či prožívám, takže se dokážu do textu ponořit a vnímat smysl daného tématu. Melodie jsou velmi chytlavé, znělé a často rytmicky a melodicky velmi zajímavé.”

Eva Kyjovská (Valerie) a Adam Kaňák (Karel), foto: Jakub Gabriel Rajnoch

„Autoři hudby i libreta, jsou mí přátelé Tauš a Konečný. Jejich tvorba je podle mého názoru, netradiční, funkční a velmi líbivá,” odpověděl nám na otázku týkající se hudební stránky muzikálu Marco Salvadori. „Na jevišti se nedá úplně vypnout a ponořit se do hudby, ať je jakkoli dobře napsaná, vždy je potřeba myslet i na jiné úkoly v rámci inscenace. Ale jak jsem již výše zmínil, skladby, které zazní v muzikálu Tři v sauně, jsou neokoukané a věřím, že mají potenciál si najít svého posluchače, přestože ne vždy dodržují klasické muzikálové postupy.”

„Přijďte se podívat na sebevraždu v přímém přenosu,” zakončuje sérii odpovědí Rudolf. Totiž postava Rudolfa ústy Jakuba Gabriela Rajnocha. Co přesně tím Rudolf míní? To se už od 17. března budeme moci dozvědět v hledišti Divadla Radost v muzikálu Tři v sauně.

My se těšíme nejen na osobitý humor a neotřelou hudební stránku, ale také na to, jaké osudy čekají ústřední trojici postav. Pevně věříme, že povídání o novém projektu zaujalo i vás. Celému týmu držíme pěsti do posledního měsíce zkoušek, ať se muzikálovou saunu podaří vytopit na tu správnou teplotu! 🙂

Matěj Tauš (autor a režisér), Eva Kyjovská (Valerie) a Adam Kaňák (Karel), foto: Jakub Gabriel Rajnoch
 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Divadelní představení Líbánky na Jadranu: Typická česká dovolená