Nový muzikál v Divadle Lucie Bílé: Srdeční záležitost se hlásí o slovo

 

Již nějakou dobu se ví, že v Divadle Lucie Bílé se chystá další muzikálová komedie. 22. března 2023 proběhla tisková konference k chystané komorní novince Srdeční záležitost. Za příběhem Annie, která si v den svých dvacetin vzala muže, do kterého se zamilovala, stojí americká písničkářka Amanda McBroom. Annie své čtyřicáté narozeniny a zároveň dvacáté výročí svatby oslaví poprvé v české premiéře již 28. září 2023.

Tisková konference v Divadle Lucie Bílé

Jedná se v pořadí o třetí muzikál v Divadle Lucie Bílé, který kromě komediálního žánrového zasazení, spojuje s Láska je láska i s Maminami i spousta jmen v tvůrčím i hereckém týmu. „Nechce se mi moc experimentovat, protože to nejhorší, co je, je se potkávat na jevišti s někým, koho neznám nebo s ním nemám něco společného. Protože na jevišti jsou ty naše emoce obnažený. A nemám chuť se před někým krýt. Tady od našeho obchůdku, kde se prodávají šperky, káva a lístky na naše představení, přes všechny kanceláře, techniky, až na jeviště, nepotkáte člověka, kterého bych neměla ráda,” netají se principálka divadla Lucie Bílá a nešetří chválou na všechny lidi spjaté s divadlem, co nese její jméno. Právě ona nám také představila „své“ členy tvůrčího týmu i jednotlivé interprety, a to po hudební ukázce v podobě písně Růže (The Rose). Již potřetí se také režijního vedení inscenace chopí Antonín Procházka.

Lucie Bílá a Markéta Schimmerová Procházková

V tvůrčím týmu nechybí další v tomto divadle již osvědčená jména, a to kostýmní výtvarnice Michaela Horáčková Hořejší a choreografka Ivana Hannichová. „Zjistila jsem, že sem chodím jako domů. Jsem ráda, že mám tu možnost být obklopená skvělýma lidma ve skvělým týmu. Je to další skvělej titul s perfektní hudbou. Neexistuje pro choreografa větší požehnání, než skvělá hudba a inteligentní příběh. Moc se těším na tuhle práci. Ne, není to práce, je to radost,” neskrývala uznávaná choreografka nadšení z dalšího projektu, na němž bude v tomto divadle spolupracovat.

Stejně jako na muzikálu Maminy, se na hudebním nastudování Srdeční záležitosti bude podílet Petr Ožana a scénu vytvoří Petr Hloušek. Hudební aranže muzikálu vytvoří Luciin dlouhodobý parťák z mnoha koncertů, Petr Malásek. Překlad dialogů a české texty písní Lucie Bílá svěřila Adamu Novákovi. Adam Novák zároveň stojí za tím, že se zde muzikál Srdeční záležitost bude uvádět.

„Myslím, že tlak na společnost je obecně strašně velikej. Ze všech stran se hrne spousta negativních zpráv, obav a strachů. Tak jsem se rozhodla, že bych tu ráda měla věci, na které třeba ráda koukám doma, kde se můžu smát, kde se nemusím děsit a tak. Podle toho vybírám. To znamená komedie, které se dotýkají témat, co jsou pro mě důležité, jako jsou přátelství, rodina, děti, kamarádky nebo mateřství," přiblížila nám směr repertoáru divadla Lucie Bílá. Na výběr především veselejších představení zareagoval režisér Antonín Procházka následujícím citátem od Woodyho Allena: „Kdo se chce bavit, chodí do divadla. Komu jde jen o poslání, chodí na poštu.“


Stejně jako tvůrci, ani herci se netají tím, že se v Divadle Lucie Bílé cítí jako doma. „Jsem vděčná, že tu můžu být, fungovat a tvořit. Cítím se tu v bezpečí, doma. V tom se mně osobně tvoří nejlíp. Jsem tu šťastná, otevřená, a to je pro mě dar," uvedla na konferenci jedna z představitelek mladé Annie - Markéta Schimmerová Procházková (alternuje Markéta Poulíčková). 


Markéta si zahraje mladší verzi Annie

„Tohle divadlo má jednu obrovskou výhodu. Nejenže my si vážíme divadla. Tohle divadlo si váží i nás, herců, a to se v dnešní době moc nevidí. O to víc sem rádi chodíme" shrnul pocity všech herců Josef Fečo, který bude ztvárňovat roli Jeffa (alternuje Martin Schreiner). „Těším se jako všichni ostatní. Je tady dobře, přátelé. Doufám, že se tady tak cítíte i vy,“ uvedl směrem k účastníkům tiskové konference Danny Ratajský, který se objeví v roli životního partnera Annie - Stevea (alternuje Robert Jícha). Steveovo mladší já budou hrát Peter Pecha a Marco Salvadori.


Kateřina a Peter Pechovi - kamarádka Annie a mladší verze Stevea, partnera Annie

V roli nejlepší kamarádky hlavní hrdinky Annie, se objeví Kateřina Pechová (alternuje Tereza Hálová). Roli kamarádky Lucie Bílé si již Katka vyzkoušela v muzikálu Maminy a nyní pohovořila o rozdílech těchto dvou rolí. „Rozdíl spočívá v tom, že v Maminách jsme takovéhle kamarádky čtyři a nedá se říct, že by byl někdo s někým větší kamarád, zatímco tady je to jen o těch dvou holkách, které se znají už od střední školy a prožívají spolu celý život. Ta nejlepší kamarádka je i ve scénáři popisovaná jako chilli paprička, zatímco Lucka je ten typ holky, co se vždy snažila jít tou správnou cestou, zatímco kamarádka ji kazila, takže se těším, že budu hrát takovouhle střelu. Určitě můžete očekávat sarkastický humor, já se hrozně těším, poněvadž je to úžasná poloha, navíc se úplně poprvé alternuji s Terezkou Hálovou, která například v Maminách tímhle typem humoru srší, takže o to víc se těším, že si to vyzkouším i já.“

Kateřina Pechová a Tereza Hálová

O těšení se a snění nám své pověděla i Markéta Poulíčková (mladší Annie). Přiblížila nám svůj vztah k Lucii Bílé, kterou obdivuje již odmalička. Zahrála si její nejlepší kamarádku, maminku i sokyni. V Srdeční záležitosti pro změnu ztvární její mladší verzi. „Když si opravdu něco přeješ a jsi dobrý člověk, po čase tě ty dobré věci neminou, spíš to k tobě dopluje. Takhle to vnímám já," říká. „Nikam jsem se moc necpala, nechávala jsem věcem volný průběh, ale vysnila jsem si s Lucií zpívat, potkat ji, a ono se mi to splnilo. Takže sněte, je to strašně fajn, a doopravdy se vám to může splnit, já jsem toho důkazem,” dodala Markéta na závěr.

Ke konci nám Kateřina prozradila, jak by role nejlepší kamarádky ze Srdeční záležitosti pozvala diváky (spíše divačky) na tento muzikál. „Jelikož je to velká milovnice mužů, tak bych řekla hlavně ženám, ať dorazí na Srdeční záležitost, protože nikdy neví, kdy můžou potkat svého budoucího manžela,“ uzavřela pro nás s úsměvem.






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Divadelní představení Líbánky na Jadranu: Typická česká dovolená