Muzikál NE/NORMÁLNÍ: „To, co zvládneš přežít, zvládneš přežít“



Aký je život s duševnou chorobou? A čo to vlastne znamená byť „normálny“? Dá sa vôbec určiť nejaká hranica, ktorá určuje, čo je „normálne“ a čo sa tomuto normálnu vymyká? Príďte sa niekedy pozrieť do Divadla Na Prádle na muzikál NE/NORMÁLNÍ. V mnohom dokáže otvoriť oči.

Čo sa týka príbehu, veľa ľudí by si asi povedalo, že je to dosť zvláštny materiál na muzikál, ja osobne však dávam prednosť skôr „alternatíve“ a práve preto ma zaujal. Je to niečo, čo mi na pražskej scéne dosť chýba. Goodmanovci sa zdajú byť úplne ideálnou rodinkou - dvaja dobre zabezpečení manželia a dve deti v puberte, žijúci svoj vlastný „americký sen“. Alebo nie? No...je to zložitejšie. Diana - matka rodiny totiž trpí bipolárnou afektívnou poruchou, ktorá má vážny dopad na všetkých členov rodiny. Navyše, životy Goodmanovcov sú zahalené tajomstvom, ktoré...ale viac už prezrádzať nebudem .


Dianu Goodmanovú si v prvom českom uvedení zahrala Daniela Šinkorová, ktorá Dianu nehrá, ale doslova sa ňou na scéne stane. A to v tom zmysle, že som jej naozaj verila každé slovo ...a čo tiež oceňujem je, že dosiaľ som videla všetky predstavenia, ktoré boli uvedené a v každom si pridáva a uberie nejaký detail...sú to drobnosti, ale dokáže to Dianu ešte viac „oživiť“. Áno, hlasovo tam bolo cítiť isté medzery, ale práve vďaka herectvu boli zanedbateľné.

Ako Dan, hlava rodiny Goodmanovcov, sa predstavil Zbyněk Fric. Už keď som prvý raz zistila, že práve on túto rolu dostal, vedela som, že bude ten pravý a nemýlila som sa. Myslím, že to stačí povedať takto a keď ho uvidíte, pochopíte .

Najväčším (a veľmi príjemným) prekvapením však pre mňa bol Štěpán Komárek, ktorého som po prvý raz videla až tu v Next To Normal. Popravde, obsadenia Gabea som sa trochu bála, pretože Aaron Tveit v pôvodnom broadwayskom obsadení nasadil latku dosť vysoko, ale obavy naozaj neboli na mieste. Je to proste záhadná postavička, ktorá vás v momente, ako sa vkročí na scénu, dostane presne tam, kde vás chce mať a vždy sa pristihnem, že hneď, ako sa objaví, len kopírujem očami jeho kroky, pretože spustiť oči je dosť zásadný problém .

Kateřina Herčíková (Natalie) oslnila najmä po hlasovej stránke. Hudba Toma Kitta fakt nie je jednoduchým materiálom na „spracovanie“...no v podaní pražskej Natalie znie úplne prirodzene a zvládla ju s absolútnym prehľadom.

Viem, že je to v muzikálových fanúšikovských kruhoch asi trošku nepopulárny názor, ale Henry (priateľ Natalie) je v Next To Normal moja obľúbená postava a Štěpán Klouček moje presvedčenie len potvrdil. Opäť sa nevyhnem menšiemu porovnaniu s Henryho broadwayským „ja“....čo ma však práve na Štěpánovi obzvlášť upútalo, bolo, že zatiaľ čo v pôvodnom uvedení je Henry naozaj stelesnením ideálneho priateľa, ktorý by pre Natalie urobil čokoľvek, len aby jej trošku zdvihol náladu a sebavedomie, je zároveň voči nej trochu submisívny. Na druhej strane Štěpánov Henry prináša Natalie istotu s jemnou dávkou sarkazmu. .

Ne/normální tím na scéne uzatvára Tomáš Vaněk v dvojroli Dr. Finea /Dr. Maddena a je tiež producentom tohto muzikálu (za čo má z mojej strany naozaj veľký obdiv). A čo dodať k doktorom? Obaja v predstavení poskytujú isté odľahčenie. Páčilo sa mi poňatie Dr. Finea, ktorý je na rozdiel od toho pôvodného seriózneho, strojeného profesionála trošku „trdlo“ . A Dr. Madden? Ten je jednoducho rocková hviezda. Ale na jeho herecký koncert sa už budete musieť prísť pozrieť osobne.

Celkovo muzikál Ne/Normální považujem za dielo, ktoré na pražskej scéne chýbalo a je skvelé, že sa niekto rozhodol ho predstaviť. Témy týkajúce sa duševného zdravia sú dosiaľ v spoločnosti tabu, no myslím si, že na to nie je dôvod. Je rovnako dôležité ako zdravie fyzické a predstieranie, že sa nič nedeje, z obavy reakcie okolia môže mať fatálne následky.

Taktiež som veľmi rada za živú kapelu pod vedením Kristiny Brachtlovej...je škoda, že živá hudba na pražskej scéne je skôr výnimkou potvrdzujúcou pravidlo, pretože vďaka nej dostáva zvuk a celková atmosféra úplne iný rozmer.

Nájdite si na tento muzikál čas a príďte sa pozrieť. Určite nebudete sklamaní. Tak, ako bolo vidieť už aj v predošlej produkcii art4rent, Tick...Tick...BOOM! , keď sa do diela vloží srdce a nefalšované nadšenie pre vec, je to vidieť a prežijete naozaj špeciálny večer.





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Muzikál Divotvorný hrnec: Kouzlo kdesi za duhou