Muzikál Sněhová královna: Příběh z ledového království

Zdravím všechny naše pravidelné čtenáře. Zima je v plném proudu a letos se po dlouhé době ukázala v celé své kráse. Dlouho jsem přemýšlel, jaké téma zvolit na psaní, až jsem si řekl: „No jasně, Sněhová královna“. Ta se aktuálně hodí, ale není to jen zimou, ale také tímto muzikálem. Jak všichni víte, muzikály jsou spíše tvořené pro starší publikum. Je to spíše vzácnost, když můžete vzít svá malá zlatíčka do divadla a hlavně taky na co, že? Právě rodina Pixových se už léta stará o tuto kategorii, za což jim moc děkuji. Nakonec - jak se říká, dětské publikum je to nejnáročnější a vytvořit něco tak hezkého umí jen málokdo.

Muzikál Sněhová královna byl právě napsán manželi Alenou a Janem Pixovými, podle námětu Hanse Christiana Andersena. Tento autorský tým má mimo jiné na svém kontě už díla jako: Kapka medu pro Verunku, Alenka v kraji zázraků a Královna Kapeska. O nádhernou hudbu se postaral nám dobře známý Zdeněk Barták, spolu se svým synem Danielem Bartákem, texty písní vytvořili Kristýna Pixová a Ondřej Suchý (ten napsal ústřední píseň Sněhová královna), režie se chopil Lumír Olšovský a choreografie Helena Peerová. Krásné pohádkové kostýmy vytvořila Kateřina Bláhová a skvělou scénu Martin Černý. Je vidět, že zde pracoval opravdu perfektní tým lidí a všem musím poděkovat. Mé díky samozřejmě patří i těm, které jsem nemohl zmínit. Toto představení mělo své působiště v Divadle Hybernia, nyní se hraje v Hudebním divadle Karlín.

Slavný pohádkový příběh, který nám vypráví o čtvero ročních obdobích, respektive o čtyřech sestrách - jaro, léto, podzim a zima. Přičemž ta zimní neboli Sněhová královna zde má svůj hlavní prostor. To ona rozpoutá menší válku mezi svými sourozenci. Sněhová královna ovšem není tak úplně zlá, jen v ní zápasí dobro se zlem. Tyto dvě vlastnosti jsou zastoupeny dvěma rádci v tomto příběhu - Dobrem a Zlem. Dobro je nazýváno ON a zlo ONA. To ONA rozpoutá hru nenávisti a roztrhá pouta mezi sestrami. Chce vládnout a získat veškerou moc, proto rozbije kouzelné zrcadlo a jeho kousky se rozletí do světa. Právě jeden takový kousek spadne do oka mladému Kayovi, zamilovaného do krásné Gerdy. Jenže najednou se změní a uteče za Sněhovou královnou, která po něm žádá, aby zrcadlo složil do původní podoby. Mladá Gerda netuší, co se tak najednou s Kayem stalo a vydává se ho hledat. Cestou postupně projde všechna čtyři království: jaro, léto a podzim a samozřejmě zima, kde se vypořádává s různými nástrahami. Dokáže vše zvládnout a znovu získat lásku mladého Kaye a pomůže zachránit Sněhovou královnu? Neváhejte a hned jak to bude možné, vezměte své děti a vyrazte do divadla na poutavý příběh lásky, naděje, dobra a zla v muzikálu Sněhová královna...

O hlavní roli Sněhové královny se dělí dvě slavné herečky - Dagmar Patrasová a Mahulena Bočanová. Na této roli je zajímavé, že není až tak pěvecká, jako spíše herecká. Sněhová královna zde převážně představuje loutku, k níž má otěže zlá rádkyně ONA. Obě dvě dámy umí dobře ovládnout dětské publikum a jejich herecké zkušenosti jenom dopomáhají k dotvoření celého příběhu. 

Na pomoc královně se vydává mladý Kay, kterého hrají Jan Kopečný a David Gránský. Kay zde prochází velikou změnou svého já. Jak David, tak Honza, to zvládají s přehledem, mají krásné písničky a typově se hodí do této role jak po pěvecké, tak i herecké stránce.

Mladou Gerdu a lásku Kaye hrají hned tři skvělé zpěvačky, a to Ivana Korolová, Michaela Dittrichová (za svobodna Sejnová) a Anna Julie Slováčková. Jejich odhodlání, láska a křehkost, dodávají tomuto příběhu tu pravou šťávu. Hrají a zpívají naplno a jsou to ony, kdo musí ujít tu dalekou cestu a zachránit svého Kaye. Každá z nich se role ujala po svém, ovšem vždy to bylo na maximum. 

Zlá rádkyně ONA a hodný rádce ON - právě zde se nachází ten největší výběr alternací, tedy Daniel Barták, Michaela Nosková, Linda Finková, Peter Strenáčik, Michaela Zemánková a Lumír Olšovský. Wauu, tolik jmen. Právě tyto dvě role mám v muzikálu úplně nejradši. Strašně si užívám jejich chvilky na jevišti. Přiznám se, že chvíli fandím i 'záporákovi' a chvíli dobrákovi. Je to napsané opravdu skvěle a jejich věčné hádky mě fakt neustále baví. Postupně nás provází celým dějem a jsou velice důležitou složkou tohoto příběhu. Zde musím vychválit všechny jmenované. Bravo, děkuji, že mě bavíte. Po herecké stránce je výraznější rádkyně ONA, kde si říkáte: „Bože to je ale mrcha...“ No ale jak to končívá v pohádkách?

V muzikálu pak další herec musí zvládnout také víceroli - pana Vránu, zahradníka, prince a loupežníka. Tato role si vyžaduje speciální herecký a pěvecký výkon. Hlavní složkou je pobavit a rozveselit publikum, což je někdy veliký oříšek. V této roli se alternují Felix Slováček jr. a Jan Vlas. Oba dva pánové prostě zaručeně pobaví, předvedou své hlasové a komické vlastnosti. Mám je rád a speciálně v roli prince, který vás úplně rozseká, že se musíte smát.  

První ze čtyř zmíněných sester, tedy Jarní vílu, alternují Dita Hořínková a Barbora Rajnišová. Ač to každá hraje lehce po svém, musím přiznat, že skvěle - vím že se opakuji, ale když někdo umí, tak prostě umí. Hlavní náplní Jarní víly jsou kytičky, takže zde se dozvíme, jak je pro nás jaro důležité...

Druhá sestra neboli Letní princezna Sabina Laurinová a Eva Kleinová. Obě jsou opravdové princezny. Svůj význam léta nám předvedou v pořádné letní párty a ukážou tak svůj talent. Je opravdu dobré vidět, jak byla každá ze sester vybrána pro svoji roli. Krásné, děkuji.

Třetí sestra Podzimní loupežnice: Martina Pártlová a Vlasta Žehrová jsou prostě divošky od srdce. Hlasově je zbožňuji a nemám jim co vytknout.  Podzimní loupežnice má také dceru, Loupežnici Lú, kterou hrají Eliška Ochmanová a Kateřina Herčíková. Obě dvě jsou dnes i mocné čarodějky (a to v dalším jiném muzikálu 😉), což je jen jedna z mnoha ukázek jejich obrovského talentu. Jsou prostě skvělé a musím opět chválit. Zde si připadám jak jedna nejmenovaná reklama: Když ji miluješ, není co řešit. 😊

Ovšem i v company se nacházejí velice zvučná jména dnešní muzikálové scény, a proto si dovolím je vyjmenovat a poděkovat jim za profesionální výkony. Každé jméno zde má svůj prostor a příběh. Ať už procházíte jarním, letním, podzimním nebo ledovým královstvím. Ta jména zní: Patrik Plešinger, Oldřich Smysl, Michaela Zemánková, Linda Hloušková, Pavel Pavlovský, Dalibor Kubečka, Lukáš Randák, Petr Ryšavý, Barbora Šampalíková, Jana Tesařová, Karolína Fišerová, Petra Vašková, Natália Hatalová, Filip Hořejš, Lukáš Kellner, Lukáš Adam, Jakub Kudrnáč a dětské role Kateřina Průšová, Nela Peerová, Nika Peerová, Filip Antonio, Sebastian Pošmourný, Miloslav Frýdl.

Závěrem mohu říci, že tento příběh opravdu stojí za vidění. Má v sobě jisté kouzlo a význam. No a zaručeně dokáže oslovit nejen dětské, ale i dospělé publikum.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Muzikál Divotvorný hrnec: Kouzlo kdesi za duhou