Muzikál Sněhurka a sedm závodníků: Aneb trochu jiná pohádka


Pokud máte rádi pohádky, tak tato vzpomínka, bude věnovaná právě jedné z nich. Ač už dávno nepatřím mezi dětskou kategorii diváků, tak na taková představení pokaždé kráčím s radostí do divadla. Navíc, pokud jste rodič, nebo hodný strejda jako já, tak uděláte radost nejen sobě, ale rozzáříte tváře i dětem. Právě taková představení jsou totiž tvořena přímo pro ně. Pokud se bojíte, že vaše děcko tak dlouho nevydrží v klidu, nemusíte se bát. Představení nejsou zbytečně dlouhá a většina produkcí navíc po děkovačce uspořádá autogramiádu a focení s hvězdami muzikálu, což je krásnou tečkou na závěr. 

Tak teď už ale k věci. Všichni jistě znáte pohádku Sněhurka a sedm trpaslíků. Jenže v tomto původně slovenském muzikálu je sice sedm trpaslíků, ale říkají si závodníci. Sněhurka a sedm závodníků je pohádkovou hudební komedií, která vznikla na motivy známé pohádky bratří Grimmů. Tento muzikál měl svoji českou premiéru v Divadle Hybernia již dávno, psal se tehdy rok 2013. Producentkou byla Ema Krahulíková, libreto, režii a choreografii zajistil Libor Vaculík. Hudbu stvořil Vašo Patejdl a texty písní napsal Boris Filan, o český překlad se pak postaral Václav Kopta.

Příběh nás zavede do dalekého království, kde žije zlá královna, která je zaslepená pouze sama sebou. Každý den stojí u zrcadla a zpívá o své kráse. Jenom ona je ta nej, nej, nej. Královna krásy. Na druhé straně je tu ještě hezčí, ale skromnější Sněhurka, která spolu s princem sní o velké lásce. „Sním dál o velké lásce. Sním dál svůj sladký sen. Já sním dál, ááááá, o tobě jen.“ Tak těmito slovy si milenci vyznávají lásku. Bohužel netuší, že je slyší zlá královna. „Svého prince krásou svádí. Je mi zle z té havětě. Stará jsem, je pryč mé mládí. Samotná jsem na světě. Puknu vzteky z toho asi. Proč jí štěstí neschází. Tolik lásky, tolik krásy. Pomůžu jim do zkázy.“ Co řekne, to se taky stane. Sněhurka se ocitne v dalekém lese, kroky ji ovšem dovedou k jakési chaloupce. Zde zjistí, že je v ní vše sedmkrát. Sedm postýlek, židliček, talířů. Ovšem je tu veliký nepořádek a tak ho Sněhurka uklidí a natolik se unaví, až z toho usne. Z dálky už se ozývá: „Juchu, juchu, juchu. Buď rád na čerstvém vzduchu,...“ Ale nebojte se, nic se neděje. To se jen vrací sedm závodníků ze své práce a ke svému překvapení uvidí v chaloupce krásnou princeznu. Závodníci si Sněhurku ihned oblíbí a každý se jí představí. To samé udělá i Sněhurka: „Já často bývám sama. Jak známka na dopise, zbloudilá do neznáma. Sněhurka, jmenuji se. Utíkám před královnou. Ta chtěla mě dát zabít. A přiznávám se rovnou, že mám strach z Ježibaby zlé.“

Po nějaké době, opět v dalekém království, královna znovu zpívá u zrcadla o tom, jak je nej, nej. Jenže zrcadlo jí odpoví něco, co zrovna nechtěla slyšet. Prozradí jí, že je zde daleko hezčí Sněhurka, která si našla zázemí u sedmi závodníků. Zlá královna si zavolá 'na informace' o kouzlo na stárnutí. Chce se totiž proměnit ve stařenku neboli zlou ježibabu. To se taky stane, jenže to jí nestačí. Opět si zavolá na informace, že se chce zbavit Sněhurky. Dostane radu, aby otrávila jablko. Do jablíčka píchne jed, bude po ní za chvíli. Další den, po ranní rozcvičce, se sedm závodníků vydává opět do práce. Situace využije zlá Ježibaba a nabídne Sněhurce otrávené jablko. Sněhurka sní jablko a usne. Po příchodu z práce závodníci objeví Sněhurku spící na zemi. Vydají se chytit zlou Ježibabu a po cestě v lese objeví bloudícího prince, který hledá svou lásku. Zavedou ho tedy za Sněhurkou. Podaří se princi oživit svou lásku? A proč si vlastně trpaslíci říkají závodníci? To vše uvidíte v tomto představení.

Měl jsem to štěstí vidět tento muzikál dvakrát a vždy s trochu jiným obsazením, o které se s vámi nyní podělím.

Křehkou Sněhurku si zahrály: Brigita Cmuntová, Michaela Dostálková a Kamila Nývltová. Já jsem měl štěstí na Kamilu a Brigitu. Obě dvě mě velice zaujaly. Sněhurku zvládly s lehkostí a opravdu nás přenesly do pohádky.

Statečným princem v tomto příběhu se stali Roman Tomeš a Pavel Klimenda. Oni dva snili o velké lásce, kterou nakonec našli. 

Ve zlou, ale přesto nej, nej královnu, se proměnily Michaela Dolinová a Iva Marešová. Já měl pokaždé Michaelu, která mě neskutečně bavila. Byla opravdu skvělá a jsem rád, že jsem ji mohl vidět právě zde.
Zlá královna se v půlce představení promění na Ježibabu, kterou ztvárnily Iva Marešová a Hana Seidlová. Zde jsem měl také jenom Ivu, kterou jsem už předtím znal z jiných muzikálů. Skvěle zde ztvárnila komickou Ježibabu a ohromně mě bavila. 

Hlasem v telefonu, kam volala o pomoc jak královna, tak i Ježibaba, byla, taktéž skvělá, Hanka Křížková.

No a teď už je tady sedm závodníků. 
Brumla: Jan Fanta a Tomáš Savka
Dřímal: Radim Pátek a TomH
Kejchal: Matěj Cichra a Jan Tenkrát
Prófa: Martin Šemík a Jan Hanny Firla
Smíšek: Tomáš Smička a Martin Holec
Stydlín: Jiří Lukeš a Ondřej Král
a nakonec Šmudla: Tomáš Hundža a Štěpán Klouček

Každý z nich odvedl velice skvělou práci, při níž ukázali že umí táhnout za jeden provaz, navíc spolu hlasově ladili a skvěle se vzájemně doplňovali. Stali se skvělou oporou pro Sněhurku.

Závěrem musím říci, že ač jsem dospělý, tak mě toto představení bavilo strašně moc. Je velice vtipné, krásné a opravdu oddechové. No a co více, viděl jsem i to, jak se líbilo dětským divákům, což je to nejdůležitější. Proto, pokud se někdy toto představení vrátí, tak neváhám a jdu znovu. Takže Juchu, juchu, juchu, ať jsme na čerstvém vzduchu.... Jak se zpívá v tomto muzikále.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Muzikál Divotvorný hrnec: Kouzlo kdesi za duhou