Muzikál Robinson Crusoe: Síla lásky

 

Huráááá, konečně je to tady. Po strašně dlouhé divadelní pauze jsem opět mohl načerpat příval energie z živého představení. Ani nemohu slovy popsat, jaká to byla nádhera vidět své přátele, slyšet názory od ostatních, dát si něco dobrého k jídlu a pití a především zažít opět kulturní představení.

Jistě se všichni ptáte, o jaké představení se jednalo. S mou partou 7 statečných jsem se zúčastnil jednoho z prvních představení muzikálu Robinson Crusoe v překrásném prostředí města Třeboň. Ano, právě letní scéna byla to pravé ořechové. Krásné letní počasí, kolem mnoho vody a taky pár komárů. To vše vyvolalo pocit, že jsme spolu s Robinsonem na opuštěném ostrově.

Na Robinsona jsem se těšil už dlouhou dobu, vlastně od původních plánů k jeho uvedení v Divadle Hybernia. Jsem strašně rád, že nakonec spatřil světlo světa a dostal svoji příležitost. Toto představení bude od září fungovat pod vedením Divadla Na Maninách.

Tento krásný muzikál pochází z pera známého autora jménem Zdeněk Hrubý. Musím přiznat, že se úplně trefil do mého vkusu. Tato hudba mě neskutečně baví. Už teď se těším na vydání CD. Můžeme zde slyšet krásné romantické melodie, ale i úžasné »disco fláky« v podání company a party domorodců spolu s Pátkem. Ovšem k hudbě patří i texty. Ty se zde velice povedly. Jan Krůta se zde mohl vyřádit a ukázat svůj cit. To vše už jen doplňují krásné kostýmy, libreto od Ivana Hubače a režie Václava Knopa. Co také stojí za zmínku, je super choreografie Tomáše Kuťáka. Je skvělé pozorovat posun tohoto člověka, který dříve sám působil na jevišti a dnes nám může ukázat svoje umění.

Musím se přiznat, že mě tento muzikál opravdu velice zaujal. Rozhodně splnil svůj účel, a proto jsem se ihned vydal i na další venkovní představení. Druhá zastávka padla na (také moc krásný) areál hospitálu Kuks. Jelikož jsem viděl toto představení už dvakrát, mohl jsem lehce porovnávat a vnímat více detaily. 

Každý z nás jistě zná ze školy děj Robinsona. Všichni víme, že ztroskotá na opuštěném ostrově, potká Pátka a nakonec se dostane domů. Ovšem zde se na to podíváme i z trochu jiného úhlu. Autor muzikálu se více zaměřil na lásku. Ano, právě láska a odhodlání - to je to, co zde vede osudovou linku děje. Jedná se o vyprávění příběhu známého spisovatele Defoa, který nás provádí dějem představení. Tudíž se během chvíle ocitáme jak v přítomnosti, tak i v minulosti. Dostává se nám několika poodhalení okolností ze života Robinsona a jeho lásky Mary. Mary má v tomto představení vážně značný prostor. Proto si někdo může říci, že se mohl muzikál jmenovat spíše Mary. Ovšem když vezmeme v potaz i jiné muzikály, je to zcela běžný jev. Osobně zde lehce postrádám popis, kdo vlastně byl Robinson, jaký byl? Víme jen, že se pro svoji lásku vydal na moře, aby našel jejího bratra a mohl tak splnit slib, který dal jejímu otci.

Toto představení trvá necelé tři hodiny, které ovšem pocitově utečou jako po másle. Osobně mě baví sledovat i reakce publika, které se během dvou večerů, strávených s Robinsonem, bavilo. Což je moc dobře. Jediné, co musím trochu vytknout, je příliš malá spolupráce s propagací. Chápu, že ještě asi nejsou k dispozici divadelní programy. Ovšem je přece na místě trochu nám představit aktéry tohoto představení. V Třeboni bylo aspoň u vstupu napsáno konkrétní obsazení na večer, ovšem na Kuksu nebylo. Tudíž většina publika netuší, kdo jim daný večer hrál, což je obrovská škoda, zejména kvůli zpěvákům. Fermanem s obsazením by se zároveň zabránilo dohadovaní, že tohle opravdu není Daniel Hůlka, ale Radim Schwab. 😊

Co se týče obsazení, po obě mé návštěvy bylo prakticky stejné, až na pár výjimek Hlavní role odhodlaného Robinsona se zhostil již zmiňovaný Radim Schwab. Jsem strašně rád, že jsem mohl vidět právě jeho. Toto představení je mu ušito přímo na míru, jak hlasově, tak i stylem. S Robinsonem se sžil a působí skutečně věrohodně. Jeho silný hlas nám dokáže, že právě on byl spolu s Danem Hůlkou skvěle vybrán do této role. 

Jeho mladší já, tedy mladého Robinsona, odehrál skvělý Lukáš Randák. Lukáš patří taky mezi obrovské talenty naší muzikálové scény a i zde opět předvedl svůj um. Proto i jemu patří má chvála. 

Samotný autor příběhu a v tomto případě i průvodce, pan Defoe, byl skvěle ztvárněný Marianem Rodenem. Jeho hlas a herecký talent plní svoji součást příběhu a skvěle zapadá do celého konceptu děje.

Stejně jako Robinson, tak i Mary má v tomto představení svoje mladší já - tím byla Marianna Polyáková. Zde musím rovnou napsat: „Wau, wau“. Obrovský talent. Její hlas vám bude znít v hlavě ještě dlouho po představení. Skvěle se hodí pro tuto roli a byla radost ji sledovat spolu s dalšími účastníky. Stejně jako v představení zpívá „Předtuchu mám“, tak i já předtuchu mám, že o ní ještě hodně uslyšíme. 

V průběhu děje se posuneme trochu v čase a přichází starší Mary - tou byly Felicita Prokešová a Ivana Jirešová. Obě zmiňované dámy nám ukázaly, jaká Mary byla. Předvedly její velkou lásku, odhodlaní a touhu vydržet čekat na Robinsona, který jí dal slib, že se vrátí. Po hlasové stránce musím rozhodně vychválit Felicitu. Její hlas je neskutečný, a pokud si pamatujete na moji recenzi z muzikálu Čarodějka, kde jsem ji také chválil, tak jsem rád, že právě zde dostala svůj prostor a mohla se opět ukázat divákům. Rovněž Ivana Jirešová se předvedla skvěle. Ač má jisté hlasové rezervy, tak dokáže uplatnit svůj herecký talent a ukázat, že i ona má zde svoje místo. 

To své si najdou i ti, kdo se chtějí pobavit. Dámy a pánové, na scénu přichází skvělý a originální Miroslav Hrabě alias Pátek. No, je to prostě komediant. Vážně úžasný. To se autorům povedlo. Bravo. Miroslav je i skvělý zpěvák, tudíž jeho hit si budete jistě pamatovat a možná dostanete i chuť na jeho dobrotu v podobě lidské nohy. Vlastně nééé, to byl veliký králík. 😀

Za zmínku jistě stojí i menší role, které nám pomáhají dovytvářet tento příběh. Nápadník Thomson, kterého zahrají ostřílený Martin Pošta a nový, mladý talent Martin Schreiner. Zde musím vyzdvihnout právě druhého jmenovaného. Ač má prostor pouze v jedné písničce, určitě dokáže zaujmout. Dokonce to vypadalo, jako kdyby si hrál s každým slovem v textu. Fakt pecka! A spolu s Martinem Poštou vás oba skutečně pobaví.

V dalších rolích zde uvidíme matku Robinsona/Abatyši - skvělou Renátu Podlipskou, dále otce Wintera - Jaroslava Rusnáka, pasáka Rudolfa Kubíka, kněze a sluhu v podání Bronislava Kotiše či Jaromíra Holuba a bratra Mary Malcoma v podání Martina Hucla a Petra Urbana. Za zmínku stojí i dříve zmiňovaná company. Slova chvály patří i jim.  

Jak jste mohli číst v našich recenzích od 7 statečných, každý z nás to vidíme trochu jinak. A to je dobře, každý má svůj názor. Já se bavil a moc jsem si tento muzikál oblíbil. Teď je řada na vás. Rozhodně doporučuji udělat si čas a navštívit tento muzikál, ať již na letní scéně a nebo později v Divadle Na Maninách. Jistě i Robinson se bude těšit na vaši návštěvu a rozhodně díky tomu nebude sám na ostrově, ale spolu s vámi.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Muzikál Divotvorný hrnec: Kouzlo kdesi za duhou