Muzikál Pretty Woman: Aneb hollywoodská pohádka

 

Pretty Woman neodmyslitelně patří do našich životů. Během roku nám pravidelně vstupuje do života z televizních obrazovek. Její filmovou tvář jí propůjčila krásná Julia Roberts a partnerem jí byl Richard Gere. Neznám nikoho, kdo by neznal nebo neviděl tento film. Dokonce si myslím, že je Pretty Woman pro nás již něco jako typicky česká trilogie Slunce seno či ruský Mrazík. Bez tohoto snímku jako by nebyl filmový svět. Proto není divu, že se stal i muzikálovým námětem.
Příběh, který si oblíbily miliony lidí po celém světě, pochází z pera Garryho Marshalla a J. F. Lawtona. Ovšem krásná hudba, která ožije až v tomto díle, přišla od dvojice autorů - Jima Vallance a světového zpěváka Bryana Adamse.

Já jsem tento muzikál zaznamenal hned od samotného začátku. Do hlavní role Vivian byla totiž obsazena Samantha Barks, což je moje oblíbená zpěvačka. Vlastně byl tak trochu můj sen vidět tento muzikál právě s ní. Bohužel se to nestalo. Amerika je už přece jen trochu větší cíl, ale věřím, že někdy v budoucnu se mi to splní, i když už s jiným titulem. 😊

Spolu s uvedením muzikálu vyšlo i CD, kde jsem mohl poprvé slyšet všechny písničky, což bylo jasné znamení, že se nepletu a Pretty Woman je pro mě. CD jsem poslouchal jednu dobu pořád a pořád dokola. Často jsem si představoval, jak to asi přímo v divadle vypadá a jak se podaří převést celý film na jeviště. Tuto záhadu jsem mohl vyřešit jednoduše. Asi si zrovna říkáte: A jak? Noooo, jednoduše. Druhou lokací, kde se tento muzikál hrál, byl Hamburk, což je o něco blíže než Amerika. Navíc, opět se skvělým obsazením. Jako Vivian se představila Patricia Meeden a coby Edward zase Mark Seibert. Prostě splněný sen a náhrada za Samanthu Barks.

Musím přiznat, že německy neumím ani slovo. Ani to ale neovlivnilo můj názor. Byl to krásný večer, na který nikdy nezapomenu. 😊 Obrovský sál, krásná scéna a skvělé obsazení. Výlet se rozhodně vyplatil. Netrvalo dlouho a má druhá návštěva Pretty Woman směřovala konečně alespoň do Londýna. Mimochodem je docela zajímavé, že Londýn se stal až třetí produkcí, která toto dílo uvedla. Zde se v roli Vivian představila Aimie Atkinson a Edwarda si zahrál Danny Mac. Vše bylo 'na chlup stejné' jako v Hamburku. Jediné, co bylo jiné, byla scéna. Divadlo bylo menší, tudíž měl divák zase větší přehled. Navíc jsem konečně i rozuměl i tomu, co si postavy říkají, a mohl jsem se tedy více smát a dílo si užívat. Z divadla jsem odcházel velice nadšený a plný energie, kterou tento muzikál přímo hýří.
 
Když nad tím tak přemýšlím, nikdy by mě ani ve snu nenapadlo, že další zemí, která uvede Pretty Woman, se stane zrovna Česká republika. Děkuji moc, že se tak stalo. O to větší radost je, že se to i povedlo. No a jak moc se to povedlo? To se vám pokusím lehce povyprávět za malou chvíli.

Světlo světa spatřilo toto uvedení právě v Brně. Ano, Městské divadlo Brno získalo svoje prvenství a jsem za to moc rád. Režii celého muzikálu má v rukou Stanislav Moša a českými texty písně obohatil Zdeněk Bartoš. Scénu vytvořil Christoph Weyers a choreografii měl na starosti Michal Matěj. Na krásných kostýmech mají zásluhu Andrea a Adéla Kučerovy.

Myslím si, že zrovna zde vám není nutné představovat děj. V představení nalezneme každou důležitou část děje, která se odehrává i ve filmu. Musím se přiznat, že jsem se trochu bál, jestli to bude stejné a jak se s tím u nás popereme. Mohu potvrdit, že představení je úplně stejné jako kdekoliv jinde ve světě, za což jsem moc rád. Ano, v menších detailech se lišíme - třeba co se týče scény, ale základ je opravdu stejný, což je skvělé znamení. 

Jakmile se zvedne opona jeviště, nacházíme se na hollywoodské ulici, kde Vivian odchází ze svého bytu vstříc nočnímu osudu. Spolu s kamarádkou Kit potkává úspěšného a bohatého Edwarda. Ten se cítí bezradný a požádá Vivian o pomoc. To ještě netuší, kam až ho jeho kroky zavedou a jak se jeho život postupně změní. Brněnské divadlo se na tento muzikál připravilo velice dobře, tudíž se scény mezi sebou rychle mění. V jednu chvíli se nacházíme u Edwarda v jeho hotelovém pokoji, poté na večeři či v opeře. Když má dvojice volno, dojde i na nákupy nebo na pólo. 

V hlavní roli Vivian jsem mohl vidět Terezu Navrátilovou, která je v programu uvedena jako understudy. Jsem strašně rád, že to byla právě ona. Její podání Vivian bylo naprosto skvělé. Do role Vivian dala vše, co k této roli patří. Její postupná změna z divoké dívky v krásnou a elegantní dámu byla skvělá. Také po pěvecké stránce mě velice oslovila. Vivian navíc prakticky nesleze z jeviště a celé představení stojí na ní, tudíž je zde velice důležité, aby vás tato postava zaujala. Tereza dala Vivian nejen duši, ale především srdce.

Jejím hereckým partnerem v roli Edwarda byl Petr Štěpán. Také Petr zde předvedl svůj talent. Velice se mi líbil jak po herecké, tak i pěvecké stránce. A spolu s Terezou jim to skvěle ladilo. Petr se dokázal do Edwarda opravdu vžít. Ze životem ztrápeného muže se dokázal proměnit v energií nabitého a znovu mladého a bláznivého. Často si také kladu otázku, jak by v této roli působil třeba právě Robert Jícha, kterého, aspoň myslím, většina z nás tipovala na Edwarda. Škoda, i tak zde ale má skvělou roli Pana Thompsona a Happymana. 

Já měl v této roli ale jeho alternaci, a to Igora Ondříčka. Igor se na tuto roli skvěle hodí. Je to takový tahoun představení a má zde i dost prostoru. Musí nám zde předvést několik podob svého talentu a odlišit charaktery postav. To se skutečně povedlo, Igor zvládl vše skvěle a divácké publikum to také ocenilo. Velmi mě oslovila taktéž Dagmar Křížová, která si zahrála Kit, což je věrná kamarádka Vivian. Má krásný hlas a též herecký talent. Myslím, že Kit dala přesně to, co tato postava vyžaduje. 

V menších rolích se objevilo i spousta dalších umělců, například jako Phillip Stuckey: Tomáš Sagher, coby James Morse Zdeněk Junák, v roli Angela Tomáš Tlučhoř, Turista: Marco Salvadori, Narkoman: Kristian Pekar, a další...

Na představení Pretty Woman není lákavý pouze děj, ale právě i hudba. Ta je zde skutečně skvěle napsaná a vhodně zvolená pro každou situaci v ději. Hlavně v ní každý dokáže vyjádřit pocity a charakter své postavy. Miluji scény s nakupováním, scénu z opery, nebo i ty v hotelu. Vše se opravdu povedlo. Je zde řada vtipných, ale i smutných scén. Takže oko diváka nezůstane suché. Závěrem mohu jen říci, že se už teď těším na další představení, kdy budu moci znovu sedět v divadle. Pokud stále váháte a nevíte, zda jít, či nejít: tak rozhodně jděte! 😊 Tento muzikál stojí za vaši pozornost... Pretty Woman - tvář, co z filmu znáš...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Divadelní představení Líbánky na Jadranu: Typická česká dovolená