Koncert The Greatest Show: Mířit za svým snem aneb Strhující koncertní verze filmového megahitu


Bubny. Spousta zvuků. Napětí. Energie, která prýští i z prázdného jeviště a má tu moc vás zvednout ze sedačky. Tušení. Tohle bude vážně geniální show! Přibližně tyto myšlenky se mi hnaly hlavou vteřiny po začátku koncertního uvedení filmového muzikálu The Greatest Show. Zmíněný megahit, věřím, nemusím příliš dlouho představovat. Stejně jako jeden z historicky nejproslulejších cirkusů, a sice Ringling Bros. and Barnum & Bailey. Oboje pojí jméno principála P. T. Barnuma.

O cirkusu plném zvláštních či atypických lidí, či chcete-li zrůd, se již natočilo mnohé a mnohému také sloužil jako inspirace. Vyjma dokumentů v posledních letech, výraznou zmínku zaznamenal například v roce 2014, kdy se kolem něj točila celá čtvrtá série amerického seriálu American Horror Story, která byla pojmenována právě FreakShow.

Moje první setkání s filmem The Greatest Showman proběhlo, nebudu lhát, díky velmi zajímavému obsazení filmu, kdy jsem moc netušil, co od příběhu či hudby čekat. Nadšení ze snímku bylo obrovské. Fantastický vizuál střídala vynikající hudba a tu úchvatné výkony. Osobně za nejzdařilejší skladbu z filmu považuju Tightrope, kterou zpívá postava Charity v podání Michelle Williams. Není sice tak známá jako Never Enough nebo titulní The Greatest Show, ale má text silný jako proud řeky, který se nezadržitelně blíží k vodopádům. 😊Modří vědí, že mi ihned po zhlédnutí filmu začalo v hlavě šrotovat, jak by mohla vypadat česká verze. 😊 A světe, div se, několik tipů se mi skutečně vyplnilo.

Jedním z nich je Martin Šemík, který nastudoval titulní roli. Publikum si podmanil během několika vteřin a není tak divu, že jeho jméno bylo po představení v superlativech skloňováno ve foyer Divadla Hybernia, kde se koncert odehrával. Šemíkův Barnum byl uhrančivý průvodce, který si co do charismatu v ničem nezadal s filmovým představitelem Hughem Jackmanem. Stal se skutečně principálem, který vede ten nejroztodivnější cirkus.

Každý jeden člen vystupujícího pěveckého i tanečního sboru odváděl neuvěřitelně poctivou práci. Člověku se chtělo místy skutečně vstát a roztočit ten kolotoč zážitků spolu s ostatními. Byli naprosto geniální. Stejně tak živá hudba nejen fenomenálních Groove Army vzbuzovala husí kůži a pocit nekonečné euforie zároveň. Upřímně, čím víc při psaní těchto řádků vzpomínám právě na místní živou hudbu a taneční výstupy, zmíněné pocity plné energie se dostavují znovu. 😊

Ve filmu mou oblíbenou postavou, jak už jsem nastínil, je, i díky písničce Tightrope, Charity Barnum - trpělivá žena hlavního hrdiny. V Hybernii se představila Petra Vojtková. Osobně myslím, že v tomhle případě se sice na výbornou povedl výběr typu, ale scházela mi tady ona opravdovost, která byla zřejmá u většiny ostatních účinkujících. Na to, že ve filmu je pro mě Tightrope pomyslným vrcholem, v divadle tomu bylo téměř naopak. S povděkem však kvituji v této scéně užití stínohry, která dokázala navodit tentýž dojem jako snímek.

S dnes snad již notoricky známým partem Jenny Lind - Never Enough se divákům představila Iva Marešová, která se postarala o hudební nastudování díla. Dvojici zamilovaných - Anne a Jamese (ve filmu Phillip) - si střihli muzikálová matadorka Alžbeta Bartošová a hlasově zajímavý Martin Růža. Dětské role, které v tomto případě naštěstí neměly tolik prostoru, představovali Filip Antonio a Emily Ann Janečková.

Jednou z nejvýraznějších osobností večera však byla vousatá zpěvačka Lettie Lutz, která se nám představila prostřednictvím geniální Andrey Holé. Andrea okamžitě strhla veškerou pozornost na sebe. Pecku This Is Me nabila neskutečnou energií a jestli jsem si za celý večer přál něco slyšet znovu, byla to právě tahle písnička v její interpretaci. 😊 K Lettie jako takové už jí chyběly snad jen ty vousy. 😊

Bonbonkem na konec bylo splnění přání. Autoři projektu totiž avizovali, že na každém koncertě jednomu z diváků splní přání. Na mnou viděné repríze se tak spolu s Martinem Šemíkem a představiteli dětských rolí v písni A Million Dreams představila slečna Kateřina. Byla radost pozorovat její radost.  😊

Upřímně doufám, že se tento projekt ještě někdy vrátí. A bude třeba o kousek vytuněnější, lepší,... ale hlavně stejně energický a promakaný. 😊 A bude to pak skutečně ta nejlepší show.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Muzikál Divotvorný hrnec: Kouzlo kdesi za duhou