Zvídavé otázky 7 statečných: Ondřej Bábor


(Foto: Lucie Salabová)

Melchior v Probuzení jara, Jáchym v Lásce nebeské, Šoumen v Dětech ráje nebo třeba Sean ve Fantomovi Londýna... a vášnivý motorkář. Už víte, s kým vám dneska přinášíme rozhovor? Správně! Dnes tu pro vás máme muzikálový rozhovor s talentovaným Ondřejem Báborem, kterého v následující sezóně budeme moci vídat v obou připravovaných projektech Divadla Broadway - Okně mé lásky a Vánočním zázraku.  O jakých muzikálech jsme si s Ondrou povídali a kterých rolí by se rád zhostil? To a mnohem víc se dozvíte v našem rozhovoru. 😊

Coffeerun: Jste především muzikálový herec, který okusil práci na velkých pódiích, ale rovněž i na komorních scénách. Taktéž koketujete s filmem. Obojí má určitě svoje přednosti, ale také úskalí. Jakou roli nebo divadelní scénu byste bral jako osobní výzvu?

Zdravím, Coffeerun! Jevištěm, na kterém stojím rád, je jeviště Divadla Broadway a rád bych toto divadlo pojal za svou domovskou scénu. Filmy by byly, samozřejmě, velká výzva. Byl to od mládí můj sen. Líbí se mi, že u filmu a seriálu si natočíte a jdete domů a už to nemusíte řešit. (úsměv) Já jsem herec, který svoje role rád prožívá a snažím se je neučit úplně nazpaměť. Můžu na sebe tak nechat zapůsobit repliky svých kolegů, jako bych je slyšel poprvé. Schválně se svoje divadelní role neučím moc rychle, aby mi nestačily zevšednět. Z tohoto důvodu i rád na jevišti improvizuju, což někteří kolegové úplně rádi nemají. (smích) Mezi moje vysněné muzikálové role patří třeba Jean Valjean, Dracula nebo Jekyll a Hyde.

Annie: Krátce před uzavřením divadel jsme vás mohli vidět jako Lorda Farquaada v muzikálu Shrek a když si na tento muzikál teď po letech vzpomenu, vybaví se mi především právě Farquaad. 😊 Osobně si představuji, že pro herce musí být radost hrát postavu, jejíž záporné vlastnosti jsou dotaženy až tak do extrému, jako tomu bylo právě v tomto případě. Zajímalo by mě, jak na tento muzikál vzpomínáte? Vybaví se vám v něm nějaké oblíbené číslo (ať už jste v něm sám hrál, či nikoliv)? A máte, stejně jako já, pocit, že by Shrekovi víc „slušelo“ uvedení v divadle? Kdyby se naskytla příležitost si ve Shrekovi zahrát znovu, měl byste zájem? 😊

Ahoj, Annie, děkuji vám za pochvalu a s dovolením začnu poslední otázkou. (úsměv) Souhlasím, že by tomuto muzikálu slušelo právě divadlo, nějaká scéna. U Shreka jsme ale, myslím, neměli práva pro divadelní scénu. Měli jsme práva pouze pro zájezdová představení, a proto se Shrek uváděl právě na stadionech. Na tuto roli každopádně vzpomínám s velkým pobavením. Byla obrovská legrace zkoušet malého lorda Farquaada s mou výškou. (smích)

A ačkoli jsem viděl filmovou verzi této pohádky, vlastně jsem netušil, že Farquaad je synem Sněhurky a jednoho ze sedmi trpaslíků. (smích) K tomu jsem si přišel až s muzikálem. Moje asi nejoblíbenější scéna a písnička byly What’s Up, Duloc a závěrečná píseň první půlky Freak Flag. Kdybych si ve Shrekovi mohl zahrát znovu a byl by uváděn tentokrát v divadle, tak bych do toho určitě šel. Ale pokud by byl uváděn opět na stadionech, už bych do toho znovu nešel.

Nikča: Jedním z muzikálů, které již nedostanu z hlavy, je muzikál Doktor Ox, kde jste ztvárnil roli Tristona. Bohužel jsem vás v této roli nezastihla, o to více by mě zajímal váš pohled na postavu, která si dle mého názoru prošla snad největším vývojem v tomto díle.

Ahoj, Nikčo, souhlasím, že si Triston prošel velkým vývojem. Přiznám se, že mi ho bylo hodně líto. On byl takovej správňák, taková dobrá duše. Myslím si, že si nezasloužil, aby ho Amélie nechtěla, moc jsem jí nerozuměl. (úsměv) Myslím, že Triston byl hodně fajn a jediný kámen úrazu bylo to, že dodržoval všechny zákony a pravidla, která v jejich městě vládla. Obdivoval jsem ho za to, že zůstal věrný tomu, čemu věřil. To v tomhle muzikálu chtělo hodně odvahy, protože se musel postavit proti všem svým přátelům. Možná ho někdo vnímal jako tvrdohlavého ňoumu, ale on jen věřil těm ideálům a tomu, co mu bylo vtloukáno od malička do hlavy. Když ale pochopil, že se ve svém přesvědčení mýlil, neváhal ani vteřinu a aby napravil svou zaslepenost, položil za své přátele nakonec i svůj život.

Džejňulka: Asi nejvíc jste mě zaujal ve zmíněném muzikálu Shrek coby záporák Lord Farquaad a v civilnější poloze si vás nejvíce pamatuji díky roli v hit muzikálu Čas růží, kde v rámci děkovačky zpíváte píseň Být stále mlád. Ta je velmi oblíbená už jen proto, že asi všichni tak trochu toužíme nezestárnout a žít naplno. Kdybyste si ale z repertoáru Karla Gotta mohl vybrat kteroukoliv další písničku a vyzkoušet si ji, jaká by to byla a proč? 😊

Krásný den přeji, Džejňulko. Já osobně jsem velkým fanouškem Karla Gotta a skoro všechny jeho písničky mě chytají za srdce. Ale kdybych bych měl vybrat jednu, která se mi opravdu hodně líbí a v Čase růží ji nezpívám, byla by to píseň „Když jsem já byl tenkrát kluk“. Je vlastně takovým trochu opakem písně „Být stále mlád“, ale zároveň si jsou velice blízké. „Když jsem já byl tenkrát kluk“ jsem měl možnost si i párkrát zazpívat a moc se těším, až se ta příležitost naskytne znovu. (úsměv) Jelikož tu písničku zpívám jako mladý, tak si uvědomuju, že to, na co vlastně text té písničky vzpomíná, já můžu ještě prožít. A co víc, budu si tohoto času mnohem více vážit. Budu dělat, co mě baví, a budu s lidmi, které mám rád. A až přijde ten čas a já budu starý, tak si, doufám, řeknu, že to všechno stálo za to. (úsměv)

George: Měl jsem to štěstí vás vidět v mnoha krásných projektech. Pro mě jste obrovský talent. Aktuálně hrajete v představení Láska nebeská. Moje otázka bude možná trochu ojedinělá. Vaše role obsahuje poměrně dost rozhovorů s Bohem, který je ale na videoprojekci. Můžete nám přiblížit, jaký je to pro vás pocit, se přesně v pravý čas trefit do pauz v projekci, aby vše perfektně sedělo? 😊 Stalo se vám při této příležitosti něco vtipného?

Ahoj Georgi, moc vám děkuju za hezká slova. Trefovat se do videoprojekce není moc těžké. Pauzy jsou tam totiž nahrané přesně tak, jak jsme to nazkoušeli při nahrávání s panem Kostkou. Skutečně jsme ten rozhovor vedli, ale nahrávaly se pouze repliky pana Kostky, tedy Boha. Úskalí je jen v tom, že si nesmíme nic moc přidat a kdybychom tu něco zapomněli, byl by to problém, jelikož vteřiny se nezastaví. Prostor pro nějakou velkou improvizaci tu tedy také není (úsměv). Stala se mi však jedna vtipná věc. V Lásce nebeské jsou totiž dva podobné rozhovory s Bohem, a sice, kde Jáchym sedí v nebi na tom samém místě, kouká na to samé místo, kde je Bůh. A v jednom z těchto rozhovorů se ptám na Kristýnku a v dalším z nich na tátu. Stalo se mi jednou, že se mi tyto dvě scény v hlavě zaměnily a v první scéně jsem se tak zeptal, jak se daří tátovi. Načež mi ze záznamu Bůh odpověděl, že jsem ho nemile překvapil, protože mě nezajímá, jak se daří tátovi. (smích)

Eric: Který hudební žánr je blízký vašemu srdci? Kdybyste si měl jako divák a posluchač sestavit koncert svých nejoblíbenějších skladeb, jaké by to byly?

Zdravím, Eric. V současné době poslouchám americkou country hudbu. Proto bydlím na divokém západě, na Praze - západ (smích). Musím ale přiznat, že se mi jinak líbí obecně hudební všehochuť. Miluju třeba 4TET, Beatles, či vybrané písně skupiny Kiss, nejvíce však píseň Forever, ta je top. Naživo bych si ale chtěl moc poslechnout například Lady Gaga a Bradleyho Coopera v písničce Shallow z filmu Zrodila se hvězda, který se také stal mým nejoblíbenějším filmem, samozřejmě až po Titanicu (smích). A kdybych slyšel naživo zpívat Paula McCartneyho, ať přímo písničku od Beatles nebo i kteroukoliv z jeho další kapely Wings, moc bych si to užil. (úsměv)

Eponine: Kromě řady výborného ztvárnění charakteristických rolí v českých verzích původních světových děl či přímo v původních českých muzikálech, vás můžeme v neméně skvělé formě často vidět v hit muzikálech, ať už se jedná o písně českých či zahraničních interpretů. 🙂 Jaký je pro vás osobně rozdíl mezi nastudováním standardního muzikálu a hit muzikálu? Písně kterého interpreta byly zatím ta největší výzva? 🙂 A je o vás obecně známo, že máte rád jízdu na motorce - umíte si představit se na motorce projet i na jevišti, a to v rámci nějakého představení? 🙂

Ahoj Eponine, mockrát děkuji za váš krásný úvod. Odpověď na vaši první otázku asi moc překvapivá nebude (úsměv). Hlavní rozdíl je ten, že písně v hit muzikálech jsou téměř všechny dobře známé, takže se je skoro nemusíme učit, jen si je třeba ujasnit text v méně známých slokách atd. V přípravě na roli, která by měla probíhat z velké části právě doma, tak znalost melodie hodně ulehčí práci. Můžu říct, že vnímám jako obrovské štěstí, že mohu zpívat v hit muzikálech složených z písní takových interpretů, jako byli například Waldemar Matuška a Karel Gott. Beru to jako velkou čest.

Co se nějaké výzvy týče, tak bych zmínil asi píseň Vizitka z hit muzikálu Děti ráje. Je to totiž rocková písnička a já rockový hlas nemám. Byl to tedy velký protiúkol - hrát rockera a zpívat chraplákem. To pro mě až do Dětí ráje bylo tabu. A věřte mi, že by nikdo z vás určitě nechtěl slyšet, když jsem tuto píseň zkoušel poprvé (smích). Ale jak to dopadlo, to si můžete přijít poslechnout na podzim do Kongresového centra (úsměv).

A k vaší poslední otázce, Eponine, určitě si dokážu představit projet se na jevišti na Harleyi a těším se, až tato možnost přijde. Na motorce se totiž cítím úplně nejlíp. (úsměv) Ale kdo ví, možná nebudu muset čekat dlouho a toto přání se mi vyplní v muzikálu Okno mé lásky, který nás čeká v Divadle Broadway. 😉



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Divadelní představení Líbánky na Jadranu: Typická česká dovolená