Muzikál Fun Home: Spokojená rodina, nebo je vše jen klam?

 

Viděl jsem již mnoho muzikálů, některé jsou skvělé a některé jsou zase průměrné. Můžeme vidět různé druhy představení - od zábavných, po historické, světové a občas třeba úplně jiné a něčím originální. Právě muzikál Fun Home je opravdu jiný a tak trochu originální. Je totiž zaměřený na určité téma. A to na takové, na něž český divák není úplně zvyklý. No, nebudu předbíhat, vše má svůj čas.

Když se řekne Malá scéna DJKT, málokdo si řekne, že zde může vidět opravdový muzikál s bohatými kulisami a se vším všudy. Já sám jsem vlastně netušil, do čeho jdu - čekal jsem nějaké malé představení, spíše něco jako koncert. Opak byl pravdou a já byl mile překvapen. Taková nálož emocí a skvěle odvedená práce, od scény, hudby, přes překlad až po obsazení, a to jak dětské, tak i dospělé. Vše k sobě ladilo a jakoby pasovalo. Byl jsem strašně pyšný a měl jsem radost, že i na malém prostoru dokáže vzniknout veliký projekt. Stejně tak jsem to o pár dní později cítil na představení American Idiot - i zde se otevřel prostor pro další úžas. Díky všem...

Fun Home zkátka není lecjaký muzikál, ale dílo, které slouží nejen k pobavení, ale také k zamyšlení. Už při prvních tónech nás zve na návštěvu do rodinného domku Bechdelových. Domek působí na první pohled tak trochu extravagantně, vše tam má svůj řád a styl, pod pevnou rukou otce a hlavy rodiny, Bruce. Má pohřební ústav a toto zaměstnání tak trochu proniká i do jeho rodinného života. Jeho preciznost se odvíjí též v jeho chování k manželce Helen i jejich třem dětem. Bruce má ale jedno velké tajemství - je gay, což před sebou vláčí jako břemeno. Snaží se sice fungovat normálně, ovšem jeho láska k mužům a chlapcům mu snadno poplete rozum. Nevnímá pak ani svět kolem sebe, nevidí, že je jeho žena Helen smutná a že jeho děti potřebují lásku a především otce. Příběh se nejvíce obrací na Alison, která je zde postupně zobrazena hned ve třech etapách života. Působí proto také jako průvodkyně dějem, ať již v dospělém věku, jako malá holčička, nebo jako dívka na vysoké škole. 

Celý příběh Fun Home je vlastně tak trochu o vztahu mezi Alison a jejím otcem Brucem. Alison je velice citlivá holka, která potřebuje oporu a pevný vztah s otcem, jenže toho se jí moc nedostává. On utíká sám před sebou, zatímco ona sama se mění a poznává, že je lesba. Její věrnou kamarádkou a později i přítelkyní se stává krásná Jenn. Seznámí se na vysoké škole, a právě Jenn jí dodá odvahu říci své tajemství rodině. Pro tu to však znamená projít zatěžkávací zkouškou. Bruce se utápí v depresích, nedaří se mu a na povrch vyplouvají jeho vztahy s mladíky, které si ani sám nechce připustit. 

Alison se vydává domů a chce si promluvit s rodiči, vlastně touží hlavně po objetí a pochopení. To, co přijde dále, si už nechám pro sebe. Nechci vám prozradit celý příběh, který je ovšem dost zajímavý. Hraje si s vámi od samotného začátku a vy celou dobu přemýšlíte, o co vlastně jde, kdo má pravdu, jak kdo z postav přemýšlí a jak se vlastně cítí. Vidíte napjaté rodinné vztahy, ale i lásku, naději a odvahu. Tento příběh je opravdu něčím zvláštní. Snad možná proto byl tak nejdříve uveden pouze na Off-Broadwayi, poté se ale prodral i na Broadway a pak už následovalo americké a londýnské turné. Cestou muzikál posbíral též několik cen a ocenění.

Vznikl podle románu od Alison Bechdel, a to s hudbou Jeanine Tesori a libretem od Lisy Kron. V Plzni vše doplnily též perfektní překlad Hany Novákové, spolu s režií od Lumíra Olšovského, choreografii Pavla Klimendy, hudebním nastudováním Pavla Režného, dramaturgií Pavla Bára a v neposlední řadě spolu s úžasnými kostýmy, které vytvořila Andrea Pavlovičová. 

Je hezké, když se takto »malé dílo« může projevit jako obrovské. Krásná scéna, skvělá hudba a kostýmy jsou sice fajn, jenže daleko důležitější je obsazení, které má diváka zaujmout. A to se zde skvěle povedlo. V hlavní roli Alison se představila Eva Staškovičová. Jak jsem již zmínil, je vlastně takovou průvodkyní celým příběhem, to ona totiž vypráví příběh o své rodině, postupně rozkrývá všechny střípky a skládá je k sobě, aby nám ukázala pravou tvář Fun Home. Eva toto vše zvládla jistě a přesvědčivě, a to včetně velkých pasáží mluveného slova. Během příběhu též projde proměnou a musí si získat pozornost diváka. Moji si zajisté získala a řekl bych, že ostatních v sále též.

Stejně tak jako ona, i její dvě mladší já, tedy teenagerka Viktorie Vítová a dítě Silvie Kropáčová, si vedla přímo úžasně. Všechny tři skvěle spolupracovaly a postupně příběh spojily do jednoho celku. Moc jsem si to užíval a jsem rád, že se jim to povedlo. Navíc i s pěveckými pasážemi a velkým množstvím textu, přesto vše zahrály s úplným přehledem a s dávkou sebejistoty. Bravo, Bravo...

Otec Bruce je další důležitou součástí Fun Home a Jozef Hruškoci nasadil laťku hodně vysoko. Tato role pro něj byla skvěle vybrána. Herectví, které zde předvedl, bylo přímo famózní. On sám se též během celého příběhu mění a postupně ukazuje svou tvář. Ke konci příběhu neví kudy kam a je až deprimující sledovat, jak to s ním dopadne, což svědčí o skvělém sehrání. Též pěvecká část výkonu byla povedená. 

Jeho žena Helen alias Lucie Dolejšková je třpytem a elegancí rodiny. Ani její život není jednoduchý a vy máte pocit, že ji musíte obejmout a uklidnit. V závěru příběhu se nám představí ve své sólové písni Dál, jen dál, která nás srazí na kolena. 

V těsném závěsu za ostatními, nesmím opomenout ani Kateřinu Tafatovou jako Jenn. Ač nemá tolik prostoru po pěvecké stránce, tak to vše vynahradí herectvím. Její postava ve Fun Home je přímo boží. Těšil na jsem se na každou její repliku a byl jsem zvědavý, co přijde dále. Nespustil jsem z ní oko, což znamená jediné - tedy perfektní výkon. 

Též i další dva dětští herci, Tobiáš Freja a Jáchym Karhánek, skvěle ladili se zbytkem rodiny Bechcelových. Většinou je těžké obsadit dětské postavy a ne vždy se to povede. Ovšem zde to dopadlo skvěle. Nemůžu ani zapomenout zmínit zbytek obsazení. V roli přítele a milence Bruce se představil Pavel Klimenda, který sehrál svoji roli velice přesvědčivě. Spolu s Jozefem vytvořil skvělé duo. Stejně tak zaujal i Dušan Kraus, ač v malinké roli. Svůj další talent v podobě dirigenta představení zde předvedl také Pavel Režný, který si občas odskočil i sem tam něco zahrát.

Fun Home je opravdu ojedinělé dílo, především svým příběhem. Když mu dáte šanci, tak vás skvěle odmění. Perfektně odvedená práce všech vás nenechá v klidu. Představení má krásnou hudbu, skvělé texty a především příběh a herce. Takže pokud chcete vidět něco trochu jiného, pak určitě stojí za to navštívit Malou scénu v Plzni a užít si příběh Fun Home. I když možná to nebude zas až tak Fun neboli zábavné, jak by se mohlo z překladu názvu zdát. Proto neváhejte, zastavte se v domácnosti Bechdelových a uvidíte sami...



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Muzikál Divotvorný hrnec: Kouzlo kdesi za duhou