Muzikál První rande: Úskalí jedné schůzky naslepo

 

V říjnu roku 2021 uvedlo Městské divadlo Brno komorní muzikálovou komedii autorů Alana Zacharyho, Michaela Weinera a Austina Winsberga – První rande. Jako první ze 7 statečných se do Brna vypravil George, který se o tomto představení vyjadřoval velmi pochvalně. Já osobně se přiznám, že přestože mě jeho článek zaujal a tak trochu nalákal, do Brna jsem se nakonec vypravila za jinými tituly a První rande jsem v té době odsunula na neurčito. Situace se ale změnila ve chvíli, kdy nám k naší velké radosti brněnský soubor vyrazil naproti. Poměrně záhy po jeho premiéře jsme toto představení měli možnost vidět také v pražském Divadle na Vinohradech. V takovém případě již samozřejmě nebylo co řešit a pořídit si vstupenku se stalo nutností. 😊

Jak již název muzikálu napovídá, jsme svědky prvního rande, tedy spíše schůzky naslepo dvou hlavních protagonistů – Aarona a Casey. Celý děj se tedy odehrává na jednom místě, a to v restauraci, kde toto rande probíhá. Zde se kromě ústřední dvojice setkáváme ještě s číšníkem a dalšími dvěma páry hostů. Ti nás v úvodním čísle sice uvedou do děje, ale z počátku se zdá, že pro samotný příběh nebudou příliš důležití.

Pro Aarona se jedná o první zkušenost tohoto typu. Ještě se úplně nevzpamatoval z rozchodu s expřítelkyní Allison a do setkání s Casey se nechal tak trochu „uvrtat“. Celkově tedy působí hodně nejistě, křečovitě a ani jeho pokusy o to být vtipný se příliš nedaří. 😊 Casey je naproti tomu ostřílená matadorka – se schůzkami naslepo má bohaté zkušenosti a podle toho také budí dojem, že je mnohem suverénnější a sebevědomější nežli Aaron. Ve vtazích zatím neměla štěstí především proto, že si podvědomě vyhledává takové partnery, kteří nejsou žádní „svatoušci“. Ona sama má strach z vážnějšího vztahu a chová se proto tak, aby jí žádný nevyšel. V průběhu večera však oba postupně odkrývají svoje masky, vystoupí ze svých rolí a zjišťují, že k sobě mají vlastně mnohem blíž, než se z počátku mohlo vůbec zdát.

Ostatně právě vnitřní boj obou hrdinů mezi předsudky a snahou naplnit očekávání a tím, jací skutečně jsou, je nejsilnější stránkou tohoto díla. Myslím si totiž, že v tomto jsme si do určité míry všichni podobní. Nebo tedy přinejmenším já bych v řadě situací uvažovala velmi podobně. Vybavilo se mi jedno z mých rande naslepo před mnoha lety i usilovná snaha udělat dojem a v podstatě ze sebe dělat někoho jiného. Pravdou je, že takové pokusy jsou poněkud krátkozraké, protože dříve nebo později stejně pravá povaha vypluje na povrch, ale k začátkům vztahů to zkrátka neodmyslitelně patří. 😊 V případě Prvního rande je tento vnitřní souboj znázorněn zapojením ostatních herců na scéně, kteří ve správném momentu vystupují z rolí běžných hostů restaurace a stávají se zhmotněním některých představ či vnitřních hlasů ústřední dvojice. Casey tak může na scéně diskutovat se svojí sestrou Lauren, Aaron zase musí čelit zasvěceným radám svého zkušeného kamaráda Gabea. Na chvíli se však herci převtělí i do židovských či křesťanských příbuzných, předchozích partnerů Casey, ale i do Aaronovy ex Allison, jeho fiktivního syna či do rozličných sociálních sítí. 😊

Zajímavý nápad v podstatě jednoduchého příběhu je navíc umocněn velmi povedeným překladem Zuzany Čtveráčkové, díky němuž tento muzikál neztratil na vtipu, a mě osobně si naprosto získal.

V rolích ústřední dvojice se představili Daniel Rymeš a Eliška Skálová. Jako Aaron a Casey byli uvěřitelní a velmi brzy si oba získali mé sympatie. Celou dobu jsem si přála, aby jim to nakonec přece jen vyšlo. 😊 Mně osobně je povahově bližší Aaron a jeho chování pro mě tudíž bylo pochopitelnější, včetně všech momentů, kdy se mu zrovna příliš nedaří. Skoro bych si troufla i říct, že jsem se v něm mnohdy našla. 😊V případě Casey se zase Elišce podařilo skvěle ukázat, že její suverenita a sebevědomí je do značné míry hrané a že je vlastně ve skutečnosti dost zranitelná.

Vynechat však nemůžu ani dříve zmiňovanou čtveřici hostů restaurace, kteří se dle potřeby převtělovali i do jiných menších rolí. Z nich si moji největší pozornost získal Aleš Slanina, především v roli Aaronova kamaráda Gabea, který má se ženami bohaté zkušenosti, a Aarona proto na rande vybavil spoustou dobře míněných rad, bohužel ne vždy úplně těch nejlepších. Dušan Vitázek zase nejvíce zaujal v roli „přítele na telefonu“ Reggieho, jehož úkolem je v pravidelných intervalech Casey zatelefonovat a v případě potřeby jí tak zajistit možnost rande „z naléhavých důvodů“ ukončit. Jelikož však Casey telefon nezvedá, začíná mít o ní obavy, až se v samotném závěru rozhodne osobně zjistit pravý stav věcí. 😊

Z dam musím zmínit nejprve Svetlanu Janotovou, která nejvíce prostoru získala coby Caseyina trochu upjatá starší sestra Lauren, která se ji snaží nasměrovat do perspektivnějšího a vážnějšího vztahu. Dále pak Andreu Zelovou, jež zaujala především jako Aaronova nesnesitelná bývalá přítelkyně Allison.

Na závěr si nechávám ještě číšníka v podání Jana Brožka. Přestože v této roli pouze zaskakoval za Kristiana Pekara, nedovedu si představit nikoho vhodnějšího. Zpočátku se projevuje v podstatě velmi nenápadně, ale později ukáže svoji druhou tvář a rozhodně překvapí i zaujme. 😊

První rande je jednoznačně představení, které stojí za to vidět, a o to víc mě mrzí, že v Praze bylo divadlo plné sotva z půlky.  Po hudební stránce se však nejedná o muzikál, jehož písně bych měla chuť po večerech poslouchat. Zaujme spíše jako celek. Nabízí totiž skvěle vypointovaný a vtipný příběh, hudební čísla, která dokonale dokreslují dané situace, a samozřejmě výborné herecké výkony. 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Muzikál Divotvorný hrnec: Kouzlo kdesi za duhou