Tisková konference k muzikálu Doktor Faust: Ďábel je v každém z nás

 

Dne 5.9. 2022 se konala v Divadle Na Maninách závěrečná tisková konference k muzikálu Doktor Faust, kde tvůrčí tým předvedl kostýmy, část kulis a dvě hudební čísla. Několik milých slov jsme slyšeli od Kateřiny Duškové, majitelky divadla, dále od textaře a scenáristy Jana Batysty, režiséra Davida Codyho, odborníka přes světelné efekty Jindřicha Hudečka či samotného skladatele Vojtěcha Adamčíka.

Hned zkraje jsme měli možnost slyšet píseň Procházka v podání Tomáše Trapla jako doktora Fausta. Markétku ztvárnila Natálie Grossová, která nám nastínila, jak je znát, když je v muzikálu přítomný živý orchestr. „S živým orchestrem je zpěv úplně o něčem jiném než s nahrávkou, zní to opravdu skvěle a Vojta Adamčík je úžasný, za to, co složil, si zaslouží klobouk dolů.”  

Natálie Grossová (Markétka)

Faustovská tématika je všeobecně známá, zajímalo nás tedy, jak představitelky Markétky na svou roli nahlíží. „Tahle Markétka, kterou tady hraju, nemá žádné zkušenosti, je ještě takové dítě a mně se to strašně líbí”, svěřila se Natálie Němcová. Ztvárnit roli Markétky ale není nic jednoduchého, ba naopak, herecky je to pořádná výzva. Své nám o tom pověděla Marianna Polyáková, další představitelka Markétky: „Markétka má širokou dějovou linku, je toho hodně, čím si musí projít, času v muzikálu je ale málo a tím těžší je danou roli uvěřitelně prožít.”

Marianna Polyáková (Markétka)

Když už jsme tak trochu naťukli herecké výzvy, nedalo nám to a zamířili jsme za Natálkou Grossovou s otázkou, jak náročné je od sebe oddělovat naprosto odlišné role. Natálka má totiž tenhle podzim před sebou ještě jednu premiéru, a to v muzikálu Okno mé lásky v Divadle Broadway. „To je naprosto jiná role. Zatímco tady hraju roli Markétky, která je taková něžná panenka, v Okně mé lásky hraju roli Denisy, což je sprejerka, která fetuje a má strašně šílený scény,” přiblížila nám i svou diametrálně odlišnou úlohu Natálka. „Pokud budu hrát v jeden den Doktora Fausta a Okno mé lásky, tak to bude hodně zajímavý. Ale právě tohle mě na tom baví, že umím na jevišti přepnout a dostat se do té role, těším se na to! Bude to výzva, ale bude to fajn!”

Jak by ale příběh Markétky vypadal, kdyby samy její představitelky měly možnost se rozhodnout jinak? Učinily by nějaké změny? „Já se s ní ztotožňuji, jednala bych úplně stejně”, reagovala Natálka Němcová. Dočkali jsme se ale i rozdílné odpovědi: „Já bych asi nebyla tak naivní”, se smíchem odvětila Marianna.

Markétky: Lenka Stejskalová, Natálie Grossová, Natálie Němcová,
Marianna Polyáková 
a Jindřichové: Jakub Mauer a Filip Antonio

Druhou ukázkou, která byla v Divadle Na Maninách připravena, byl duet Vlastní osud piš. Jako Mefistofelové se v ukázce představili Ladislav Korbel a Nikola Ciprová.

Já se v tom vyloženě vyžívám, že svůj hlas, kterej je rockovej, můžu naplno využít a nemusím se úplně krotit. Za mě je to bomba,” užívá si práci na roli Nikola Ciprová. Také nám prozradila, že ačkoliv by se mohlo zdát, že ženský Mefistofeles je záporná role, není tomu docela tak. „Mefistka je v podstatě neutrální osobnost, ona není ani dobrá, ani zlá. Je taková, jakou Faust potřebuje. Abychom však i my dosáhli cíle, používáme nejen ženské zbraně. Když už jde do tuhýho, můžeme být zlí, ale jinak jsme vlastně kámoš.”

Nikola Ciprová (Mefistka)

Oba Mefisty mimo silných hlasů a rudých plášťů charakterizuje i výrazné líčení. „Já jsem moc spokojená, je to skvělý! Nebála bych se být klidně drastičtější, ale tohle je taková zlatá střední cesta. Ale když se udržíme celou dobu na jevišti takhle krásný, tak to bude dobrý,” pochválila s úsměvem na tváři Nikola maskérnu. „Snažily jsme se skloubit myšlenky všech z tvůrčího týmu tak, aby se to líbilo jim i producentům. Zároveň jsme chtěly, aby byli Mefistofelové opravdu ďábelští,” doplnily za maskérnu Karou Weill a Dominika Rumlová.

Maskérna: Karou Weill a Dominika Rumlová, Markétka: Natálie Němcová

Věříme v mladé lidi. Myslíme si, že mají dostávat šanci a prostor, aby dokázali, že umí vytvořit krásná umělecká díla,” uvedla k muzikálu Doktor Faust majitelka divadla Kateřina Dušková. Velice originálně na nový muzikál lákal scenárista a textař Jan Batysta, který k ději samotnému nechtěl moc prozrazovat. „Přeci jen, nechci brát nikomu ten krásný zážitek, který má, když vidí dílo poprvé. Ale můžu vám říct, že kromě scénáristiky se věnuji i fyzice. Doufám, že to z toho díla poznáte. Je to tím lehce okořeněno,” smál se scenárista. „Myslím, že to má ten správný vědecký nádech, jaký by faustovské téma mělo mít,” dodal.

Jak to vypadá, když Fausta neláká jeden, ale dva Mefistofelové? Jak scénář pracuje s legendárním příběhem? A jak to bude v prostorách Divadla Na Maninách vypadat s živým orchestrem? To se dozvíme již 13. září, kdy začínají první veřejné generálky. Premiéra, z níž vám také přineseme reportáž, je plánována na 22. září 2022. Doktor Faust v jedné ze svých ústředních písní tvrdí, že ví, že už čas nevrátí. Pojďte se s námi přesvědčit do hlediště holešovického divadla, zda má pravdu, nebo se mýlí. 😊



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Muzikál Divotvorný hrnec: Kouzlo kdesi za duhou