Muzikál Čarodějka: Naše rozloučení


Všechno hezké jednou končí, a proto nám nezbývá nic jiného, než se rozloučit. Zemská tíž byla překonána a příběh dokončen. Nejdůležitější zůstává - a to je láska a přátelství. To vše měla naše úžasná Elphaba, která nás pravidelně navštěvovala v pražské GoJa Music Hall. Tento světoznámý muzikálový hit, je znám po celém světě pod jménem Wicked. V Londýně se hraje pravidelně už několik let, a proto ani Praha nebyla výjimkou. Krásné texty, skvělé obsazení a hlavně perfektní hudba. To vše naše Čarodějka splňovala. Ano, našlo se zde několik much, respektive věcí, které jsou naprosto jiné, než v originále. Ovšem i tak z toho tento muzikál vyšel se ctí.

Čarodějka Elphaba v sobě nejen objevila skrytý talent, ale našla i největší přátelství spolu s Glindou a především poznala lásku. Mohlo by se to zdát až neuvěřitelné, že v dnešní době je možné toto všechno získat. Elphaba to dokázala. A stejně tak jako ona našla to »své místo«, kam patří, tak vlastně vznikla i naše parta 7 statečných.

Nás sedm pojí také velké přátelství a především obrovská láska k divadlu. Ač jsme každý úplně jiný, vypadáme jinak, máme jiný život a jiné zájmy, tak nás spojuje něco nadpozemského, stejně jako to je v tomto muzikále, jehož uvedení v Praze právě o víkendu skončilo. Proto nás napadlo se s ním společně rozloučit, a to každý po svém. Děkujeme všem umělcům za krásné zážitky v divadle a budeme doufat, že k nám Čarodějka zase někdy přiletí...

Tak přátelé, jak vzpomínáte na muzikál Čarodějka?

Mé úplně první setkání s Čarodějkou bylo v Londýně, v jejím rodném městě. 😊 Znám spoustu lidí, kterým se tento muzikál opravdu hodně líbí právě v originále a tvrdí, že už ho nic jiného nepřekoná. Já, ač jsem byl samozřejmě z návštěvy nadšen, jsem bohužel nedošel ke stejnému závěru. Ale čas Čarodějky měl teprve přijít... a to právě v podobě našeho uvedení. Nemožné se stalo skutečností. Vlastně jsem skoro nic nečekal, ale o to lepší pocit jsem měl. Bylo to pro mě naprosto neskutečné představení. Teprve zde jsem se opravdu zamiloval do »čarodějky«, a to vlastně hned do tří 😊. Každá z nich předvedla na jevišti něco neskutečného a dala jí kus sebe. Bylo vidět, že v tomto obsazení měl každý svou roli rád. Objevil jsem zde nové tváře, jako jsou Felicita Prokešová a Nikola Ďuricová, které jsem si naprosto zamiloval, stejně tak jako famózní Katku Herčíkovou a Elis Ochmanovou, které jsem už předtím viděl mnohokrát. Děkuji, že jsem se mohl, alespoň jako divák, podílet spolu s účinkujícími na tomto krásném představení.

Více se nám George samozřejmě rozepsal v samostatném článku o Čarodějce. Jaké tehdy viděl obsazení a která písnička patří do jeho topky? To si můžete připomenout ZDE

 
Příběh o přátelství, které i přes překážky zůstává... Nezapomenutelné výkony účinkujících a magická atmosféra - to vše pro mě znamená muzikál Čarodějka. Jsem ráda, že se podařilo dostat do Čech další světové dílo tohoto formátu, byť v celkem nešťastné době. Na druhou stranu jsem si jistá, že se objeví další hrozby, které nás budou děsit, ale spoluobčané Oziané z Goji navždy zůstanou v mé paměti »jako ti dobří«.

Trochu více své dojmy Nikča rozebrala již dříve - jak se staví k názoru, že byla Čarodějka v Praze jen »Fantomem natřeným nazeleno«? A kdo byl podle ní naprosto skvělá Glinda?
Pokud jste ještě nečetli, můžete se na Nikčin článek o Čarodějce podívat nyní. 

Českému uvedení muzikálu Čarodějka (Wicked) jsem z počátku příliš nevěřila. Před mnoha lety jsem viděla tento muzikál v Londýně a české zpracování jsem si vůbec nedokázala představit. O to víc mě těší, když můžu říct, že mě Čarodějka nejen nezklamala, ale dokonce nadchla natolik, že jsem ji nakonec viděla celkem třikrát. Naposledy poměrně nedávno – chtěla jsem se tak trochu „rozloučit“, protože jsem si uvědomila, že mi bude chybět. 😊 A co víc, potěšilo mě, že jsem se právě naposledy dočkala obsazení zcela podle mých preferencí! Zkrátka rozloučení, jak má být. Mou oblíbenou Elphabou se stala Elis Ochmanová (i když Kateřina Herčíková byla taktéž skvělá a myslím si, že u některých Statečných to „vyhrála“ právě ona), jako Glindu jsem viděla pouze Nikolu Ďuricovou, kterou jsem do té doby znala jen velmi málo a rozhodně si ji díky této roli už pamatuji. 😊 Nadchl mě též Tomáš Vaněk jako Fiyero (teprve v jeho podání mi tato postava začala být opravdu sympatická) a Čaroděj Josef Štágr. A jsem velmi ráda, že jsem díky Čarodějce mohla „poznat“ Felicitu Prokešovou, a to hned ve dvou úlohách – jako Nessarose, ale i jako Madame Morrible, kdy v této roli zaskakovala. Moc bych si přála, aby se tento muzikál do Čech časem vrátil. Příště už nebudu pochybovat. 😊

Do pohádkové země Oz se před časem vypravila i Annie, podle níž hlavní hrdinky předvedly fascinující výkony. Co jí ale vadilo na Fiyerovi a jak hodnotila scénu v GoJe? To si můžete znovu připomenout ZDE

Čarodějka aneb zelená potvora, jak ji soukromě nazývám 😊, i když rozhodně potvorou není. Nebyla můj šálek kávy, a přesto mě opravdu mrzí, že jsem ji stihla navštívit pouze jednou, ačkoliv jsem si slibovala, že ji ještě několikrát na milost vezmu. A věřím, že by se mi s každým představením líbila víc a víc. Tak snad někdy příště…? Navždycky budu vzpomínat na strhující výkony Nikoly Ďuricové a Katky Herčíkové, které se mi dostaly hluboko pod kůži. Správná čarodějnická dvojka, která fungovala jako dokonale seřízený stroj. Díky nim jsem si Čarodějku užila naprosto maximálně. Je to hezky vystavěný příběh, kde najdete vše…lásku, intriky, závist, přátelství. Ale na každém konci je krásné, že něco nového začíná, a tak v Goje nyní pohádková kouzla vystřídají temné intriky a posedlost nadaného génia Fantoma opery.

Článek věnovala Čarodějce i Coffeerun, která původně vůbec nevěděla, zda se na muzikál vypravit, nebo ne. Čí hlas ji ale spolehlivě »zatlačil do sedačky« a kdo z obsazení je v jejích očích vážně fešák? To zjistíte po kliknutí na tento odkaz.

Přiznám se, že muzikál Čarodějka/Wicked nepatří mezi moje srdcovky, ale při mé návštěvě Londýna jsem si tento světově proslulý kus nenechala ujít. Příběh čarodějek ze země Oz mi byl do té doby neznámý, a tak jsem se bála, že mě příběh neosloví. Oslovil mě až po důkladném přečtení synopse, abych na představení „byla v obraze.“ Herecky, pěvecky i technicky dokonalé představení ve mně zanechalo příjemný dojem, o to víc jsem se bála, jak dopadne pražská Čarodějka v divadle GoJa Music Hall a zda vůbec osloví českého diváka. Viděla jsem ji pouze dvakrát a myslím, že na české poměry to bylo vydařené představení plné kvalitních výkonů, z nichž u mě vedla neskutečná Nikola Ďuricová v roli Glindy. Rovněž obě mnou zhlédnuté Elphaby Markéta Pešková a Kateřina Herčíková podaly skvělé výkony, přičemž obě tyto role vyžadují obrovské nasazení, výdrž, herecký talent a značnou pěveckou průpravu, s níž se dá málokterá muzikálová role srovnat. Čarodějka tedy sice není dodnes moje srdcovka, ale jsem ráda, že jsem ji viděla, a pokud by se ještě někdy měla vrátit, ráda se přijdu podívat i potřetí.
Vždycky jsem milovala díla plná kouzel – nejen Harryho Pottera nebo seriál Čarodějky, ale vždycky jsem hrozně fandila i Matyldě Roalda Dahla. Je tedy jasné, že Elphaba je postava přesně podle mého gusta. Ve škole je terčem posměchu, ale spolužáci by si měli dát pozor, aby jim nepřičarovala třeba nějakou ošklivou bradavici 😊. Příběh muzikálu Wicked neboli Čarodějka tak mám ráda už jenom kvůli tomu, že tahle zelená frajerka získá kamarádku i lásku.💗 😊

Jen škoda, že hudebně mě toto dílo neoslovilo až tak moc, jak jsem čekala. Navštívila jsem ji tak nakonec »jen« dvakrát, ale i tak budu s láskou vzpomínat na „zimomriavky“, které mi přinesla. Jsem ráda, že se jednou Goja Music Hall nebála vsadit na trochu jinou kartu než obvykle a že se podařilo obsadit tak skvělé Elphaby – Katku Herčíkovou a Elis Ochmanovou. Dámy, jste boží. Moje koště sice bohužel nelétá, ale díky vaším hlasům si k výšinám zalétla aspoň moje dušička! 😊

Svůj komplikovaný vztah s tímto muzikálem Džejňulka rozebrala již dříve. Která postava jí připadala jako »záporák sražený při praní«? Její text si můžete připomenout ZDE.
 
 
Moje prvé stretnutie s muzikálom Wicked (Čarodějka) bolo v roku 2017 v londýnskom Apollo Theatre – bol to môj prvý výlet na West End a tento muzikál patril k titulom, o ktorom si myslím, že je pre milovníka muzikálov „povinnou jazdou“, obzvlášť keď máte možnosť vidieť derniéru najdlhšie hrajúcej Elphaby na svete Willemijn Verkaik, ako sa podarilo nám 🙂. Na tú atmosféru na ďakovačke asi nikdy nezabudnem.

Od tohto výletu sa skladby z muzikály Wicked stali stálicami v mojom muzikálovom playliste. Preto keď sa dostal do Prahy, povedala som si, že aspoň jednu návštevu si neodpustím,  a nečakane sa mi podarili dve. V pražskej verzii som ako Elphabu mala možnosť vidieť Markétu Peškovú a Katku Herčíkovú, pričom obe ma svojimi výkonmi doslova „pribili“ k sedadlu, rovnako ako aj Nikola Ďuricová a Tomáš Vaněk, ktorým padli role Glindy a Fiyera ako uliate. Som naozaj rada, že som Čarodějku mohla vidieť, napriek tomu, že obe predstavenia boli výrazne poznačené pandémiou, až sme sa medzi 7 statočnými báli, že budú nutné menšie...ehm...kulisné zmeny 🙂, boli krásnou možnosťou aspoň na chvíľu uniknúť z reality do krajiny Oz.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Činohra Vše o mužích: Charisma + humor + vztahy – to celé na třetí

Muzikál Krysař: Temná pohádka o lásce vykoupené krví

Divadelní představení Líbánky na Jadranu: Typická česká dovolená